0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 minuta
Lako se priprema
16
Vreme pripreme:
30-60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
16
4 jajeta
4 kašike šećera
4 kašike brašna
2 kašike ulja
1 kesica C praška za pecivo
1 limun (sok - oko 50 ml)
2,5 dl vode
150 g šećera
1 kesica C vanilin šećera
5 dl mleka
5 kašika brašna
150 g šećera
1 kesica C vanilin šećera
200 g maslaca
1 limun - sitno narendana kora
1 kašika soka od limuna
1 kesica C bele šlag kreme
Odvojite žumanca od belanaca, pa prvo umutite belanca u čvrst šam, dodajte šećer, žumanca i na kraju umešajte prosejano brašno, prašak za pecivo i ulje. Sipajte u podmazan kalup (veličine 24x24 cm ili slične) i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 15 minuta (proverite čačkalicom da li je pečen).
Dok se kolač peče, nacedite sok od limuna (50 ml), dodajte vodu (2,5 dl tako da ukupno bude 3 dl tečnosti) i 150 g šećera i stavite da provri i kuvajte 2-3 minuta. Kad provri dodajte i vanilin šećer. Toplim prelivom prelijte toplu pečenu koru. Preliv sipjate postepeno, sipajte malo preliva, pa sačekajte minut-dva da upije pa opet. Ostavite koru da se skroz ohladi i lepo upije sav preliv (oko sat vremena).
Priprema krema:
Pomešajte brašno, šećer i malo mleka odvojenog od pola litra u glatku smesu. Ostatak mleka stavite da provri. Kada mleko provri, malo vrelog mleka sipajte u razmućeno brašno, izmešajte i sve vratite nazad u šerpu i kuvajte krem na laganoj vatri uz mešanje. Krem je kuvan kad varjača ostavlja trag na dnu šerpe. Kuvan krem sklonite s ringle, umešajte vanilin šećer, prekrijte samolepljivom folijom (da se ne stvara korica) i ostavite da se skroz ohladi.
Kada se krem ohladi, umutite maslac sa sitno narendanom koricom od limuna i kašikom soka od limuna pa, uz stalno mućenje mikserom, dodajte kašiku po kašiku ohlađenog krema, da dobijete glatku smesu. Pripremljenim kremom nafilujte ohlađenu koru.
Kad se krem stegne, skinite obruč sa kalupa i nafilujte kolač šlag kremom (umutite šlag krem sa mlekom ili vodom, po uputstvu na kesici).
Odvojite žumanca od belanaca, pa prvo umutite belanca u čvrst šam, dodajte šećer, žumanca i na kraju umešajte prosejano brašno, prašak za pecivo i ulje. Sipajte u podmazan kalup (veličine 24x24 cm ili slične) i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 15 minuta (proverite čačkalicom da li je pečen).
Dok se kolač peče, nacedite sok od limuna (50 ml), dodajte vodu (2,5 dl tako da ukupno bude 3 dl tečnosti) i 150 g šećera i stavite da provri i kuvajte 2-3 minuta. Kad provri dodajte i vanilin šećer. Toplim prelivom prelijte toplu pečenu koru. Preliv sipjate postepeno, sipajte malo preliva, pa sačekajte minut-dva da upije pa opet. Ostavite koru da se skroz ohladi i lepo upije sav preliv (oko sat vremena).
Priprema krema:
Pomešajte brašno, šećer i malo mleka odvojenog od pola litra u glatku smesu. Ostatak mleka stavite da provri. Kada mleko provri, malo vrelog mleka sipajte u razmućeno brašno, izmešajte i sve vratite nazad u šerpu i kuvajte krem na laganoj vatri uz mešanje. Krem je kuvan kad varjača ostavlja trag na dnu šerpe. Kuvan krem sklonite s ringle, umešajte vanilin šećer, prekrijte samolepljivom folijom (da se ne stvara korica) i ostavite da se skroz ohladi.
Kada se krem ohladi, umutite maslac sa sitno narendanom koricom od limuna i kašikom soka od limuna pa, uz stalno mućenje mikserom, dodajte kašiku po kašiku ohlađenog krema, da dobijete glatku smesu. Pripremljenim kremom nafilujte ohlađenu koru.
Kad se krem stegne, skinite obruč sa kalupa i nafilujte kolač šlag kremom (umutite šlag krem sa mlekom ili vodom, po uputstvu na kesici).
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.