0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 minuta
Zahteva određeno umeće
40
Vreme pripreme:
30-60 minuta
Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće
Broj porcija:
40
50 ml mlake vode
1 C Suvi kvasac
2 kašičice šećera
2 kašike brašna
300 ml mlake kisele vode
70 ml ulja
50 g šećera
1/3 kašičice cimeta
1 C Vanilin šećer
kora jednog limuna
600 g brašna
1 kašičica soli
150 g meda
100 g seckanih lešnika
Brašno, šećer, suvi kvasac i mlaku vodu za podizanje testa pomešati i ostaviti 10 minuta da kvasac reaguje.
U dublji sud sipati polovinu brašna, aktivirani kvasac, ulje, mlaku kiselu vodu, kristal šećer i mešati da se sastojci malo sjedine.
Dodati drugu polovinu brašna, rendanu koricu jednog limuna, so, cimet i vanilin šećer.
Mešati sastojke kašikom, a potom formirano testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i zamesiti.
Vratiti testo u nauljen sud, odozgo ga premazati uljem i ostaviti pokriveno na pola sata da nadođe.
Nadošlo testo je potrebno kratko premesiti i razvući oklagijom na debljinu od 1 cm, pa pobrašnjenom čašom seći kolačiće. Po tradiciji ih treba biti makar 40.
Prebaciti ih u pleh obložen papirom za pečenje i pokriti folijom 20 minuta.
Nakon odmaranja ih izbockati drvcetom i idu pravo u rernu. Peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C 20 minuta.
Pečene mladenčiće pokriti čistom krpom, pa kada se malo prohlade premazati medom i valjati u seckane orahe.
Brašno, šećer, suvi kvasac i mlaku vodu za podizanje testa pomešati i ostaviti 10 minuta da kvasac reaguje.
U dublji sud sipati polovinu brašna, aktivirani kvasac, ulje, mlaku kiselu vodu, kristal šećer i mešati da se sastojci malo sjedine.
Dodati drugu polovinu brašna, rendanu koricu jednog limuna, so, cimet i vanilin šećer.
Mešati sastojke kašikom, a potom formirano testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i zamesiti.
Vratiti testo u nauljen sud, odozgo ga premazati uljem i ostaviti pokriveno na pola sata da nadođe.
Nadošlo testo je potrebno kratko premesiti i razvući oklagijom na debljinu od 1 cm, pa pobrašnjenom čašom seći kolačiće. Po tradiciji ih treba biti makar 40.
Prebaciti ih u pleh obložen papirom za pečenje i pokriti folijom 20 minuta.
Nakon odmaranja ih izbockati drvcetom i idu pravo u rernu. Peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C 20 minuta.
Pečene mladenčiće pokriti čistom krpom, pa kada se malo prohlade premazati medom i valjati u seckane orahe.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.