0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 minuta
Zahteva određeno umeće
10
Vreme pripreme:
30-60 minuta
Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće
Broj porcija:
10
1 kg jagoda (očišćenih)
1,2 kg šećera
2 kesice C vanilin šećera
Jagode oprati, očistiti i izmeriti. U veću šerpu ređati red jagoda red šećera. Usuti i C vanilin šećer.
Poklopiti i ostaviti da u frižideru odstoji 10 sati. Jagode puste tečnost i ne treba dodavati vodu.
Staviti na ringlu i kuvati na umerenoj temperaturi. Ne mešati, samo malo protresti šerpu. Treba da kljuca, ali da ne izađe iz šerpe, pa po potrebi temperaturu ringle povećavati i smanjivati. Skidati penu.
Slatko je kuvano kad je sirup dovoljno gust. A sirup je dovoljno gust kad iz kašike pada u krupnim teškim kapima ili ako stavite kašiku sirupa na tacnu, ostavite da se ohladi, a onda kašikom pravite liniju i linija ostaje.
Kad je kuvano, skloniti sa ringle, pokriti vlažnom platnenom salvetom i ostaviti da odstoji 10-15 minuta. Zatim skloniti salvetu, vratiti na ringlu, pustiti još 2-3 ključa, skloniti sa ringle, dobro skinuti penu, opet pokriti vlažnom salvetom i ostaviti da odstoji 10-12 sati na sobnoj temperaturi.
Čiste i suve tegle staviti u rernu, uključiti je na 100 C. Posle 30 minuta izvaditi tegle, ostaviti da se skroz ohlade.
Sipati slatko i dobro zatvoriti.
Jagode oprati, očistiti i izmeriti. U veću šerpu ređati red jagoda red šećera. Usuti i C vanilin šećer.
Poklopiti i ostaviti da u frižideru odstoji 10 sati. Jagode puste tečnost i ne treba dodavati vodu.
Staviti na ringlu i kuvati na umerenoj temperaturi. Ne mešati, samo malo protresti šerpu. Treba da kljuca, ali da ne izađe iz šerpe, pa po potrebi temperaturu ringle povećavati i smanjivati. Skidati penu.
Slatko je kuvano kad je sirup dovoljno gust. A sirup je dovoljno gust kad iz kašike pada u krupnim teškim kapima ili ako stavite kašiku sirupa na tacnu, ostavite da se ohladi, a onda kašikom pravite liniju i linija ostaje.
Kad je kuvano, skloniti sa ringle, pokriti vlažnom platnenom salvetom i ostaviti da odstoji 10-15 minuta. Zatim skloniti salvetu, vratiti na ringlu, pustiti još 2-3 ključa, skloniti sa ringle, dobro skinuti penu, opet pokriti vlažnom salvetom i ostaviti da odstoji 10-12 sati na sobnoj temperaturi.
Čiste i suve tegle staviti u rernu, uključiti je na 100 C. Posle 30 minuta izvaditi tegle, ostaviti da se skroz ohlade.
Sipati slatko i dobro zatvoriti.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.