0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
< 30 minuta
Lako se priprema
oko 20
Vreme pripreme:
< 30 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
oko 20
1 kg svežih šljiva
1 kašika C čvrstina
200 g prezli
25 kašika šećera
3 C vanilin šećera
200 g C griza
1 l mleka
200 g maslaca
200 g prezli, 5 kašika šećera i 1 "C" vanilin šećer propržiti na tihoj vatri uz neprestano mešanje. Kada je gotovo skloniti sa ringle.
1 kg svežih šljiva oprati, očistiti od koštice i iseckati svaku na 4 dela, dodati 5 kašika šećera i 1 "C" vanilin šećer i polako dinstati kada uvri voda iz šljiva dodati 1-2 kašike gustina rastvorenog u malo vode. Mešati par minuta i skloniti sa ringle.
U treći sud sipati 0,5 l mleka i staviti na ringlu da provri za to vreme pomešati 200 g "C" griza sa 10-15 kašika šećera i 1 "C" vanilin šećerom sa 0,5 l mleka.
Kada je ono mleko na ringli provelo dodati ovo sa grizom i non stop mešati dok se ne zgusne fil. Na kraju u vruće dodati 100 g maslaca.
Pleh 30x30 posuti polovinu prezli odmah zatim preko toga dok je još vruće polovinu fila sa grizom, zatim preko toga fil od šljiva pa ponovo fil od griza. I na kraju od gore posuti sa preostalom masom.
Ostaviti da se stegne i ohladi pa seći na kocke.
200 g prezli, 5 kašika šećera i 1 "C" vanilin šećer propržiti na tihoj vatri uz neprestano mešanje. Kada je gotovo skloniti sa ringle.
1 kg svežih šljiva oprati, očistiti od koštice i iseckati svaku na 4 dela, dodati 5 kašika šećera i 1 "C" vanilin šećer i polako dinstati kada uvri voda iz šljiva dodati 1-2 kašike gustina rastvorenog u malo vode. Mešati par minuta i skloniti sa ringle.
U treći sud sipati 0,5 l mleka i staviti na ringlu da provri za to vreme pomešati 200 g "C" griza sa 10-15 kašika šećera i 1 "C" vanilin šećerom sa 0,5 l mleka.
Kada je ono mleko na ringli provelo dodati ovo sa grizom i non stop mešati dok se ne zgusne fil. Na kraju u vruće dodati 100 g maslaca.
Pleh 30x30 posuti polovinu prezli odmah zatim preko toga dok je još vruće polovinu fila sa grizom, zatim preko toga fil od šljiva pa ponovo fil od griza. I na kraju od gore posuti sa preostalom masom.
Ostaviti da se stegne i ohladi pa seći na kocke.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.