1
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 min
Srednje
12
Vreme pripreme:
30-60 min
Težina pripreme:
Srednje
Broj porcija:
12
6 jaja
prstohvat soli
60 g šećera
30 g oštrog brašna
80 g mlevenih oraha
500 ml mleka
2 kesica C Puding sa ukusom vanilina
100 g šećera
150 g maslaca
30 g rendane crne čokolade
150 ml mleka
malo seckanih oraha
po želji otopljena čokolada
2-3 banane
malo limunovog soka
Idealan je za sve specijalne prilike, praznike ili slavlja, a u njemu će podjednako uživati i deca i odrasli.
Polupajte cela jaja u posudu, dodajte prstohvat soli, šećer i vanilin šećer pa mikserom penasto umutite dok smesa ne pobeli i utrostruči volumen. Za ovo će trebati oko 10 minuta. Odložite mikser.
Potom dodajte mešavinu brašna, mlevenih oraha i praška za pecivo, pa žicom lagano sjedinite, pazeći da smesa ne splasne. Smesu sipajte u veliki pleh od rerne (40x34 cm) obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 15-20 min.
Biskvit prohladite par minuta pa još topao zarolajte po dužoj strani zajedno sa pek papirom i ostavite tako da se ohladi i poprimi oblik rolata.
U malo mleka razmutite puding, a ostatak mleka sa šećerom sipajte u šerpu i zagrevajte na srednjoj vatri do vrenja. Ukuvajte puding ulivajući u tankom mlazu i sve vreme mešajući žicom, pa kuvajte par minuta dok se ne zgusne. Skinite sa vatre, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
Ohlađen puding izmiksajte da postane gladak, pa dodajte komad po komad maslaca sobne temperature i lepo sjedinite u penast krem. Na kraju dodajte krupno rendanu crnu čokoladu, pa kašikom sjedinite.
Biskvit odmotajte i skinite sa njega pek papir. Nanesite krem, tako da pri kraju biskvita bude tanji sloj kako krem ne bi iscurio prilikom rolanja, i poravnajte špatulom.
Banane ogulite i premažite sokom od limuna kako ne bi pocrnele, pa ih složite uz sam rub biskvita. Krenite polako rolati, tako da što čvršće zamotate biskvit u rolat.
Rolat pričvrstite prozirnom folijom i ostavite u frižider da se dobro ohladi i stegne, najmanje par sati ili preko noći.
Ohlađen rolat prebacite na tanjir za posluživanje. Umutite šlag penu postepeno dodavajući mleko, do željene čvrstine. Premažite rolat šlagom, pospite sa malo seckanih oraha i prošarajte otopljenom čokoladom. Dobro ohladite i poslužite.
Idealan je za sve specijalne prilike, praznike ili slavlja, a u njemu će podjednako uživati i deca i odrasli.
Polupajte cela jaja u posudu, dodajte prstohvat soli, šećer i vanilin šećer pa mikserom penasto umutite dok smesa ne pobeli i utrostruči volumen. Za ovo će trebati oko 10 minuta. Odložite mikser.
Potom dodajte mešavinu brašna, mlevenih oraha i praška za pecivo, pa žicom lagano sjedinite, pazeći da smesa ne splasne. Smesu sipajte u veliki pleh od rerne (40x34 cm) obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 15-20 min.
Biskvit prohladite par minuta pa još topao zarolajte po dužoj strani zajedno sa pek papirom i ostavite tako da se ohladi i poprimi oblik rolata.
U malo mleka razmutite puding, a ostatak mleka sa šećerom sipajte u šerpu i zagrevajte na srednjoj vatri do vrenja. Ukuvajte puding ulivajući u tankom mlazu i sve vreme mešajući žicom, pa kuvajte par minuta dok se ne zgusne. Skinite sa vatre, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
Ohlađen puding izmiksajte da postane gladak, pa dodajte komad po komad maslaca sobne temperature i lepo sjedinite u penast krem. Na kraju dodajte krupno rendanu crnu čokoladu, pa kašikom sjedinite.
Biskvit odmotajte i skinite sa njega pek papir. Nanesite krem, tako da pri kraju biskvita bude tanji sloj kako krem ne bi iscurio prilikom rolanja, i poravnajte špatulom.
Banane ogulite i premažite sokom od limuna kako ne bi pocrnele, pa ih složite uz sam rub biskvita. Krenite polako rolati, tako da što čvršće zamotate biskvit u rolat.
Rolat pričvrstite prozirnom folijom i ostavite u frižider da se dobro ohladi i stegne, najmanje par sati ili preko noći.
Ohlađen rolat prebacite na tanjir za posluživanje. Umutite šlag penu postepeno dodavajući mleko, do željene čvrstine. Premažite rolat šlagom, pospite sa malo seckanih oraha i prošarajte otopljenom čokoladom. Dobro ohladite i poslužite.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.