burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Zahteva određeno umeće

broj porcija1

Svečana pogača

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće

Broj porcija:
1

Sastojci

300 ml mlakog mleka

40 g C suvog kvasca

2 kašičice šećera

2 kašičice soli

600 g brašna

100 ml ulja

100 g margarina

2 jaja

Svečana pogača

Koraci pripreme

U posudu pomešati kvasac, 2 kašičice šećera, oko 150 ml mlakog mleka i 2 kašike brašna, dobro promešati i ostaviti da se kvasac aktivira 10 minuta.

U nadošao kvasac dodajte ostatak mleka, 100 ml ulja i jedno jaje, dodati polovinu brašna i 2 kašičice soli, promešati, a zatim dodati ostatak brašna i rukom umesiti testo.

Ostaviti oko 30 min da testo lepo naraste. Kada je testo naraslo istresti ga na radnu površinu posudu brasnom, premesiti testo i podeliti ga na 9 jednakih delova, formirati loptice, malo ih premazati uljem i ostaviti ih da odstoje 5 minuta.

Od 4 loptice razviti kore, 3 kore premazati omekšalim margarinom,poredjati jednu na drugu, četvrtu ne premazivati, testo razviti prečnika tepsije ili obruča i prebaciti ga u obruč obložen pek papirom ili namazan margarinom.

Testo zaseći na 8 trouglova ali ne do kraja, svaki trougao zaseći po sredini i vrh trougla provući kroz zasečeni trougao, isto ponoviti sa ostalim trouglovima. Takodje ponoviti postupak sa sledeće 4 loptice samo ovog puta testo iseći do kraja na 8 trouglova, svaki zaseći po sredini i provući vrh, ređati ih u tepsiju.

Preostalu jednu lopticu razvući, premazati margarinom i uviti u rolat, a zatim od njega oblikovati krug, po malo ga zaseći i staviti u sredinu pogače.

Pogaču ostaviti da naraste 15-20 minuta, za to vreme zagrejati rernu na 200°C.

Pogaču premazati upućenim jajetom i po želji posuti susamom, peći oko 45 minuta na 200°C.

Naši proizvodi

Svečana pogača

Koraci pripreme

U posudu pomešati kvasac, 2 kašičice šećera, oko 150 ml mlakog mleka i 2 kašike brašna, dobro promešati i ostaviti da se kvasac aktivira 10 minuta.

U nadošao kvasac dodajte ostatak mleka, 100 ml ulja i jedno jaje, dodati polovinu brašna i 2 kašičice soli, promešati, a zatim dodati ostatak brašna i rukom umesiti testo.

Ostaviti oko 30 min da testo lepo naraste. Kada je testo naraslo istresti ga na radnu površinu posudu brasnom, premesiti testo i podeliti ga na 9 jednakih delova, formirati loptice, malo ih premazati uljem i ostaviti ih da odstoje 5 minuta.

Od 4 loptice razviti kore, 3 kore premazati omekšalim margarinom,poredjati jednu na drugu, četvrtu ne premazivati, testo razviti prečnika tepsije ili obruča i prebaciti ga u obruč obložen pek papirom ili namazan margarinom.

Testo zaseći na 8 trouglova ali ne do kraja, svaki trougao zaseći po sredini i vrh trougla provući kroz zasečeni trougao, isto ponoviti sa ostalim trouglovima. Takodje ponoviti postupak sa sledeće 4 loptice samo ovog puta testo iseći do kraja na 8 trouglova, svaki zaseći po sredini i provući vrh, ređati ih u tepsiju.

Preostalu jednu lopticu razvući, premazati margarinom i uviti u rolat, a zatim od njega oblikovati krug, po malo ga zaseći i staviti u sredinu pogače.

Pogaču ostaviti da naraste 15-20 minuta, za to vreme zagrejati rernu na 200°C.

Pogaču premazati upućenim jajetom i po želji posuti susamom, peći oko 45 minuta na 200°C.

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept