burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme30 minuta

tezina pripreme Lako se priprema

broj porcija

Pikantna pogača

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
30 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:

Sastojci

Testo:

500 g glatkog belog brašna

1 C Suvi kvasac

1 kašičica šećera

2 kašičice soli

2 kašičice maslinovog ulja

60 ml toplog mleka

250 ml tople vode

Premaz

3 kašičice (40 g) maslaca

2 čena belog luka

Pola kašičice začina: mlevena ljuta

paprika / origano / peršun / majčina dušica

malo soli (po želji)

Pikantna pogača

Koraci pripreme

Pomešati „suve“ sastojke, dodati „mokre“ i zamesiti mekano testo. Staviti testo u malo nauljenu posudu i premazati maslinovim uljem, prekriti posudu folijom i ostaviti da testo naraste oko 1 h.

Dignuto testo podeliti na 10 jednakih loptica. Svaku lopticu razvaljati u valjak dugačak otprilike 25 cm. Valjčići treba da budu dobro pobrašnjeni, kako bi se lakše zavezali u čvor. Svaki, dakle, zavezati u čvor. Kad ste zavezali čvor, krajeve koji vire savijte, svaki kraj u suprotnu stranu - jedan prema dole (malo pritisnite prstom u sredinu čvora kako bi se zalepio), a drugi kraj se savije prema gore.

Premestite ih na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite još 45 minuta da malo narastu.

Rastopite maslac i pomešajte sa nekim od začina (idealno: ljuta paprika ili biber ili origano...) i sa sitno iseckanim belim lukom. Ovom mešavinom treba premazati svako pecivo.

Rernu ugrejati na 180°C. Pecite ih 30-ak minuta.

Naši proizvodi

Pikantna pogača

Koraci pripreme

Pomešati „suve“ sastojke, dodati „mokre“ i zamesiti mekano testo. Staviti testo u malo nauljenu posudu i premazati maslinovim uljem, prekriti posudu folijom i ostaviti da testo naraste oko 1 h.

Dignuto testo podeliti na 10 jednakih loptica. Svaku lopticu razvaljati u valjak dugačak otprilike 25 cm. Valjčići treba da budu dobro pobrašnjeni, kako bi se lakše zavezali u čvor. Svaki, dakle, zavezati u čvor. Kad ste zavezali čvor, krajeve koji vire savijte, svaki kraj u suprotnu stranu - jedan prema dole (malo pritisnite prstom u sredinu čvora kako bi se zalepio), a drugi kraj se savije prema gore.

Premestite ih na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite još 45 minuta da malo narastu.

Rastopite maslac i pomešajte sa nekim od začina (idealno: ljuta paprika ili biber ili origano...) i sa sitno iseckanim belim lukom. Ovom mešavinom treba premazati svako pecivo.

Rernu ugrejati na 180°C. Pecite ih 30-ak minuta.

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept