0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Lako se priprema
20
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
20
200 g brašna
1 kašika C kakaoa
1 kašičica C praška za pecivo
50 g šećera
1 kesica C vanilin šećera
100 g putera
4-5 kašika vode
8 jaja
180 g šećera
1 kesica C vanilin šećera
1 kašičica cimeta
6 kapi arome gorkog badema
220 g brašna
20 g C kakaoa
1 kesica C praška za pecivo
600 g svežih ili smrznutih višanja
5 kašika C čvrstina
3 kašike šećera
6 kašika višnjevače
1 l slatke pavlake
50 g tamne čokolade
okrugli kalup pokretnih ivica, prečnika 28 cm
Obložite dno kalupa papirom za pečenje. Uključite rernu da se greje na 160°C.
U činiji dobro izmešaje brašno, C kakao, C prašak za pecivo i prosejte ih. Dodajte šećer i C vanilin šećer i opet promešajte.
Na kraju dodajte hladan, na kockice isečen puter i rukama umesite testo (dovoljno je da se svi sastojci povežu u kuglu, nemojte previše mesiti). Po potrebi dodajte 4-5 kašika hladne vode.
Testo uvijte u providnu foliju i ostavite 30-tak minuta u frižideru da se odmori. Nakon tog vremena razvijte ga i obložite dno kalupa. Pecite najpre 15 minuta na 160°C, pa još 5-10 minuta na 175°C.
Za biskvit najpre odvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca mikserom u čvrst sneg, pa ostavite sa strane. U žumanca dodajte šećer i vanilin šećer pa miksajte 3-5 minuta dok ne posvetli.
Dodajte cimet i aromu gorkog badema. U masu od žumanaca dodajte sneg od belanaca i pažljivo, žicom za mućenje sjedinite (nikako mikserom). Na kraju dodajte prethodno izmešano i prosejano brašno, C prašak za pecivo i C kakao i opet veoma pažljivo, žicom sjedinite.
Sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 175°C oko 30 minuta (proverite čačkalicom). Pečeno testo ostavite 5 minuta u kalupu, a zatim ga izvadite i ostavite da se ohladi. Kad se ohladi presecite horizontalno u tri sloja.
Prhko testo i biskvit ispecite i presecite u slojeve pre kuvanja fila. Sva četiri sloja malo poprskajte višnjevačom.
Od pripremljenih višanja odvojite 20-tak najlepših za ukrašavanje, ostale ocedite. U oceđeni sok dodajte vode da ukupno bude 350 ml tečnosti i stavite na šporet da proključa. Posebno umutite, da bude bez grudvica, gustin, šećer i višnjevaču sa 50 ml vode.
Sipjate u proključali sok od višanja i kuvajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. U vrelu masu odmah dodajte i oceđene višnje. Vreli fil odmah razmažite po pripremljenim korama, pa ostavite da se hladi. Koru koja će biti na vrhu torte nemojte premazivati.
Ulupajte slatku pavlaku u čvrst šlag.
Prilikom slaganja torte, najpre stavite prhku koru pa premažite slatkom pavlakom, pa jednu biskvitnu koru i opet slatka pavlaka.
Ovo ponovite sa još jednom biskvitnom korom i slatkom pavlakom.
Tortu završite biskvitnom korom koja nije premazana filom od višanja.
Obložite dno kalupa papirom za pečenje. Uključite rernu da se greje na 160°C.
U činiji dobro izmešaje brašno, C kakao, C prašak za pecivo i prosejte ih. Dodajte šećer i C vanilin šećer i opet promešajte.
Na kraju dodajte hladan, na kockice isečen puter i rukama umesite testo (dovoljno je da se svi sastojci povežu u kuglu, nemojte previše mesiti). Po potrebi dodajte 4-5 kašika hladne vode.
Testo uvijte u providnu foliju i ostavite 30-tak minuta u frižideru da se odmori. Nakon tog vremena razvijte ga i obložite dno kalupa. Pecite najpre 15 minuta na 160°C, pa još 5-10 minuta na 175°C.
Za biskvit najpre odvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca mikserom u čvrst sneg, pa ostavite sa strane. U žumanca dodajte šećer i vanilin šećer pa miksajte 3-5 minuta dok ne posvetli.
Dodajte cimet i aromu gorkog badema. U masu od žumanaca dodajte sneg od belanaca i pažljivo, žicom za mućenje sjedinite (nikako mikserom). Na kraju dodajte prethodno izmešano i prosejano brašno, C prašak za pecivo i C kakao i opet veoma pažljivo, žicom sjedinite.
Sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 175°C oko 30 minuta (proverite čačkalicom). Pečeno testo ostavite 5 minuta u kalupu, a zatim ga izvadite i ostavite da se ohladi. Kad se ohladi presecite horizontalno u tri sloja.
Prhko testo i biskvit ispecite i presecite u slojeve pre kuvanja fila. Sva četiri sloja malo poprskajte višnjevačom.
Od pripremljenih višanja odvojite 20-tak najlepših za ukrašavanje, ostale ocedite. U oceđeni sok dodajte vode da ukupno bude 350 ml tečnosti i stavite na šporet da proključa. Posebno umutite, da bude bez grudvica, gustin, šećer i višnjevaču sa 50 ml vode.
Sipjate u proključali sok od višanja i kuvajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. U vrelu masu odmah dodajte i oceđene višnje. Vreli fil odmah razmažite po pripremljenim korama, pa ostavite da se hladi. Koru koja će biti na vrhu torte nemojte premazivati.
Ulupajte slatku pavlaku u čvrst šlag.
Prilikom slaganja torte, najpre stavite prhku koru pa premažite slatkom pavlakom, pa jednu biskvitnu koru i opet slatka pavlaka.
Ovo ponovite sa još jednom biskvitnom korom i slatkom pavlakom.
Tortu završite biskvitnom korom koja nije premazana filom od višanja.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.