0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Lako se priprema
10
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
10
brašno
kvasac
so
među prste šećer
voda
Nekada a ne tako davno hleb se nije mesio svaki dan, jedanput nedeljno. Ova stara plava olupana vangla je vangla moje mame.Testo se zamesi preko noći. Brašno se nije kupovalao na kilogram, već smo imali u džakovima brašno. Tata bi deo pšenice prodao, a deo menjao za brašno. U džaku je obavezno bilo sito za prosejavanje brašna i drvena palja. Mama je tako prosejavala brašno da je sito letelo levo desno, ja to nikada nisam naučila.
U vangli koliko je brašna bilo ne znam nije se ništa merilo, sve odprilike. Kvasac je bio u velikom pakovanju, kocka kvasca, mama bi uzimala konac i sekla otprilike kvasac koliko joj treba za mešenje hleba.
Znači brašno, kvasac, so, među prste šećer, voda odprilike da se dobije testo ni jako tvrdo ni jako meko, prekrije se krpom i ostavi da spava. Ujutru bi mama premesila testo. Imali smo staru paorsku peć, koju je moj tata Petar zidao. Založi se peć, napravi se žar i zatvore vrata. Mama napravi par hlebova, svaki hleb stavi na drveni lopar, žar skloni sa strane i pomoću lopara ga smesti da se peče. Zatvori peć metalnim vratima.Obično je bilo tri velika hleba, a kada se ispeče hleb, nekada bi se pekla i pita ili jagnje. U minut je znala kada hleb treba da seizvadi. Obriše ga krpom od pepela i ređa u vanglu. Prekrije ga krpom.
Mama ukiseli mleko, mi smo to zvali kiselina Nismo mi čekali da se hleb ohladi, vrućeg smo ga lomili, stavimo u sredinu celi sir koji je takođe mama pravila od nekuvanog mleka, ja sam ga zvala škOpanke nismo nosili, imali smo plastične sandale. To je sad modni hit. Ja volim da se slikam sa opancima. Naravno da stavim i cveće. Moja baba Sava je volela Garifice, tako je ona zvala Kadifice. Kadifice imaju prelep somotski cvet.ripavac. Naspemo veliku šolju kiseline i sednemo za sto. Uvek je bilo i dece iz komšiluka koja su jela sa nama.
Stare paorske peći više nema, odavno je porušena. Vangla olupana plava je kod mene, sito i palja takođe.
Nekada a ne tako davno hleb se nije mesio svaki dan, jedanput nedeljno. Ova stara plava olupana vangla je vangla moje mame.Testo se zamesi preko noći. Brašno se nije kupovalao na kilogram, već smo imali u džakovima brašno. Tata bi deo pšenice prodao, a deo menjao za brašno. U džaku je obavezno bilo sito za prosejavanje brašna i drvena palja. Mama je tako prosejavala brašno da je sito letelo levo desno, ja to nikada nisam naučila.
U vangli koliko je brašna bilo ne znam nije se ništa merilo, sve odprilike. Kvasac je bio u velikom pakovanju, kocka kvasca, mama bi uzimala konac i sekla otprilike kvasac koliko joj treba za mešenje hleba.
Znači brašno, kvasac, so, među prste šećer, voda odprilike da se dobije testo ni jako tvrdo ni jako meko, prekrije se krpom i ostavi da spava. Ujutru bi mama premesila testo. Imali smo staru paorsku peć, koju je moj tata Petar zidao. Založi se peć, napravi se žar i zatvore vrata. Mama napravi par hlebova, svaki hleb stavi na drveni lopar, žar skloni sa strane i pomoću lopara ga smesti da se peče. Zatvori peć metalnim vratima.Obično je bilo tri velika hleba, a kada se ispeče hleb, nekada bi se pekla i pita ili jagnje. U minut je znala kada hleb treba da seizvadi. Obriše ga krpom od pepela i ređa u vanglu. Prekrije ga krpom.
Mama ukiseli mleko, mi smo to zvali kiselina Nismo mi čekali da se hleb ohladi, vrućeg smo ga lomili, stavimo u sredinu celi sir koji je takođe mama pravila od nekuvanog mleka, ja sam ga zvala škOpanke nismo nosili, imali smo plastične sandale. To je sad modni hit. Ja volim da se slikam sa opancima. Naravno da stavim i cveće. Moja baba Sava je volela Garifice, tako je ona zvala Kadifice. Kadifice imaju prelep somotski cvet.ripavac. Naspemo veliku šolju kiseline i sednemo za sto. Uvek je bilo i dece iz komšiluka koja su jela sa nama.
Stare paorske peći više nema, odavno je porušena. Vangla olupana plava je kod mene, sito i palja takođe.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.