burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Lako se priprema

broj porcija20

Švarcvald torta

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:
20

Sastojci

200 g brašna

1 kašika C kakaoa

1 kašičica C praška za pecivo

50 g šećera

1 kesica C vanilin šećera

100 g putera

4-5 kašika vode

Biskvitno testo:

8 jaja

180 g šećera

1 kesica C vanilin šećera

1 kašičica cimeta

6 kapi arome gorkog badema

220 g brašna

20 g C kakaoa

1 kesica C praška za pecivo

Fil i dekoracija:

600 g svežih ili smrznutih višanja

5 kašika C čvrstina

3 kašike šećera

6 kašika višnjevače

1 l slatke pavlake

50 g tamne čokolade

okrugli kalup pokretnih ivica, prečnika 28 cm

Švarcvald torta

Koraci pripreme

Obložite dno kalupa papirom za pečenje. Uključite rernu da se greje na 160°C.

U činiji dobro izmešaje brašno, C kakao, C prašak za pecivo i prosejte ih. Dodajte šećer i C vanilin šećer i opet promešajte.

Na kraju dodajte hladan, na kockice isečen puter i rukama umesite testo (dovoljno je da se svi sastojci povežu u kuglu, nemojte previše mesiti). Po potrebi dodajte 4-5 kašika hladne vode.

Testo uvijte u providnu foliju i ostavite 30-tak minuta u frižideru da se odmori. Nakon tog vremena razvijte ga i obložite dno kalupa. Pecite najpre 15 minuta na 160°C, pa još 5-10 minuta na 175°C.

Za biskvit najpre odvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca mikserom u čvrst sneg, pa ostavite sa strane. U žumanca dodajte šećer i vanilin šećer pa miksajte 3-5 minuta dok ne posvetli.

Dodajte cimet i aromu gorkog badema. U masu od žumanaca dodajte sneg od belanaca i pažljivo, žicom za mućenje sjedinite (nikako mikserom). Na kraju dodajte prethodno izmešano i prosejano brašno, C prašak za pecivo i C kakao i opet veoma pažljivo, žicom sjedinite.

Sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 175°C oko 30 minuta (proverite čačkalicom). Pečeno testo ostavite 5 minuta u kalupu, a zatim ga izvadite i ostavite da se ohladi. Kad se ohladi presecite horizontalno u tri sloja.

Prhko testo i biskvit ispecite i presecite u slojeve pre kuvanja fila. Sva četiri sloja malo poprskajte višnjevačom.

Od pripremljenih višanja odvojite 20-tak najlepših za ukrašavanje, ostale ocedite. U oceđeni sok dodajte vode da ukupno bude 350 ml tečnosti i stavite na šporet da proključa. Posebno umutite, da bude bez grudvica, gustin, šećer i višnjevaču sa 50 ml vode.

Sipjate u proključali sok od višanja i kuvajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. U vrelu masu odmah dodajte i oceđene višnje. Vreli fil odmah razmažite po pripremljenim korama, pa ostavite da se hladi. Koru koja će biti na vrhu torte nemojte premazivati.

Ulupajte slatku pavlaku u čvrst šlag.

Prilikom slaganja torte, najpre stavite prhku koru pa premažite slatkom pavlakom, pa jednu biskvitnu koru i opet slatka pavlaka.

Ovo ponovite sa još jednom biskvitnom korom i slatkom pavlakom.

Tortu završite biskvitnom korom koja nije premazana filom od višanja.

Naši proizvodi

Švarcvald torta

Koraci pripreme

Obložite dno kalupa papirom za pečenje. Uključite rernu da se greje na 160°C.

U činiji dobro izmešaje brašno, C kakao, C prašak za pecivo i prosejte ih. Dodajte šećer i C vanilin šećer i opet promešajte.

Na kraju dodajte hladan, na kockice isečen puter i rukama umesite testo (dovoljno je da se svi sastojci povežu u kuglu, nemojte previše mesiti). Po potrebi dodajte 4-5 kašika hladne vode.

Testo uvijte u providnu foliju i ostavite 30-tak minuta u frižideru da se odmori. Nakon tog vremena razvijte ga i obložite dno kalupa. Pecite najpre 15 minuta na 160°C, pa još 5-10 minuta na 175°C.

Za biskvit najpre odvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca mikserom u čvrst sneg, pa ostavite sa strane. U žumanca dodajte šećer i vanilin šećer pa miksajte 3-5 minuta dok ne posvetli.

Dodajte cimet i aromu gorkog badema. U masu od žumanaca dodajte sneg od belanaca i pažljivo, žicom za mućenje sjedinite (nikako mikserom). Na kraju dodajte prethodno izmešano i prosejano brašno, C prašak za pecivo i C kakao i opet veoma pažljivo, žicom sjedinite.

Sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 175°C oko 30 minuta (proverite čačkalicom). Pečeno testo ostavite 5 minuta u kalupu, a zatim ga izvadite i ostavite da se ohladi. Kad se ohladi presecite horizontalno u tri sloja.

Prhko testo i biskvit ispecite i presecite u slojeve pre kuvanja fila. Sva četiri sloja malo poprskajte višnjevačom.

Od pripremljenih višanja odvojite 20-tak najlepših za ukrašavanje, ostale ocedite. U oceđeni sok dodajte vode da ukupno bude 350 ml tečnosti i stavite na šporet da proključa. Posebno umutite, da bude bez grudvica, gustin, šećer i višnjevaču sa 50 ml vode.

Sipjate u proključali sok od višanja i kuvajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. U vrelu masu odmah dodajte i oceđene višnje. Vreli fil odmah razmažite po pripremljenim korama, pa ostavite da se hladi. Koru koja će biti na vrhu torte nemojte premazivati.

Ulupajte slatku pavlaku u čvrst šlag.

Prilikom slaganja torte, najpre stavite prhku koru pa premažite slatkom pavlakom, pa jednu biskvitnu koru i opet slatka pavlaka.

Ovo ponovite sa još jednom biskvitnom korom i slatkom pavlakom.

Tortu završite biskvitnom korom koja nije premazana filom od višanja.

Autor

Milena

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept