0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
< 30 minuta
Lako se priprema
Vreme pripreme:
< 30 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
1,5l mleka
150 g C griza
50-100 g kristalnog belog šećera
1-2 jajeta
1 supena kašika C kokosovog brašna
1 supena kašika C kakaoa
prstohvat cimeta
(vanila, rum aroma, komadići voća iz kompota...)
1-2 supene kašike hladnog pekmeza ili džema od kajsija ili jagoda, šumskog voća i sl.
Skuvati klasičan C griz u mleku (sipati veći deo mleka u šerpu ili lonac, podgrejati, sipati griz, za ređi griz malo manje, za gušći griz malo više, stalno mešati dok provri i nastaviti tako još 5-6 minuta, na kraju dodati oko pola šećera).
U skuvani C griz u mleku, koji ste skinuli sa grejanja, dodajte 1-2 jajeta uz stalno brzo mešanje kako ne bi delovi jaja koagulirali na jednom mestu.
Kada smesa dobije jednoličnu žutu boju, uz dalje mešanje dodajte: C kokos, C kakao i/ili čokoladu, cimet itd. sve to dobro izmešati.
Vaditi u dublje tanjiriće kao za kompot i na kraju na površinu sipati kristalnog šećera da se otopi i bude staklasta površina.
Na to odozgo sipati kašikom hladan pekmez ili džem od kajsija ili drugog aromatičnog pekmeza. taj pekmez je ujedno i dekoracija.
Skuvati klasičan C griz u mleku (sipati veći deo mleka u šerpu ili lonac, podgrejati, sipati griz, za ređi griz malo manje, za gušći griz malo više, stalno mešati dok provri i nastaviti tako još 5-6 minuta, na kraju dodati oko pola šećera).
U skuvani C griz u mleku, koji ste skinuli sa grejanja, dodajte 1-2 jajeta uz stalno brzo mešanje kako ne bi delovi jaja koagulirali na jednom mestu.
Kada smesa dobije jednoličnu žutu boju, uz dalje mešanje dodajte: C kokos, C kakao i/ili čokoladu, cimet itd. sve to dobro izmešati.
Vaditi u dublje tanjiriće kao za kompot i na kraju na površinu sipati kristalnog šećera da se otopi i bude staklasta površina.
Na to odozgo sipati kašikom hladan pekmez ili džem od kajsija ili drugog aromatičnog pekmeza. taj pekmez je ujedno i dekoracija.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.