burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Zahteva određeno umeće

broj porcija10

Slavski kolač

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće

Broj porcija:
10

Sastojci

Testo za ukrase:

110 g brašna

2 kašičice soli

2 kašike C čvrstina

oko 100 ml vode

Testo za kolač:

1 kg brašna

1 kašičica soli

1 kockica svežeg kvasca (ili jedna kesica C suvog kvasca)

225 ml mleka

125 ml vode (trebalo bi da je ova voda osveštana)

2 žumanceta

100 ml ulja

1 grančica suvog bosiljka

Slavski kolač

Koraci pripreme

Sastojke za testo za ukrase pomešajte i zamesite tvrdo. Ukoliko je potrebno, dodajte još vode ili još brašna.

Neko za ovo testo koristi samo brašno i so, i to jednaku količinu.

Dakle, kada ste umesili glatko testo ostavite ga uvijeno u plastičnu foliju da odstoji 10 minuta da se malo opusti, pa onda počnite sa pravljenjem ukrasa.

Mi pravimo 5 poskura, grozd sa listom vinove loze, burence, ptičice, cvetove, klasje žita, knjigu.

Gotove ukrase ostavite na papiru da se suše dok ne napravite kolač.

Sada pripremite testo za kolač. U manjoj činiji pomešajte izmrvljen sveži kvasac, mlako mleko i mlaku vodu i ostavite 5-10 minuta.

Pomešajte brašno sa solju u velikoj činiji pa u sredini napravite rupu. Dodajte, žumanca i razmućen kvasac pa mešajte dok ne sjedinite sastojke.

Prebacite na pobrašnjenu radnu površinu pa počnite rukama da mesite. Ulje dodajte dok mesite dodavajući brašno kad je potrebno.

Uključite rernu na 180 stepeni. Šerpu dobro premažite, pospite brašnom.

Testo podelite na 3 dela. Jednu za loptu pa dlanom rastanjite na pogaču obima malo manjeg nego što je obim šerpe. Od drugog dela ispletite pletenicu, a od trećeg dela napravite lopticu.

Ostavite testo da odmara jedno 30 minuta pre pečenja. Pecite dok kolač ne porumeni.

Izvadite kolač iz rerne. Tri kašičice šećera pomesajte sa četiri kašičice vode.

Nalepite ukrase po kolaču, prekrijte papirom i pecite još par minuta.

Naši proizvodi

Slavski kolač

Koraci pripreme

Sastojke za testo za ukrase pomešajte i zamesite tvrdo. Ukoliko je potrebno, dodajte još vode ili još brašna.

Neko za ovo testo koristi samo brašno i so, i to jednaku količinu.

Dakle, kada ste umesili glatko testo ostavite ga uvijeno u plastičnu foliju da odstoji 10 minuta da se malo opusti, pa onda počnite sa pravljenjem ukrasa.

Mi pravimo 5 poskura, grozd sa listom vinove loze, burence, ptičice, cvetove, klasje žita, knjigu.

Gotove ukrase ostavite na papiru da se suše dok ne napravite kolač.

Sada pripremite testo za kolač. U manjoj činiji pomešajte izmrvljen sveži kvasac, mlako mleko i mlaku vodu i ostavite 5-10 minuta.

Pomešajte brašno sa solju u velikoj činiji pa u sredini napravite rupu. Dodajte, žumanca i razmućen kvasac pa mešajte dok ne sjedinite sastojke.

Prebacite na pobrašnjenu radnu površinu pa počnite rukama da mesite. Ulje dodajte dok mesite dodavajući brašno kad je potrebno.

Uključite rernu na 180 stepeni. Šerpu dobro premažite, pospite brašnom.

Testo podelite na 3 dela. Jednu za loptu pa dlanom rastanjite na pogaču obima malo manjeg nego što je obim šerpe. Od drugog dela ispletite pletenicu, a od trećeg dela napravite lopticu.

Ostavite testo da odmara jedno 30 minuta pre pečenja. Pecite dok kolač ne porumeni.

Izvadite kolač iz rerne. Tri kašičice šećera pomesajte sa četiri kašičice vode.

Nalepite ukrase po kolaču, prekrijte papirom i pecite još par minuta.

Autor

Verica

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept