burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme30-60 minuta

tezina pripreme Lako se priprema

broj porcija6

Gomboce sa šljivama

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
30-60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:
6

Sastojci

1 kg krompira

oko 600 g svežih šljiva

oko 400-500 g brašna

100 g C griza

2 jaja

1,5 kafene kašičice soli

2 C vanilin šećera

200 g maslaca ili margarina

250 g prezli

150 g šećera

Za kuvanje:

voda

2 kašike ulja

Gomboce sa šljivama

Koraci pripreme

Krompir ogulite i skuvajte, u vodu stavite kašičicu soli. Procedite i odmah dok je vruć izgnječite zajedno sa 50 g maslaca ili margarina.

Dodajte i kesicu C vanilin šećera i pola kašičice soli. Ostavite da se ohladi.

Dodajte jaja i C griz, izmešajte pa postepeno dodavajte brašno. Testo treba da bude lepljivo, ne sme tvrdo.

Šljive operite i zarežite s jedne strane (ako su sitnije), izvadite košpice. Ako su krupnije presecite ih na dve polovine.

Dlanove obložite brašnom, uzimajte po malo od testa, oblikujte u lopticu koju treba da spljoštite.

Na sredinu testa stavite šljivu i prstima napravite da testo bude skroz okolo, da se šljiva ne vidi.

Slažite gomboce na tacnu ili radnu površinu posutu brašnom.

U dublju i širu šerpu stavite vodu da prokuva sa uljem i ubacujte gomboce. Kuvajte ih od 5 - 10 minuta, kada isplivaju na površinu vode, još dve minute je dovoljno da kuvaju.
Vadite ih rupičastom kašikom u prezle.

Prezle predhodno pripremite.

Rastopite maslac, dodajte prezle i na laganoj temperaturi uz stalno mešanje pržite oko 4 - 5 minuta.

Sklonite sa ringle i umešajte šećer i C vanilin šećer.

Naši proizvodi

Gomboce sa šljivama

Koraci pripreme

Krompir ogulite i skuvajte, u vodu stavite kašičicu soli. Procedite i odmah dok je vruć izgnječite zajedno sa 50 g maslaca ili margarina.

Dodajte i kesicu C vanilin šećera i pola kašičice soli. Ostavite da se ohladi.

Dodajte jaja i C griz, izmešajte pa postepeno dodavajte brašno. Testo treba da bude lepljivo, ne sme tvrdo.

Šljive operite i zarežite s jedne strane (ako su sitnije), izvadite košpice. Ako su krupnije presecite ih na dve polovine.

Dlanove obložite brašnom, uzimajte po malo od testa, oblikujte u lopticu koju treba da spljoštite.

Na sredinu testa stavite šljivu i prstima napravite da testo bude skroz okolo, da se šljiva ne vidi.

Slažite gomboce na tacnu ili radnu površinu posutu brašnom.

U dublju i širu šerpu stavite vodu da prokuva sa uljem i ubacujte gomboce. Kuvajte ih od 5 - 10 minuta, kada isplivaju na površinu vode, još dve minute je dovoljno da kuvaju.
Vadite ih rupičastom kašikom u prezle.

Prezle predhodno pripremite.

Rastopite maslac, dodajte prezle i na laganoj temperaturi uz stalno mešanje pržite oko 4 - 5 minuta.

Sklonite sa ringle i umešajte šećer i C vanilin šećer.

Autor

Ljiljana

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept