burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Lako se priprema

broj porcija20 čaša

Limunada od zove i matičnjaka

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:
20 čaša

Sastojci

40 komada cvasti zove

20 grančica matičnjaka (dužine 10 cm)

4 l vode

1 kesica C vanilin šećera

1 kesica C limuntusa

med

Limunada od zove i matičnjaka

Koraci pripreme

Cvetove zove pažljivo pregledati da nema bubica. Ako ste ih brali posle kiše i na čistom mestu udaljenom od puta ne trebate ih prati. Matičnjak takodje, samo njega isecite na komade manje dužine kao i listove.

Uzeti dublju posudu koja može da se poklopi i u nju staviti matičnjak i cvetove zove. Sve posuti C vanilin šećerom i C limuntusom. Preliti hladnom vodom i malo promešati.

Odozgo staviti tanjir da pritisne cvetove da budu u vodi.

Poklopite i ostavite na hladnom mestu da stoji 24 sata.

Posle tog vremena izvadite cvetove zove i matičnjak. Tekućinu koju ste dobili procedite kroz cediljku ili gazu, sipajte u staklene flaše ili tegle i dobro zatvorite i to je sve. Dobili ste sok od zove i matičnjaka.

Ovako dobijeni sok koristim kao limunadu. Možete ga čuvati u frižideru ili ako nećete da ga odmah koristite može da se zamrzne. Ja sipam u tegle koje punim malo više od pola, dobro zatvorim i stavim u zamrzivač.

Za konzumiranje odmah odlijte sok za 2 čaše ili u zavisnosti od osoba, ali po osobi 1 čaša. U svaku čašu dodajte 2 kašike meda. Dobro promešajte da se med otopi, dodajte malo leda ako sok nije hladan i poslužite.

Naši proizvodi

Limunada od zove i matičnjaka

Koraci pripreme

Cvetove zove pažljivo pregledati da nema bubica. Ako ste ih brali posle kiše i na čistom mestu udaljenom od puta ne trebate ih prati. Matičnjak takodje, samo njega isecite na komade manje dužine kao i listove.

Uzeti dublju posudu koja može da se poklopi i u nju staviti matičnjak i cvetove zove. Sve posuti C vanilin šećerom i C limuntusom. Preliti hladnom vodom i malo promešati.

Odozgo staviti tanjir da pritisne cvetove da budu u vodi.

Poklopite i ostavite na hladnom mestu da stoji 24 sata.

Posle tog vremena izvadite cvetove zove i matičnjak. Tekućinu koju ste dobili procedite kroz cediljku ili gazu, sipajte u staklene flaše ili tegle i dobro zatvorite i to je sve. Dobili ste sok od zove i matičnjaka.

Ovako dobijeni sok koristim kao limunadu. Možete ga čuvati u frižideru ili ako nećete da ga odmah koristite može da se zamrzne. Ja sipam u tegle koje punim malo više od pola, dobro zatvorim i stavim u zamrzivač.

Za konzumiranje odmah odlijte sok za 2 čaše ili u zavisnosti od osoba, ali po osobi 1 čaša. U svaku čašu dodajte 2 kašike meda. Dobro promešajte da se med otopi, dodajte malo leda ako sok nije hladan i poslužite.

Autor

Blog Sneško domaćica

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept