burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Zahteva određeno umeće

broj porcija12

Brauni sa slanim karamelom

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće

Broj porcija:
12

Sastojci

150 g šećera

1 kafena kašičica soli

1 dl neutralne pavlake

40 g maslaca

200 g brašna T-400

1 kafena kašičica C praška za pecivo

1 kesica C vanilin šećera

3 supena kašika C kakao praha

malo soli

300 g čokolade za kuvanje

150 g maslaca

4 jaja

150 g šećera

150 g braon nerafinisanog šećera

Brauni sa slanim karamelom

Koraci pripreme

Priprema karamela:
U manju šerpu sipajte šećer i pažljivo na umerenoj vatri karmelizujte, da postane tečan i dobije lepu zlatnu boju. Sklonite sa vatre i dodajte neutralnu pavlaku i so. Karamelizovani šećer će se stvrdnuti, ali kada sve vratite na vatru, uspećete da za nekoliko minuta uz mešanje otopite karamel. Pred kraj dodajte i maslac da se i on otopi u karamelu. Kada se sve sjedini sklonite sa vatre i prespite u drugu posudu da bi se karamel malo prohladio.

Priprema smese za brauni:
U posudu za mešanje sipajte brašno, C kakao, C prašak za pecivo i C vanillin šećer. Promešajte i ostavite sa strane.

U vatrostalnu posudu stavite čokoladu i maslac i istopite na pari tako što posudu sa namirnicama stavite preko šerpe u kojoj lagano vri voda. Posuda ne sme da dodiruje vodu. Kada masa postane kompaktna i bez grudvi, skloinite sa pare da se malo ohladi.

U još jednu posudu za mešanje sipajte beli i žuti šećer i jaja. Umutite mikserom sve dok se sav šećer ne istopi i masa postane penasta. Tu sada dodajte istopljenu čokoladu i dobro promešajte da se sjedine. Nakon toga, dodajte pomešane suve sastojke i nastavite mešanje dok se svi sastojci ne sjedine.

U pleh obložen papirom za pečenje presuti pola mase i izravnati špatulom. Preko toga presuti smlačeni karamel, i odmah zatim i ostatak mase za braunije.

Sve lagano izravnajte špatulom da karamel ne bi previše iscureo sa strane (moraće da iscuri malo).

Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C 40-tak min.

Naši proizvodi

Brauni sa slanim karamelom

Koraci pripreme

Priprema karamela:
U manju šerpu sipajte šećer i pažljivo na umerenoj vatri karmelizujte, da postane tečan i dobije lepu zlatnu boju. Sklonite sa vatre i dodajte neutralnu pavlaku i so. Karamelizovani šećer će se stvrdnuti, ali kada sve vratite na vatru, uspećete da za nekoliko minuta uz mešanje otopite karamel. Pred kraj dodajte i maslac da se i on otopi u karamelu. Kada se sve sjedini sklonite sa vatre i prespite u drugu posudu da bi se karamel malo prohladio.

Priprema smese za brauni:
U posudu za mešanje sipajte brašno, C kakao, C prašak za pecivo i C vanillin šećer. Promešajte i ostavite sa strane.

U vatrostalnu posudu stavite čokoladu i maslac i istopite na pari tako što posudu sa namirnicama stavite preko šerpe u kojoj lagano vri voda. Posuda ne sme da dodiruje vodu. Kada masa postane kompaktna i bez grudvi, skloinite sa pare da se malo ohladi.

U još jednu posudu za mešanje sipajte beli i žuti šećer i jaja. Umutite mikserom sve dok se sav šećer ne istopi i masa postane penasta. Tu sada dodajte istopljenu čokoladu i dobro promešajte da se sjedine. Nakon toga, dodajte pomešane suve sastojke i nastavite mešanje dok se svi sastojci ne sjedine.

U pleh obložen papirom za pečenje presuti pola mase i izravnati špatulom. Preko toga presuti smlačeni karamel, i odmah zatim i ostatak mase za braunije.

Sve lagano izravnajte špatulom da karamel ne bi previše iscureo sa strane (moraće da iscuri malo).

Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C 40-tak min.

Autor

Jelena

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Slavski kolači i torte"

Pošalji recept