burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Zahteva određeno umeće

broj porcija3 kolača

Mađarski Fontoš kolač

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće

Broj porcija:
3 kolača

Sastojci

1 kg brašna

1 kesica C kvasca

500 ml mleka

1 čaša (od jogurta) šećera

100 g masti

100 g margarina

1 kašičica soli

1/2 kašičice mlevenog bibera

1 kesica mlevenog karanfilića

Za preliv:

1 čaša šećera

1/2 čaše vode

1 kašika ulja

1 umućeno jaje za premazivanje

Mađarski Fontoš kolač

Koraci pripreme

Od ukupne količine mleka odvojiti malo, pa sa kašičicom šećera staviti kvasac da uskisne.

U ostatak mleka staviti šećer, pa ga ugrejati da bude mlako. Mešati da se šećer istopi.

Mast i margarin dobro izraditi viljuškom da masa postane kompaktna.

U posudu za mešenje staviti pola količine brašna, dodati umućen margarin i mast, mleveni biber, mleveni karanfilić, so, nadošli kvasac i mleko sa šećerom. Postepeno dodavati ostatak brašna pa umesiti testo.

Ostaviti testo na toplom mestu da se udvostruči. Onda ga podeliti na devet delova. Svaki deo razvući u dugačku traku.

Za jedan kolač potrebne su tri trake. Jednu samo uvrteti, smotati je u krug, a druge dve umotati jednu oko druge, pa je staviti u krug sa unutrašnje strane one prve.

Ja sam od ove količine napravila tri kolača, a može se napraviti više ili manje zavisi koju veličinu kolača želimo.

Ostaviti u tepsiju na pak papir, premazati umućenim jajetom, pa ostaviti tako da odmori još 15 minuta.

Nakon toga staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni da se peče oko 30 minuta.

Za to vreme u posudu staviti šećer vodu i ulje. Nije potrebno da se kuva, samo treba mešati da se šećer lepo istopi u vodi.

Gotov kolač dok je još vruć premazati prelivom sa svih strana pomoću četkice, pa ga ostaviti na rešetku da se potpuno ohladi.

Naši proizvodi

Mađarski Fontoš kolač

Koraci pripreme

Od ukupne količine mleka odvojiti malo, pa sa kašičicom šećera staviti kvasac da uskisne.

U ostatak mleka staviti šećer, pa ga ugrejati da bude mlako. Mešati da se šećer istopi.

Mast i margarin dobro izraditi viljuškom da masa postane kompaktna.

U posudu za mešenje staviti pola količine brašna, dodati umućen margarin i mast, mleveni biber, mleveni karanfilić, so, nadošli kvasac i mleko sa šećerom. Postepeno dodavati ostatak brašna pa umesiti testo.

Ostaviti testo na toplom mestu da se udvostruči. Onda ga podeliti na devet delova. Svaki deo razvući u dugačku traku.

Za jedan kolač potrebne su tri trake. Jednu samo uvrteti, smotati je u krug, a druge dve umotati jednu oko druge, pa je staviti u krug sa unutrašnje strane one prve.

Ja sam od ove količine napravila tri kolača, a može se napraviti više ili manje zavisi koju veličinu kolača želimo.

Ostaviti u tepsiju na pak papir, premazati umućenim jajetom, pa ostaviti tako da odmori još 15 minuta.

Nakon toga staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni da se peče oko 30 minuta.

Za to vreme u posudu staviti šećer vodu i ulje. Nije potrebno da se kuva, samo treba mešati da se šećer lepo istopi u vodi.

Gotov kolač dok je još vruć premazati prelivom sa svih strana pomoću četkice, pa ga ostaviti na rešetku da se potpuno ohladi.

Autor

Tatjana

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept