0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30 minuta
Lako se priprema
Vreme pripreme:
30 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
20 komada belanaca
300 g šećera
100 g mlevenog keksa
300 g mlevenih lešnika
2 kesice C puding od vanile
20 komada žumanaca
20 kašika šećera
4 kesice C puding od vanile
700 ml mleka
2 kesice C vanilin šećera
250 g maslaca
500 ml slatke pavlake
500 g višanja
500 g ananasa
lešnik za ukrašavanje
Ova količina namirnica za kore je predviđena za 2 kore, koje se peku u plehu od rerne. Posle kore presecite na pola da bi dobili 4 kore.
Možete svaku koru da pečete posebno ali je na ovaj način brže.
U odgovarajuću posudu stavite polovinu belanaca, trun soli, i mutite mikserom uz postepeno dodavanje polovinu količine šećera i vanilin šećera.
Belanca mutite dok ne dobijete šam koji ne curi. Dodajte polovinu keksa, lešnika i prah za puding.
Sve lagano promešajte i izlite u pleh od rerne obložen papirom za pečenje.
Koru pecite na temperaturi od 200 C stepeni 12 minuta. Ovo ponovite još jednom.
Kore ostavite da se ohlade i odvojite lagano papir.
Kore presecite na pola i ukrojite, jer vam trebaju 4 kore.
Za fil žumanca stavite u odgovarajuću posudu, dodajte šećer i umutite ih da pobele.
Dodajte prah za puding i malo mlakog mleka da bi se masa rastvorila i bila tečna.
Ostatak mleka stavite da se zagreva i u mlako mleko dodajte žumanca uz stalno mešanje žicom, sve dok se ne skuva i postane gusta smesa.
Fil će biti jako gust, ali tako treba. U vruć krem umešajte maslac mikserom dok se ne rastopi i dobijete glatku kremu.
Pokrite fil providnom folijom, da se ne bi uhvatila korica, i stavite u frižider da se ohladi.
Posebno umutite slatku pavlaku po uputstvu sa pakovanja i umešajte je u ohladjen krem.
Fil podelite na 4 dela.
Višnje ako su bile zamrznute stavite da se otope u cediljku i na taj način će se ujedno i ocediti od soka.
Ananas ako je iz konzerve stavite u cediljku da se ocedi od soka.
Lešnike prepecite u rerni, samo pazite da vam ne pregore. Očistite im ljusku i sameljite.
Ostavite deo lešnika i krupno iseckajte ili sameljite što će vam trebati za ukrašavanje.
Filovanje:
Na tacnu stavite prvu koru i namažite je tanko filom. Preko poredjajte 2/3 višanja i nanesite ostatak fila za prvi red.
Stavite drugu koru, ponovite postupak sa filom, poredjajte 2/3 ananasa i fil za drugi red.
Sada stavite treću koru, ponovite postupak sa filom i nanesite mešavinu višanja i anasa.
Preko nanesite ostatak fila za treći red. Na kraju stavite četvrtu koru koju obilno premažite odozgo i okolo četvrtim delom fila.
Tortu dodatno pospite krupno mlevenim ili seckanim lešnicima.
Ova količina namirnica za kore je predviđena za 2 kore, koje se peku u plehu od rerne. Posle kore presecite na pola da bi dobili 4 kore.
Možete svaku koru da pečete posebno ali je na ovaj način brže.
U odgovarajuću posudu stavite polovinu belanaca, trun soli, i mutite mikserom uz postepeno dodavanje polovinu količine šećera i vanilin šećera.
Belanca mutite dok ne dobijete šam koji ne curi. Dodajte polovinu keksa, lešnika i prah za puding.
Sve lagano promešajte i izlite u pleh od rerne obložen papirom za pečenje.
Koru pecite na temperaturi od 200 C stepeni 12 minuta. Ovo ponovite još jednom.
Kore ostavite da se ohlade i odvojite lagano papir.
Kore presecite na pola i ukrojite, jer vam trebaju 4 kore.
Za fil žumanca stavite u odgovarajuću posudu, dodajte šećer i umutite ih da pobele.
Dodajte prah za puding i malo mlakog mleka da bi se masa rastvorila i bila tečna.
Ostatak mleka stavite da se zagreva i u mlako mleko dodajte žumanca uz stalno mešanje žicom, sve dok se ne skuva i postane gusta smesa.
Fil će biti jako gust, ali tako treba. U vruć krem umešajte maslac mikserom dok se ne rastopi i dobijete glatku kremu.
Pokrite fil providnom folijom, da se ne bi uhvatila korica, i stavite u frižider da se ohladi.
Posebno umutite slatku pavlaku po uputstvu sa pakovanja i umešajte je u ohladjen krem.
Fil podelite na 4 dela.
Višnje ako su bile zamrznute stavite da se otope u cediljku i na taj način će se ujedno i ocediti od soka.
Ananas ako je iz konzerve stavite u cediljku da se ocedi od soka.
Lešnike prepecite u rerni, samo pazite da vam ne pregore. Očistite im ljusku i sameljite.
Ostavite deo lešnika i krupno iseckajte ili sameljite što će vam trebati za ukrašavanje.
Filovanje:
Na tacnu stavite prvu koru i namažite je tanko filom. Preko poredjajte 2/3 višanja i nanesite ostatak fila za prvi red.
Stavite drugu koru, ponovite postupak sa filom, poredjajte 2/3 ananasa i fil za drugi red.
Sada stavite treću koru, ponovite postupak sa filom i nanesite mešavinu višanja i anasa.
Preko nanesite ostatak fila za treći red. Na kraju stavite četvrtu koru koju obilno premažite odozgo i okolo četvrtim delom fila.
Tortu dodatno pospite krupno mlevenim ili seckanim lešnicima.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.