burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Zahteva određeno umeće

broj porcija

Gužvara sa rogačem

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće

Broj porcija:

Sastojci

oko 1 kg brašna

2 jaja

1 kesica C suvog kvasca

200 ml mleka

50 ml vode

2 kašike šećera

1 kašičica soli

malo ulja

300 g masti

200 g šećera

200 g rogača

100 suvog grožđa

malo mleka za potparivanje

Gužvara sa rogačem

Koraci pripreme

Kvasac staviti u malo toplog mleka, šećer i 2 jaja i ostaviti da naraste.

Kada naraste staviti u brašno, dodati mleko, soli i pomalo mesiti dodavajući vodu po potrebi.

Testo treba da bude meko i da se pojavljuju mehuri (u prevodu dobro umesiti, oko 15 min).

Potom dodati malo ulja, namazati testo i ostaviti u vangli da odstoji pokriveno krpom, na toplom.

Kada počne da raste, premestiti i ostaviti ponovo da odmara.

Kada naraste, razvući ga u pravougaonik, debljine prsta i namazati jednu polovinu umućenom mašću sa šećerom, otprilike petinom, preklopiti i izlupati oklagijom, potom namazati levu polovinu ponovo preklopiti i izlupati i tako u krug. Ostaviti da odstoji.

Kada odmori, razvući na debljinu prsta, namazati mašću i šećerom. Rogač preliti sa par kašika vrućeg mleka i pustiti da se ohladi.

Prohlađeno namazati na testo, posuti sa malo šećera i suvim grožđem, ukoliko volite, grožđe možete natopiti rumom. Urolati i smotati u slovo U. Ostaviti na toplom da naraste.

Rernu ugrejati na 200°C i posle 5 minuta smanjiti na 190°C.

Peći oko sat vremena, pred kraj namazati uljem ili šećerom sa masti ili medom. Seći kada se ohladi.

Naši proizvodi

Gužvara sa rogačem

Koraci pripreme

Kvasac staviti u malo toplog mleka, šećer i 2 jaja i ostaviti da naraste.

Kada naraste staviti u brašno, dodati mleko, soli i pomalo mesiti dodavajući vodu po potrebi.

Testo treba da bude meko i da se pojavljuju mehuri (u prevodu dobro umesiti, oko 15 min).

Potom dodati malo ulja, namazati testo i ostaviti u vangli da odstoji pokriveno krpom, na toplom.

Kada počne da raste, premestiti i ostaviti ponovo da odmara.

Kada naraste, razvući ga u pravougaonik, debljine prsta i namazati jednu polovinu umućenom mašću sa šećerom, otprilike petinom, preklopiti i izlupati oklagijom, potom namazati levu polovinu ponovo preklopiti i izlupati i tako u krug. Ostaviti da odstoji.

Kada odmori, razvući na debljinu prsta, namazati mašću i šećerom. Rogač preliti sa par kašika vrućeg mleka i pustiti da se ohladi.

Prohlađeno namazati na testo, posuti sa malo šećera i suvim grožđem, ukoliko volite, grožđe možete natopiti rumom. Urolati i smotati u slovo U. Ostaviti na toplom da naraste.

Rernu ugrejati na 200°C i posle 5 minuta smanjiti na 190°C.

Peći oko sat vremena, pred kraj namazati uljem ili šećerom sa masti ili medom. Seći kada se ohladi.

Autor

Dragica

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept