0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Zahteva određeno umeće
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće
Broj porcija:
oko 1 kg brašna
2 jaja
1 kesica C suvog kvasca
200 ml mleka
50 ml vode
2 kašike šećera
1 kašičica soli
malo ulja
300 g masti
200 g šećera
200 g rogača
100 suvog grožđa
malo mleka za potparivanje
Kvasac staviti u malo toplog mleka, šećer i 2 jaja i ostaviti da naraste.
Kada naraste staviti u brašno, dodati mleko, soli i pomalo mesiti dodavajući vodu po potrebi.
Testo treba da bude meko i da se pojavljuju mehuri (u prevodu dobro umesiti, oko 15 min).
Potom dodati malo ulja, namazati testo i ostaviti u vangli da odstoji pokriveno krpom, na toplom.
Kada počne da raste, premestiti i ostaviti ponovo da odmara.
Kada naraste, razvući ga u pravougaonik, debljine prsta i namazati jednu polovinu umućenom mašću sa šećerom, otprilike petinom, preklopiti i izlupati oklagijom, potom namazati levu polovinu ponovo preklopiti i izlupati i tako u krug. Ostaviti da odstoji.
Kada odmori, razvući na debljinu prsta, namazati mašću i šećerom. Rogač preliti sa par kašika vrućeg mleka i pustiti da se ohladi.
Prohlađeno namazati na testo, posuti sa malo šećera i suvim grožđem, ukoliko volite, grožđe možete natopiti rumom. Urolati i smotati u slovo U. Ostaviti na toplom da naraste.
Rernu ugrejati na 200°C i posle 5 minuta smanjiti na 190°C.
Peći oko sat vremena, pred kraj namazati uljem ili šećerom sa masti ili medom. Seći kada se ohladi.
Kvasac staviti u malo toplog mleka, šećer i 2 jaja i ostaviti da naraste.
Kada naraste staviti u brašno, dodati mleko, soli i pomalo mesiti dodavajući vodu po potrebi.
Testo treba da bude meko i da se pojavljuju mehuri (u prevodu dobro umesiti, oko 15 min).
Potom dodati malo ulja, namazati testo i ostaviti u vangli da odstoji pokriveno krpom, na toplom.
Kada počne da raste, premestiti i ostaviti ponovo da odmara.
Kada naraste, razvući ga u pravougaonik, debljine prsta i namazati jednu polovinu umućenom mašću sa šećerom, otprilike petinom, preklopiti i izlupati oklagijom, potom namazati levu polovinu ponovo preklopiti i izlupati i tako u krug. Ostaviti da odstoji.
Kada odmori, razvući na debljinu prsta, namazati mašću i šećerom. Rogač preliti sa par kašika vrućeg mleka i pustiti da se ohladi.
Prohlađeno namazati na testo, posuti sa malo šećera i suvim grožđem, ukoliko volite, grožđe možete natopiti rumom. Urolati i smotati u slovo U. Ostaviti na toplom da naraste.
Rernu ugrejati na 200°C i posle 5 minuta smanjiti na 190°C.
Peći oko sat vremena, pred kraj namazati uljem ili šećerom sa masti ili medom. Seći kada se ohladi.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.