0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 minuta
Zahteva određeno umeće
12
Vreme pripreme:
30-60 minuta
Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće
Broj porcija:
12
1 kesica C suvog pekarskog kvasca
100 ml tople vode
1 kašičica šećera
1 kašičica brašna
700 g brašna T-400 meko
200 ml mleka
1 jaje za testo
1 kašika soli
100 ml ulja
1 jaje za premazivanje
100 g magarina za premazivanje dva dela testa
Sjediniti suvi kvasac i toplu vodu, a zatim dodati šećer i kašiku brašna. Ostaviti par minuta da nadođe.
U 700 g brašna dodati nadošli kvasac, 200 ml mleka, jaje, so i ulje. Testo dobro umesiti (po potrebi dodati još brašna). Prekriti krpom i ostaviti na da odstoji 1h na toplom mestu.
Naraslo testo za česnicu podeliti na četiri jednaka dela. Od jednog dela napraviti spljoštenu loptu i staviti je na sredinu pobrašnjene okrugle tepsije. U nju staviti novčić.
Preostala dva dela testa istanjiti da se dobije testo dužine 70 cm. Premazati ih margarinom i saviti kao rolat. Saviti ih i u pletenicu. Pletenicu staviti u tepsiju oko spljoštene lopte.
Premazati česnicu žumancetom.
Od četvrte, najmanje lopte, napraviti ukrase ( klasje žita). Praviti valjkaste oblike. Donji deo izdužiti, a gornji makazama oblikovati u žito.
Staviti ukrase na česnicu, peći 20 minuta na 200 stepeni, a zatim još 20 minuta na 180 stepeni.
Sjediniti suvi kvasac i toplu vodu, a zatim dodati šećer i kašiku brašna. Ostaviti par minuta da nadođe.
U 700 g brašna dodati nadošli kvasac, 200 ml mleka, jaje, so i ulje. Testo dobro umesiti (po potrebi dodati još brašna). Prekriti krpom i ostaviti na da odstoji 1h na toplom mestu.
Naraslo testo za česnicu podeliti na četiri jednaka dela. Od jednog dela napraviti spljoštenu loptu i staviti je na sredinu pobrašnjene okrugle tepsije. U nju staviti novčić.
Preostala dva dela testa istanjiti da se dobije testo dužine 70 cm. Premazati ih margarinom i saviti kao rolat. Saviti ih i u pletenicu. Pletenicu staviti u tepsiju oko spljoštene lopte.
Premazati česnicu žumancetom.
Od četvrte, najmanje lopte, napraviti ukrase ( klasje žita). Praviti valjkaste oblike. Donji deo izdužiti, a gornji makazama oblikovati u žito.
Staviti ukrase na česnicu, peći 20 minuta na 200 stepeni, a zatim još 20 minuta na 180 stepeni.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.