burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme30-60 minuta

tezina pripreme Lako se priprema

broj porcija2-4

Patatas bravas

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
30-60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:
2-4

Sastojci

3 krupnija bela krompira, oko 600 g

oko 1 l vode za kuvanje krompira

1/2 kašičice C soda bikarbone

1/2 kašičice soli

ulje za duboko prženje

Ljuti sos salsa brava:

1 kašika maslinovog ulja

2 sitnija čena pasiranog belog luka

1 ravna kašičica slatke mlevene paprike

prstohvat ljute mlevene paprike

2 kašike koncentrovanog paradajza

125 ml gustog soka od paradajza

1/4 kašičice soli

1 kašika jabukovog sirćeta

2 kašike majoneza

Patatas bravas

Koraci pripreme

Priprema krompira:
Iako recept sugeriše upotrebu belog krompira, provereno može i sa crvenim. Krompir oljuštiti i isprati, pa iseći na kocke veličine 2.5 x 2.5 cm.
U šerpi zagrejati vodu do ključanja, dodati C soda bikarbonu i kocke krompira. Kad voda ponovo proključa kuvati krompir, odnosno blanširati ga, samo 1 minut. Procediti. Rasporediti krompir u jednom sloju preko čiste kuhinjske krpe i ostaviti da se prosuši na vazduhu. Posoliti ga. Krompir može stajati na sobnoj temperaturi oko 2 sata.

Priprema ljutog sosa:
Beli luk oljuštiti i vrlo sitno izrendisati ili istisnuti kroz presu. Izmeriti sok od paradajza i pripremiti sve začine. U šerpici zagrejati ulje na vrlo, vrlo, tihoj vatri i dodavati ispasiran beli luk, slatku mlevenu papriku, ljutu mlevenu papriku i koncentrovan paradajz, pa promešati i odmah dodati gusti sok od paradajza. Posoliti i kuvati uz mešanje 5 minuta dok se sos ne zgusne. Dodati sirće. Prebaciti sos u činijicu, a kad se bude sasvim ohladio dodati majonez, promešati i proveriti da li je sos dovoljno začinjen. Sos možemo napraviti dan ranije i čuvati u frižideru.

Finale:
U većem tiganju na jakoj vatri zagrejati ulje za duboko prženje, pa smanjiti temperaturu na umereno i dodati sav krompir. Uz povremeno mešanje pržiti oko 20 minuta, ili dok ne bude porumeneo. Izvaditi krompir na papirni ubrus koji će upiti višak masnoće. Proveriti da li je dovoljno slan, pa dosoliti ako je potrebno. Servirati odmah uz ljuti sos.

Naši proizvodi

Patatas bravas

Koraci pripreme

Priprema krompira:
Iako recept sugeriše upotrebu belog krompira, provereno može i sa crvenim. Krompir oljuštiti i isprati, pa iseći na kocke veličine 2.5 x 2.5 cm.
U šerpi zagrejati vodu do ključanja, dodati C soda bikarbonu i kocke krompira. Kad voda ponovo proključa kuvati krompir, odnosno blanširati ga, samo 1 minut. Procediti. Rasporediti krompir u jednom sloju preko čiste kuhinjske krpe i ostaviti da se prosuši na vazduhu. Posoliti ga. Krompir može stajati na sobnoj temperaturi oko 2 sata.

Priprema ljutog sosa:
Beli luk oljuštiti i vrlo sitno izrendisati ili istisnuti kroz presu. Izmeriti sok od paradajza i pripremiti sve začine. U šerpici zagrejati ulje na vrlo, vrlo, tihoj vatri i dodavati ispasiran beli luk, slatku mlevenu papriku, ljutu mlevenu papriku i koncentrovan paradajz, pa promešati i odmah dodati gusti sok od paradajza. Posoliti i kuvati uz mešanje 5 minuta dok se sos ne zgusne. Dodati sirće. Prebaciti sos u činijicu, a kad se bude sasvim ohladio dodati majonez, promešati i proveriti da li je sos dovoljno začinjen. Sos možemo napraviti dan ranije i čuvati u frižideru.

Finale:
U većem tiganju na jakoj vatri zagrejati ulje za duboko prženje, pa smanjiti temperaturu na umereno i dodati sav krompir. Uz povremeno mešanje pržiti oko 20 minuta, ili dok ne bude porumeneo. Izvaditi krompir na papirni ubrus koji će upiti višak masnoće. Proveriti da li je dovoljno slan, pa dosoliti ako je potrebno. Servirati odmah uz ljuti sos.

Autor

Vesna

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept