0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Zahteva određeno umeće
24
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće
Broj porcija:
24
10 belanaca
400 g šećera
2 kašičice sirćeta
200 g čokolade
125 g maslaca
10 žumanaca
10 kašika šećera
5 kašika C čvrstina
500 ml mleka
250 g maslaca
2 kesice C vanilin šećera
180 g bele C šlag kreme
360 ml mleka
Ispeći dve kore od po 5 belanaca, 200g šećera i kašičice sirćeta: umutiti čvrst šam, dodati postepeno šećer pa sirće i umućenu smesu rasporediti po nauljenom pek papiru u pleh. Rernu zagrejati na 250stC i čim ubacite koru smanjiti na 150stC i peći 45 minuta. Pečene kore ostaviti da se ohlade.
Žumanca umutiti sa šećerom i čvrstinom u glatku smesu. Mleko staviti da provri i kad provri skloniti s ringle, umešati jaja sa čvrstinom i šećerom, vratiti na ringlu na nižu temperaturu i uz stalno mešanje skuvati krem - kuvan je kad se zgusne i kad varjača ostavlja trag na dnu šerpe. Skloniti s ringle, umešati vanilin šećer, prekriti samolepljivom folijom da se ne stvara korica i ostaviti da se skroz ohladi. Umutiti maslac pa u njega, uz stalno mućenje mikserom, dodavati kašiku po kašiku ohlađenog krema i mutiti da dobijete glatku kremu.
Šlag kremu umutiti po uputstvu na kesici.
Čokoladnu glazuru pripremite tako što pomešate nalomkanu čokoladu sa naseckanim maslacem i stavite na srednju temperaturu da se otopi, sjedini i proključa (povremeno promešati).
Glazuru kratko prohladiti pa filovati tortu na sledeći način:
- preko kore prvo premažite polovinu pripremljene čokoladne glazure,
- preko čokolade premažite polovinu žutog fila,
- pa preko premažite polovinu pripremljene šlag kreme.
Stavite preko drugu koru i ponovite ceo postupak sa preostalom glazurom i filovima. Ukrasite po želji.
Tortu čuvajte u frižideru.
Ispeći dve kore od po 5 belanaca, 200g šećera i kašičice sirćeta: umutiti čvrst šam, dodati postepeno šećer pa sirće i umućenu smesu rasporediti po nauljenom pek papiru u pleh. Rernu zagrejati na 250stC i čim ubacite koru smanjiti na 150stC i peći 45 minuta. Pečene kore ostaviti da se ohlade.
Žumanca umutiti sa šećerom i čvrstinom u glatku smesu. Mleko staviti da provri i kad provri skloniti s ringle, umešati jaja sa čvrstinom i šećerom, vratiti na ringlu na nižu temperaturu i uz stalno mešanje skuvati krem - kuvan je kad se zgusne i kad varjača ostavlja trag na dnu šerpe. Skloniti s ringle, umešati vanilin šećer, prekriti samolepljivom folijom da se ne stvara korica i ostaviti da se skroz ohladi. Umutiti maslac pa u njega, uz stalno mućenje mikserom, dodavati kašiku po kašiku ohlađenog krema i mutiti da dobijete glatku kremu.
Šlag kremu umutiti po uputstvu na kesici.
Čokoladnu glazuru pripremite tako što pomešate nalomkanu čokoladu sa naseckanim maslacem i stavite na srednju temperaturu da se otopi, sjedini i proključa (povremeno promešati).
Glazuru kratko prohladiti pa filovati tortu na sledeći način:
- preko kore prvo premažite polovinu pripremljene čokoladne glazure,
- preko čokolade premažite polovinu žutog fila,
- pa preko premažite polovinu pripremljene šlag kreme.
Stavite preko drugu koru i ponovite ceo postupak sa preostalom glazurom i filovima. Ukrasite po želji.
Tortu čuvajte u frižideru.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.