0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 minuta
Lako se priprema
20
Vreme pripreme:
30-60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
20
1 kg brašna
1/2 l mlake vode
1/2 kašičice šećera
20 g C kvasca
1 kašičica soli
3 šake duda (ja sam dodala crni dud)
Kvasac razmutite u mlakoj vodi sa dodatkom šećera i ostavite desetak minuta.
Za to vreme u vangli pomešajte brašno i so, napravite udubljenje u sredini pa dodajte vodu sa razmućenim kvascem i dudove.
Zamesite testo, ako je jako retko dodajte još malo brašna. Ostavite pokriveno da nadolazi oko 40 minuta.
Premesite testo i ostavite ga još malo da raste. Pospite brašno na radnu površinu, izvadite testo iz vangle pa ga lepo rukom umesite.
Kad je testo lepo umešeno oblikujte ga po želji u obliku kruga ili vekne.
Hleb prebacite u pleh ili kalup koji ste obložili papirom za pečenje.
Zasecite nožem na par mesta pa ostavite da raste još oko 30 minuta pre pečenja. Rernu uključite na 250°C.
Tek kad je rerna potpuno zagrejana stavite hleb da se peče. Hleb se peče otprilike 40 do 45 minuta na najvišoj temperaruri i još 5 minuta u ugašenoj rerni.
Kada hleb izvadite iz rerne umotajte ga u pamučnu krpu i ostavite da se prohladi. Kao što sam rekla ja sam ispekla dva hleba.
Kvasac razmutite u mlakoj vodi sa dodatkom šećera i ostavite desetak minuta.
Za to vreme u vangli pomešajte brašno i so, napravite udubljenje u sredini pa dodajte vodu sa razmućenim kvascem i dudove.
Zamesite testo, ako je jako retko dodajte još malo brašna. Ostavite pokriveno da nadolazi oko 40 minuta.
Premesite testo i ostavite ga još malo da raste. Pospite brašno na radnu površinu, izvadite testo iz vangle pa ga lepo rukom umesite.
Kad je testo lepo umešeno oblikujte ga po želji u obliku kruga ili vekne.
Hleb prebacite u pleh ili kalup koji ste obložili papirom za pečenje.
Zasecite nožem na par mesta pa ostavite da raste još oko 30 minuta pre pečenja. Rernu uključite na 250°C.
Tek kad je rerna potpuno zagrejana stavite hleb da se peče. Hleb se peče otprilike 40 do 45 minuta na najvišoj temperaruri i još 5 minuta u ugašenoj rerni.
Kada hleb izvadite iz rerne umotajte ga u pamučnu krpu i ostavite da se prohladi. Kao što sam rekla ja sam ispekla dva hleba.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.