0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 minuta
Lako se priprema
18
Vreme pripreme:
30-60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
18
8 belanaca
8 kašika šećera
8 kašika brašna
3 kašike ulja
1/2 kesice C praška za pecivo
200 g petit keksa
malo mleka za namakanje keksa
8 žumanaca
8 dl mleka
8 kašika šećera
2 kašike brašna
6 kašika C čvrstina
3 kesice C vanilin šećera
2-3 kašike čokoladnog krema po izboru
250 g maslaca
2 kesice C bele šlag kreme
250 ml mleka
Odvojite žumanca od belanaca.
Umutiti belanca sa šećerom u čvrst šam pa umešati brašno, prašak za pecivo i 3 kašike ulja. Smesu sipati u dobro podmazan i pobrašnjen pleh, dimenzija otprilike 30x40 cm.
Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-20 minuta (zavisi od vaše rerne - najbolje da proverite čačkalicom da li je pečeno).
Čim stavite koru da se peče počnite da spremate i krem. Žumanca umutite sa šećerom pa umešajte čvrstin i brašno i malo hladnog mleka (oduzetog od 8 dl) u glatku smesu.
Ostatak mleka stavite da provri i kada provri smanjite temperaturu, a u mleko umešajte pripremljenu smesu od žumanaca.
Kuvajte nekoliko minuta uz mešanje, na nižoj temperaturi, i u vruću smesu umešajte maslac da se otopi. Sklonite s ringle i umešajte vanilin šećer u krem.
Na još toplu koru sipajte polovinu vrućeg krema. U ostatak krema umešajte čokoladni krem. Preko žutog krema poređajte keks namočen u mleko, pa preko sipajte čokoladni krem.
Ostavite kolač da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa ga nafilujte umućenom šlag kremom (po uputstvu na kesici). Čuvajte ga u frižideru.
Odvojite žumanca od belanaca.
Umutiti belanca sa šećerom u čvrst šam pa umešati brašno, prašak za pecivo i 3 kašike ulja. Smesu sipati u dobro podmazan i pobrašnjen pleh, dimenzija otprilike 30x40 cm.
Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-20 minuta (zavisi od vaše rerne - najbolje da proverite čačkalicom da li je pečeno).
Čim stavite koru da se peče počnite da spremate i krem. Žumanca umutite sa šećerom pa umešajte čvrstin i brašno i malo hladnog mleka (oduzetog od 8 dl) u glatku smesu.
Ostatak mleka stavite da provri i kada provri smanjite temperaturu, a u mleko umešajte pripremljenu smesu od žumanaca.
Kuvajte nekoliko minuta uz mešanje, na nižoj temperaturi, i u vruću smesu umešajte maslac da se otopi. Sklonite s ringle i umešajte vanilin šećer u krem.
Na još toplu koru sipajte polovinu vrućeg krema. U ostatak krema umešajte čokoladni krem. Preko žutog krema poređajte keks namočen u mleko, pa preko sipajte čokoladni krem.
Ostavite kolač da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa ga nafilujte umućenom šlag kremom (po uputstvu na kesici). Čuvajte ga u frižideru.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.