1
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 min
Srednje
16
Vreme pripreme:
30-60 min
Težina pripreme:
Srednje
Broj porcija:
16
4 belanceta
1 prstohvat soli
4 kašika šećera
1 kašika oštrog brašna
4 komad belanceta
1 prstohvat soli
4 kašika šećera
1 kašika oštrog brašna
40 g mlevenih oraha
4 komad belanceta
1 prstohvat soli
4 kašika šećera
1 kašika oštrog brašna
12 komad žumanaca
500 ml mleka
70 g šećera
250 g maslaca
100 g čokolade za kuvanje
2 kašičica instant kafe
Ove sočne, kremaste i neodoljive kocke idealne su za svaku priliku!
Odvojite belanca od žumanaca. U posudu sa belancima dodajte prstohvat soli pa umutite čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera. Odložite mikser.
Potom dodajte prosejanu mešavinu brašna, praška za pecivo i kakaa pa žicom lagano sjedinite pazeći da smesa ne splasne. Rasporedite u pleh dimenzija 30×20 cm, obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 15-20 minuta.
Belancima dodajte prstohvat soli i umutite čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera. Na kraju dodajte mešavinu brašna, praška za pecivo i mlevenih oraha, pa špatulom lagano izmešajte pazeći da smesa ne splasne. Rasporedite u pleh obložen pek papirom (30×20 cm) i pecite 15-20 min.
Na isti način pripremite i kokos koru. Od belanaca umutite čvrst sneg sa prstohvatom soli i šećerom, pa dodajte mešavinu brašna, praška za pecivo i kokosa i špatulom lagano sjedinite. Rasporedite u pleh obložen pek papirom (30×20 cm) i pecite 15-20 minuta dok lepo ne porumeni.
Žumanca preostala od biskvita izmešajte žicom sa malo mleka i gustinom, tako da ne bude grudvica, a ostatak mleka sipajte u šerpu, dodajte šećer i vanilin šećer pa zagrevajte do vrenja.
Skinite sa vatre, ukuvajte smesu od žumanaca ulivajući u tankom mlazu i sve vreme mešajući žicom, pa kuvajte par minuta na laganoj vatri dok se ne zgusne. Skinite sa vatre, pokrijte prozirnom folijom i ohladite na sobnoj temperaturi.
Ohlađen fil najpre izmiksajte da postane gladak, pa dodajte komad po pomad omekšalog maslaca i sve lepo sjedinite mikserom u penast fil. Podelite ga na tri jednaka dela.
U prvi deo dodajte otopljenu i malo prohlađenu čokoladu i dobro izmešajte. U drugi deo dodajte instant kafu rastvorenu u kašičici vruće vode i izmešajte. Treći deo ostaje žut.
Stavite na tacnu kakao koru i premažite tamnim čokoladnim filom. Poklopite orah korom , nanesite fil od kafe i poravnajte. Stavite odozgo kokos koru i premažite je preostalim žutim filom. Poravnajte i odozgo pospite mlevenim orasima i rendanom čokoladom.
Stavite u frižider da se kolač dobro ohladi i stegne najmanje par sati, pa secite na kocke.
Ove sočne, kremaste i neodoljive kocke idealne su za svaku priliku!
Odvojite belanca od žumanaca. U posudu sa belancima dodajte prstohvat soli pa umutite čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera. Odložite mikser.
Potom dodajte prosejanu mešavinu brašna, praška za pecivo i kakaa pa žicom lagano sjedinite pazeći da smesa ne splasne. Rasporedite u pleh dimenzija 30×20 cm, obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 15-20 minuta.
Belancima dodajte prstohvat soli i umutite čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera. Na kraju dodajte mešavinu brašna, praška za pecivo i mlevenih oraha, pa špatulom lagano izmešajte pazeći da smesa ne splasne. Rasporedite u pleh obložen pek papirom (30×20 cm) i pecite 15-20 min.
Na isti način pripremite i kokos koru. Od belanaca umutite čvrst sneg sa prstohvatom soli i šećerom, pa dodajte mešavinu brašna, praška za pecivo i kokosa i špatulom lagano sjedinite. Rasporedite u pleh obložen pek papirom (30×20 cm) i pecite 15-20 minuta dok lepo ne porumeni.
Žumanca preostala od biskvita izmešajte žicom sa malo mleka i gustinom, tako da ne bude grudvica, a ostatak mleka sipajte u šerpu, dodajte šećer i vanilin šećer pa zagrevajte do vrenja.
Skinite sa vatre, ukuvajte smesu od žumanaca ulivajući u tankom mlazu i sve vreme mešajući žicom, pa kuvajte par minuta na laganoj vatri dok se ne zgusne. Skinite sa vatre, pokrijte prozirnom folijom i ohladite na sobnoj temperaturi.
Ohlađen fil najpre izmiksajte da postane gladak, pa dodajte komad po pomad omekšalog maslaca i sve lepo sjedinite mikserom u penast fil. Podelite ga na tri jednaka dela.
U prvi deo dodajte otopljenu i malo prohlađenu čokoladu i dobro izmešajte. U drugi deo dodajte instant kafu rastvorenu u kašičici vruće vode i izmešajte. Treći deo ostaje žut.
Stavite na tacnu kakao koru i premažite tamnim čokoladnim filom. Poklopite orah korom , nanesite fil od kafe i poravnajte. Stavite odozgo kokos koru i premažite je preostalim žutim filom. Poravnajte i odozgo pospite mlevenim orasima i rendanom čokoladom.
Stavite u frižider da se kolač dobro ohladi i stegne najmanje par sati, pa secite na kocke.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.