0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Lako se priprema
6
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
6
1 pakovanje C oblandi
2 l mleka
800 g šećera
150 g mlevenih oraha
150 g putera
2 kesice C vanilin šećera
U šerpu sipati mleko i dodati šećer. Kuvati na tihoj vatri uz povremeno mešanje.
Budite strpljivi jer proces kuvanja karamela traje dugo, a ako povećate temperaturu karamel će zagoreti.
Kuvati u šerpi većeg prečnika, jer se tada lakše odredi kada je željena gustina.
Pazite da ne preterate sa gustinom, jer se u tom slučaju fil ušećeri prilikom hlađenja.
Karamel je gotov kada se količina drastično smanji, masa zgusne i dobije lepu karamel boju.
Sklonite sa šporeta i u vruće dodajte orahe i puter, sve lepo izmešati da se puter otopi i dobije ujednačena masa.
Pred kraj dodati C vanilin šećer.
Toplim karamelom filovati veliko pakovanje oblandi, pokriti papirom i pritisnuti teškim predmetom.
Ostaviti da odstoji nekoliko sati.
U šerpu sipati mleko i dodati šećer. Kuvati na tihoj vatri uz povremeno mešanje.
Budite strpljivi jer proces kuvanja karamela traje dugo, a ako povećate temperaturu karamel će zagoreti.
Kuvati u šerpi većeg prečnika, jer se tada lakše odredi kada je željena gustina.
Pazite da ne preterate sa gustinom, jer se u tom slučaju fil ušećeri prilikom hlađenja.
Karamel je gotov kada se količina drastično smanji, masa zgusne i dobije lepu karamel boju.
Sklonite sa šporeta i u vruće dodajte orahe i puter, sve lepo izmešati da se puter otopi i dobije ujednačena masa.
Pred kraj dodati C vanilin šećer.
Toplim karamelom filovati veliko pakovanje oblandi, pokriti papirom i pritisnuti teškim predmetom.
Ostaviti da odstoji nekoliko sati.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.