burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme30-60 min

tezina pripreme Srednje

broj porcija12

Rolat sa bananom i orasima

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
30-60 min

Težina pripreme:
Srednje

Broj porcija:
12

Sastojci

Kora

6 jaja

prstohvat soli

60 g šećera

1 kesica C Vanilin šećer

30 g oštrog brašna

80 g mlevenih oraha

6 g C Prašak za pecivo

Vanila krem

500 ml mleka

2 kesica C Puding sa ukusom vanilina

100 g šećera

150 g maslaca

30 g rendane crne čokolade

Dekoracija

2 kesica C Šlag classic

150 ml mleka

malo seckanih oraha

po želji otopljena čokolada

Dodatno

2-3 banane

malo limunovog soka

Rolat sa bananom i orasima

Idealan je za sve specijalne prilike, praznike ili slavlja, a u njemu će podjednako uživati i deca i odrasli.

Koraci pripreme

Priprema kore

Polupajte cela jaja u posudu, dodajte prstohvat soli, šećer i vanilin šećer pa mikserom penasto umutite dok smesa ne pobeli i utrostruči volumen. Za ovo će trebati oko 10 minuta. Odložite mikser.
Potom dodajte mešavinu brašna, mlevenih oraha i praška za pecivo, pa žicom lagano sjedinite, pazeći da smesa ne splasne. Smesu sipajte u veliki pleh od rerne (40x34 cm) obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 15-20 min.
Biskvit prohladite par minuta pa još topao zarolajte po dužoj strani zajedno sa pek papirom i ostavite tako da se ohladi i poprimi oblik rolata.

Priprema vanila krema

U malo mleka razmutite puding, a ostatak mleka sa šećerom sipajte u šerpu i zagrevajte na srednjoj vatri do vrenja. Ukuvajte puding ulivajući u tankom mlazu i sve vreme mešajući žicom, pa kuvajte par minuta dok se ne zgusne. Skinite sa vatre, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
Ohlađen puding izmiksajte da postane gladak, pa dodajte komad po komad maslaca sobne temperature i lepo sjedinite u penast krem. Na kraju dodajte krupno rendanu crnu čokoladu, pa kašikom sjedinite.

Filovanje

Biskvit odmotajte i skinite sa njega pek papir. Nanesite krem, tako da pri kraju biskvita bude tanji sloj kako krem ne bi iscurio prilikom rolanja, i poravnajte špatulom.
Banane ogulite i premažite sokom od limuna kako ne bi pocrnele, pa ih složite uz sam rub biskvita. Krenite polako rolati, tako da što čvršće zamotate biskvit u rolat.
Rolat pričvrstite prozirnom folijom i ostavite u frižider da se dobro ohladi i stegne, najmanje par sati ili preko noći.

Dekoracija

Ohlađen rolat prebacite na tanjir za posluživanje. Umutite šlag penu postepeno dodavajući mleko, do željene čvrstine. Premažite rolat šlagom, pospite sa malo seckanih oraha i prošarajte otopljenom čokoladom. Dobro ohladite i poslužite.

Naši proizvodi

Rolat sa bananom i orasima

Idealan je za sve specijalne prilike, praznike ili slavlja, a u njemu će podjednako uživati i deca i odrasli.

Koraci pripreme

Priprema kore

Polupajte cela jaja u posudu, dodajte prstohvat soli, šećer i vanilin šećer pa mikserom penasto umutite dok smesa ne pobeli i utrostruči volumen. Za ovo će trebati oko 10 minuta. Odložite mikser.
Potom dodajte mešavinu brašna, mlevenih oraha i praška za pecivo, pa žicom lagano sjedinite, pazeći da smesa ne splasne. Smesu sipajte u veliki pleh od rerne (40x34 cm) obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 15-20 min.
Biskvit prohladite par minuta pa još topao zarolajte po dužoj strani zajedno sa pek papirom i ostavite tako da se ohladi i poprimi oblik rolata.

Priprema vanila krema

U malo mleka razmutite puding, a ostatak mleka sa šećerom sipajte u šerpu i zagrevajte na srednjoj vatri do vrenja. Ukuvajte puding ulivajući u tankom mlazu i sve vreme mešajući žicom, pa kuvajte par minuta dok se ne zgusne. Skinite sa vatre, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
Ohlađen puding izmiksajte da postane gladak, pa dodajte komad po komad maslaca sobne temperature i lepo sjedinite u penast krem. Na kraju dodajte krupno rendanu crnu čokoladu, pa kašikom sjedinite.

Filovanje

Biskvit odmotajte i skinite sa njega pek papir. Nanesite krem, tako da pri kraju biskvita bude tanji sloj kako krem ne bi iscurio prilikom rolanja, i poravnajte špatulom.
Banane ogulite i premažite sokom od limuna kako ne bi pocrnele, pa ih složite uz sam rub biskvita. Krenite polako rolati, tako da što čvršće zamotate biskvit u rolat.
Rolat pričvrstite prozirnom folijom i ostavite u frižider da se dobro ohladi i stegne, najmanje par sati ili preko noći.

Dekoracija

Ohlađen rolat prebacite na tanjir za posluživanje. Umutite šlag penu postepeno dodavajući mleko, do željene čvrstine. Premažite rolat šlagom, pospite sa malo seckanih oraha i prošarajte otopljenom čokoladom. Dobro ohladite i poslužite.

Autor

C Slatka Tradicija
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Posne torte i kolači"

Pošalji recept