0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 minuta
Lako se priprema
12
Vreme pripreme:
30-60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
12
5 jaja
250 g šećera
250 g C griza
1 l mleka
C vanilin šećer ili ekstrat vanile, po ukusu
Odvojimo belanca od žumanaca, u dve odvojene dublje posude.
Odmerimo odgovarajuću količinu šećera i C griza i dodamo žumancima.
Mikserom umutimo žumanca, šećer i griz. Da se brašno i griz ne bi raspršili na sve strane prilikom mućenja, posudu prekrijemo kuhinjskom krpom tokom prvog minuta mućenja.
Mikserom umutimo belanca. Belanca su dobro umućena kada se formira čvrsta bela smesa (srećemo i izraze pena ili sneg od belanaca). Čuveni test da li su belanca dobro umućena je da okrenemo posudu naopačke. Ako su belanca dobro umućena, neće ispasti iz posude.
Belanca dodamo umućenoj smesi od žumanaca, šećera i griza i polako varjačom mešamo dok se smesa ne ujednači. Na ovaj način obezbeđujemo da kolač posle pečenja ostane vazdušast (da se u kolaču vide rupice).
Uključimo rernu na 200 C da se zagreje.
Pripremimo pleh, podmažemo uljem i pospemo brašnom.
Smesu sipamo u pleh i stavimo u rernu. Temperaturu smanjimo na 180 C.
Pečemo 30-45 minuta. Kada se uhvati korica i kada porumeni, prekrijemo komadom aluminijumske folije da površina ne bi izgorela.
Kolač je pečen kada čačkalicu koju zabodemo u sredinu bude suva kada je izvadimo.
Kada je kolač pečen izvadimo ga iz rerne i na kratko odložimo.
Skuvamo mleko. U šerpu u kojoj ćemo kuvati mleko sipamo 2 kafene kašičice vode (ovo bi trebalo da spreči da mleko zagori pre nego što provri). Po ukusu dodamo jednu kesicu C vanilin šećera. Ja ću staviti 2 kafene kašičice ekstrakta vanile.
Čim mleko provri, sklonimo šerpu sa ringle i prelijemo kolač. Vruć kolač prelijemo vrelim mlekom da bi kora što bolje upila preliv (ovaj postupak se zove i vruće na vruće).
Ostavimo kolač da se ohladi najpre na sobnoj temperaturi, a potom u frižideru, nekoliko sati, najbolje preko noći.
Odvojimo belanca od žumanaca, u dve odvojene dublje posude.
Odmerimo odgovarajuću količinu šećera i C griza i dodamo žumancima.
Mikserom umutimo žumanca, šećer i griz. Da se brašno i griz ne bi raspršili na sve strane prilikom mućenja, posudu prekrijemo kuhinjskom krpom tokom prvog minuta mućenja.
Mikserom umutimo belanca. Belanca su dobro umućena kada se formira čvrsta bela smesa (srećemo i izraze pena ili sneg od belanaca). Čuveni test da li su belanca dobro umućena je da okrenemo posudu naopačke. Ako su belanca dobro umućena, neće ispasti iz posude.
Belanca dodamo umućenoj smesi od žumanaca, šećera i griza i polako varjačom mešamo dok se smesa ne ujednači. Na ovaj način obezbeđujemo da kolač posle pečenja ostane vazdušast (da se u kolaču vide rupice).
Uključimo rernu na 200 C da se zagreje.
Pripremimo pleh, podmažemo uljem i pospemo brašnom.
Smesu sipamo u pleh i stavimo u rernu. Temperaturu smanjimo na 180 C.
Pečemo 30-45 minuta. Kada se uhvati korica i kada porumeni, prekrijemo komadom aluminijumske folije da površina ne bi izgorela.
Kolač je pečen kada čačkalicu koju zabodemo u sredinu bude suva kada je izvadimo.
Kada je kolač pečen izvadimo ga iz rerne i na kratko odložimo.
Skuvamo mleko. U šerpu u kojoj ćemo kuvati mleko sipamo 2 kafene kašičice vode (ovo bi trebalo da spreči da mleko zagori pre nego što provri). Po ukusu dodamo jednu kesicu C vanilin šećera. Ja ću staviti 2 kafene kašičice ekstrakta vanile.
Čim mleko provri, sklonimo šerpu sa ringle i prelijemo kolač. Vruć kolač prelijemo vrelim mlekom da bi kora što bolje upila preliv (ovaj postupak se zove i vruće na vruće).
Ostavimo kolač da se ohladi najpre na sobnoj temperaturi, a potom u frižideru, nekoliko sati, najbolje preko noći.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.