burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme30-60 minuta

tezina pripreme Lako se priprema

broj porcija15

Žuto zelena rapsodija

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
30-60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:
15

Sastojci

Za biskvit:

7 belanaca

6 žumanaca

100 g šećera

45 g pšeničnog oštrog brašna

40 g mlevenih propečenih pistaća

naribana limunova korica

Za kremu od pistaća:

6 kašika C čvrstina

6 kašika šećera

500 ml mleka

naribana limunova korica

90 g margarina

120 g mlevenih propečenih pistaća

Za kremu od krušaka:

6 kašika C čvrstina

40 g šećera

500 ml soka od krušaka

80 g margarina

Za nadev i ukrašavanje:

100 g marmelade

100 g marmelade od limuna

250 ml vode

20 g šećera

100 ml soka od višanja

1-2 kruške

200 ml slatke pavlake

1 C šlag

1 C Vanilin šećer

50 g mlevenih propečenih pistaća

1-2 kivija

Žuto zelena rapsodija

Koraci pripreme

Za biskvit:

Ulupajte belanca u čvrsti sneg, a žumance zajedno sa šećerom penasto izmešajte.

Žumancima dodajte brašno, pistaće i naribanu limunovu koricu.

Pripremljenu smesu sa žumancima lagano umešajte u čvrsti sneg od belanaca.

Četvrtasti pleh veličine 32x40 cm obložite pek papirom i pospite brašnom.

Pola količine biskvitne smese rasporedite na pripremljen pleh i pecite u pećnici zagrejanoj na 180°C oko 10 minuta.

Posle ispecite još jedan biskvit od ostataka biskvitne smese.

Od pečenih biskvita izrežite 4 okrugle kore promera 18 ili 20 cm, zaisno od veličine kalupa za torte.

Za kremu:

Od pistaća skrobno brašno pomešajte sa šećerom i sve zajedno razmutite sa oko 300 ml hladnog mleka.

Preostalo mleko zakipite zajedno s naribanom koricom limuna.

Mleko maknite s vatre, umešajte razmućeno skrobno brašno sa šećerom i kuvajte stalno mešajući mutilicom oko 15-ak sekundi.

Nakon toga kremu malo ohladite, dodajte joj margarin i mlevene pistaće.

Za kremu od krušaka:

Skrobno brašno i šećer razmutite u malo hladnog soka, a preostali sok zakipite.

Posudu sa sokom odmaknite s vatre, mutilicom umešajte razmućeno skrobno brašno, posudu vratite na vatru da proključa.

U malo prohlađenu kremu umešajte margarin.

Pripremljenu biskvitnu koru stavite na dno okruglog kalupa, premažite je marmeladom od marelica i s pola količine pripremljene kreme od krušaka.

Na to stavite drugu biskvitnu koru, premažite je sa pola količine marmelade od limuna, pa po tome rasporedite pola količine kreme od pistaća.

Nastavite s premazivanjem biskvitnih kora dok ne potrošite marmelade, kreme i sve pripremljene kore.

Tortu stavite u frižider na 2 do 3 sata.

Pomešajte vodu, šećer i sok od višanja. U tu mešavinu stavite i oguljene kruške, pa ih kratko prokuvajte (10-15 minuta) ovisno o vrsti.

Slatku pavlaku zajedno sa C šlagom i C vanilin šećerom čvrsto ulupajte.

Ohlađenoj tortu i maknite obruč i premažite je šlagom.

Tortu pospite mlevenim pistaćama i ukrasite pripremljenim kuvanim kruškama i kivijem.

Naši proizvodi

Žuto zelena rapsodija

Koraci pripreme

Za biskvit:

Ulupajte belanca u čvrsti sneg, a žumance zajedno sa šećerom penasto izmešajte.

Žumancima dodajte brašno, pistaće i naribanu limunovu koricu.

Pripremljenu smesu sa žumancima lagano umešajte u čvrsti sneg od belanaca.

Četvrtasti pleh veličine 32x40 cm obložite pek papirom i pospite brašnom.

Pola količine biskvitne smese rasporedite na pripremljen pleh i pecite u pećnici zagrejanoj na 180°C oko 10 minuta.

Posle ispecite još jedan biskvit od ostataka biskvitne smese.

Od pečenih biskvita izrežite 4 okrugle kore promera 18 ili 20 cm, zaisno od veličine kalupa za torte.

Za kremu:

Od pistaća skrobno brašno pomešajte sa šećerom i sve zajedno razmutite sa oko 300 ml hladnog mleka.

Preostalo mleko zakipite zajedno s naribanom koricom limuna.

Mleko maknite s vatre, umešajte razmućeno skrobno brašno sa šećerom i kuvajte stalno mešajući mutilicom oko 15-ak sekundi.

Nakon toga kremu malo ohladite, dodajte joj margarin i mlevene pistaće.

Za kremu od krušaka:

Skrobno brašno i šećer razmutite u malo hladnog soka, a preostali sok zakipite.

Posudu sa sokom odmaknite s vatre, mutilicom umešajte razmućeno skrobno brašno, posudu vratite na vatru da proključa.

U malo prohlađenu kremu umešajte margarin.

Pripremljenu biskvitnu koru stavite na dno okruglog kalupa, premažite je marmeladom od marelica i s pola količine pripremljene kreme od krušaka.

Na to stavite drugu biskvitnu koru, premažite je sa pola količine marmelade od limuna, pa po tome rasporedite pola količine kreme od pistaća.

Nastavite s premazivanjem biskvitnih kora dok ne potrošite marmelade, kreme i sve pripremljene kore.

Tortu stavite u frižider na 2 do 3 sata.

Pomešajte vodu, šećer i sok od višanja. U tu mešavinu stavite i oguljene kruške, pa ih kratko prokuvajte (10-15 minuta) ovisno o vrsti.

Slatku pavlaku zajedno sa C šlagom i C vanilin šećerom čvrsto ulupajte.

Ohlađenoj tortu i maknite obruč i premažite je šlagom.

Tortu pospite mlevenim pistaćama i ukrasite pripremljenim kuvanim kruškama i kivijem.

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept