0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 minuta
Lako se priprema
4-5 tegli
Vreme pripreme:
30-60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
4-5 tegli
5 kg jagoda
2,5 kg šećera
2-3 kesice C vanilin šećera
Jagode lepo oprati, očistiti, iseći na sitnije komade (polovine ili četvrtine), staviti ih u veću šerpu i posuti šećerom (najbolje naizmenično stavljati red jagoda, red šećera).
Ostaviti da odstoji par sati. Kada jagode odstoje i puste sok, a šećer se istopi, malo ih izgnječiti, dodati par kesica C vanilin šećera i staviti na ringlu uključenu na najjače.
Kada provri, smanjiti jačinu ringle i povremeno skidati penu koja će se stvarati na površini.
Džem kuvati dok se ne zgusne. (Dok je vreo teško je proceniti gustinu, pa je najbolje da sipate malo džema u tacnu i ohladite).
Vruć džem sipati u tegle, prethodno lepo oprane, osušene i zagrejane (15-tak minuta) u rerni uključenoj na oko 100 stepeni.
Ostaviti da se ohlade, pa ih smestiti na hladnije i mračno mesto.
Jagode lepo oprati, očistiti, iseći na sitnije komade (polovine ili četvrtine), staviti ih u veću šerpu i posuti šećerom (najbolje naizmenično stavljati red jagoda, red šećera).
Ostaviti da odstoji par sati. Kada jagode odstoje i puste sok, a šećer se istopi, malo ih izgnječiti, dodati par kesica C vanilin šećera i staviti na ringlu uključenu na najjače.
Kada provri, smanjiti jačinu ringle i povremeno skidati penu koja će se stvarati na površini.
Džem kuvati dok se ne zgusne. (Dok je vreo teško je proceniti gustinu, pa je najbolje da sipate malo džema u tacnu i ohladite).
Vruć džem sipati u tegle, prethodno lepo oprane, osušene i zagrejane (15-tak minuta) u rerni uključenoj na oko 100 stepeni.
Ostaviti da se ohlade, pa ih smestiti na hladnije i mračno mesto.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.