0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 minuta
Lako se priprema
15
Vreme pripreme:
30-60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
15
7 belanaca
6 žumanaca
100 g šećera
45 g pšeničnog oštrog brašna
40 g mlevenih propečenih pistaća
naribana limunova korica
6 kašika C čvrstina
6 kašika šećera
500 ml mleka
naribana limunova korica
90 g margarina
120 g mlevenih propečenih pistaća
6 kašika C čvrstina
40 g šećera
500 ml soka od krušaka
80 g margarina
100 g marmelade
100 g marmelade od limuna
250 ml vode
20 g šećera
100 ml soka od višanja
1-2 kruške
200 ml slatke pavlake
1 C šlag
1 C Vanilin šećer
50 g mlevenih propečenih pistaća
1-2 kivija
Za biskvit:
Ulupajte belanca u čvrsti sneg, a žumance zajedno sa šećerom penasto izmešajte.
Žumancima dodajte brašno, pistaće i naribanu limunovu koricu.
Pripremljenu smesu sa žumancima lagano umešajte u čvrsti sneg od belanaca.
Četvrtasti pleh veličine 32x40 cm obložite pek papirom i pospite brašnom.
Pola količine biskvitne smese rasporedite na pripremljen pleh i pecite u pećnici zagrejanoj na 180°C oko 10 minuta.
Posle ispecite još jedan biskvit od ostataka biskvitne smese.
Od pečenih biskvita izrežite 4 okrugle kore promera 18 ili 20 cm, zaisno od veličine kalupa za torte.
Za kremu:
Od pistaća skrobno brašno pomešajte sa šećerom i sve zajedno razmutite sa oko 300 ml hladnog mleka.
Preostalo mleko zakipite zajedno s naribanom koricom limuna.
Mleko maknite s vatre, umešajte razmućeno skrobno brašno sa šećerom i kuvajte stalno mešajući mutilicom oko 15-ak sekundi.
Nakon toga kremu malo ohladite, dodajte joj margarin i mlevene pistaće.
Za kremu od krušaka:
Skrobno brašno i šećer razmutite u malo hladnog soka, a preostali sok zakipite.
Posudu sa sokom odmaknite s vatre, mutilicom umešajte razmućeno skrobno brašno, posudu vratite na vatru da proključa.
U malo prohlađenu kremu umešajte margarin.
Pripremljenu biskvitnu koru stavite na dno okruglog kalupa, premažite je marmeladom od marelica i s pola količine pripremljene kreme od krušaka.
Na to stavite drugu biskvitnu koru, premažite je sa pola količine marmelade od limuna, pa po tome rasporedite pola količine kreme od pistaća.
Nastavite s premazivanjem biskvitnih kora dok ne potrošite marmelade, kreme i sve pripremljene kore.
Tortu stavite u frižider na 2 do 3 sata.
Pomešajte vodu, šećer i sok od višanja. U tu mešavinu stavite i oguljene kruške, pa ih kratko prokuvajte (10-15 minuta) ovisno o vrsti.
Slatku pavlaku zajedno sa C šlagom i C vanilin šećerom čvrsto ulupajte.
Ohlađenoj tortu i maknite obruč i premažite je šlagom.
Tortu pospite mlevenim pistaćama i ukrasite pripremljenim kuvanim kruškama i kivijem.
Za biskvit:
Ulupajte belanca u čvrsti sneg, a žumance zajedno sa šećerom penasto izmešajte.
Žumancima dodajte brašno, pistaće i naribanu limunovu koricu.
Pripremljenu smesu sa žumancima lagano umešajte u čvrsti sneg od belanaca.
Četvrtasti pleh veličine 32x40 cm obložite pek papirom i pospite brašnom.
Pola količine biskvitne smese rasporedite na pripremljen pleh i pecite u pećnici zagrejanoj na 180°C oko 10 minuta.
Posle ispecite još jedan biskvit od ostataka biskvitne smese.
Od pečenih biskvita izrežite 4 okrugle kore promera 18 ili 20 cm, zaisno od veličine kalupa za torte.
Za kremu:
Od pistaća skrobno brašno pomešajte sa šećerom i sve zajedno razmutite sa oko 300 ml hladnog mleka.
Preostalo mleko zakipite zajedno s naribanom koricom limuna.
Mleko maknite s vatre, umešajte razmućeno skrobno brašno sa šećerom i kuvajte stalno mešajući mutilicom oko 15-ak sekundi.
Nakon toga kremu malo ohladite, dodajte joj margarin i mlevene pistaće.
Za kremu od krušaka:
Skrobno brašno i šećer razmutite u malo hladnog soka, a preostali sok zakipite.
Posudu sa sokom odmaknite s vatre, mutilicom umešajte razmućeno skrobno brašno, posudu vratite na vatru da proključa.
U malo prohlađenu kremu umešajte margarin.
Pripremljenu biskvitnu koru stavite na dno okruglog kalupa, premažite je marmeladom od marelica i s pola količine pripremljene kreme od krušaka.
Na to stavite drugu biskvitnu koru, premažite je sa pola količine marmelade od limuna, pa po tome rasporedite pola količine kreme od pistaća.
Nastavite s premazivanjem biskvitnih kora dok ne potrošite marmelade, kreme i sve pripremljene kore.
Tortu stavite u frižider na 2 do 3 sata.
Pomešajte vodu, šećer i sok od višanja. U tu mešavinu stavite i oguljene kruške, pa ih kratko prokuvajte (10-15 minuta) ovisno o vrsti.
Slatku pavlaku zajedno sa C šlagom i C vanilin šećerom čvrsto ulupajte.
Ohlađenoj tortu i maknite obruč i premažite je šlagom.
Tortu pospite mlevenim pistaćama i ukrasite pripremljenim kuvanim kruškama i kivijem.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.