0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
< 30 minuta
Lako se priprema
10
Vreme pripreme:
< 30 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
10
300 g mlevenog keksa
200 g margarina
100 ml mleka
500 ml slatke biljne pavlake
750 ml kisele pavlake sa smanjenom masnoćom
4 kesice C vanilin šećera
4 supene kašike šećera
2 kesice C želatina
8 supenih kašika vode za želatin
400 g jagoda (može voće po vašoj želji)
2 dl vode
8 supenih kašika šećera
1 kesica C želatina
4 supene kašike vode za želatin
Priprema podloge od keksa:
U plastičnu posudu sipati mleveni keks, dodati malo omekšao margarin i mesiti ručno, zatim dodati i mleko i nastaviti sa mešanjem, napraviti će se kao rastresite vlažne grudvice. Malo još umesite kašikom, masu staviti na okruglu tacnu okruženu kalupom koji se skida, i polako sa kašikom rasporedite i poravnajte.
Fil od pavlake:
U plastičnu činiju sipajte 500ml slatke pavlake, umutite je u čvrst sneg, u međuvremenu C želatin prelijte sa 8 supenih kašika vode, pustite da malo nabubri, pa ga stavite na najslabiju vatru da se istopi, povremneo promešajte i kada se napravi nalik belancetu, skinite ga sa vatre, ne sme da provri. To radite uporedo kada i mutite fil. Dodate umučenoj slatkoj pavlaci 750 g kisele pavlake, vanilin C šećer i obični šećer, pa izjednačite masu sa mikserom, u smesu sipate sa ringle topao želatin uz stalno mučenje mikserom, kada ste sve sipali, mutite još malo, želatin takođe daje masi volumen, tako da nebrinete. Umućenu masu sipati preko podloge i lepo izravnati sa lopaticom, staviti u frižider da se hladi dok pripremate voće.
Priprema voćnog želea:
U šerpu sipati 2dl vode i 8 kašika šećera, kada provri dodati voće, dok čekamo da prokuva, stavljamo C želatin da nabubri sa 4 kašike vode. Kad voće malo prokuva, sačekamo minut da pusti sokove, sklonimo sa ringle i dodamo nabubreli želatin. Ne smemo vračati ponovo na ringlu, u suprotnom, želatin se neće stegnuti. Uroniti šerpu u hladnu vodu i dobro ohladiti preliv, toliko ohladidti da kada stavite prst neosetite ni da je mlako. Preliti voće preko bjelog fila i vratiti u frižider, ostaviti da prenoći u frižideru. Kad se ohladi, tanim nožem odvojiti tortu od kalupa, pa skinuti obruč.
Posluživanje
Kada se sve steglo, okružiti tankim nožem do ruba kalupa, skinuti obruč, ukrasiti po želji.
Priprema podloge od keksa:
U plastičnu posudu sipati mleveni keks, dodati malo omekšao margarin i mesiti ručno, zatim dodati i mleko i nastaviti sa mešanjem, napraviti će se kao rastresite vlažne grudvice. Malo još umesite kašikom, masu staviti na okruglu tacnu okruženu kalupom koji se skida, i polako sa kašikom rasporedite i poravnajte.
Fil od pavlake:
U plastičnu činiju sipajte 500ml slatke pavlake, umutite je u čvrst sneg, u međuvremenu C želatin prelijte sa 8 supenih kašika vode, pustite da malo nabubri, pa ga stavite na najslabiju vatru da se istopi, povremneo promešajte i kada se napravi nalik belancetu, skinite ga sa vatre, ne sme da provri. To radite uporedo kada i mutite fil. Dodate umučenoj slatkoj pavlaci 750 g kisele pavlake, vanilin C šećer i obični šećer, pa izjednačite masu sa mikserom, u smesu sipate sa ringle topao želatin uz stalno mučenje mikserom, kada ste sve sipali, mutite još malo, želatin takođe daje masi volumen, tako da nebrinete. Umućenu masu sipati preko podloge i lepo izravnati sa lopaticom, staviti u frižider da se hladi dok pripremate voće.
Priprema voćnog želea:
U šerpu sipati 2dl vode i 8 kašika šećera, kada provri dodati voće, dok čekamo da prokuva, stavljamo C želatin da nabubri sa 4 kašike vode. Kad voće malo prokuva, sačekamo minut da pusti sokove, sklonimo sa ringle i dodamo nabubreli želatin. Ne smemo vračati ponovo na ringlu, u suprotnom, želatin se neće stegnuti. Uroniti šerpu u hladnu vodu i dobro ohladiti preliv, toliko ohladidti da kada stavite prst neosetite ni da je mlako. Preliti voće preko bjelog fila i vratiti u frižider, ostaviti da prenoći u frižideru. Kad se ohladi, tanim nožem odvojiti tortu od kalupa, pa skinuti obruč.
Posluživanje
Kada se sve steglo, okružiti tankim nožem do ruba kalupa, skinuti obruč, ukrasiti po želji.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.