0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
60+ min
Lako
20
Vreme pripreme:
60+ min
Težina pripreme:
Lako
Broj porcija:
20
200 ml mleko
1/2 čaša otolljeni maslac(čaša od 2 dl)
3 komad žumanca
1 prstohvat so
500 g brašno
2 litra malo mleko
15 kašika šećer
9 kašika brašno
250 g margarin
3 komad belanca
200 g čokolada za kuvanje
4 kašika ulje
Provereno dobar recept.Jedna je od onih starih,dobrih torti.
Za kore:U dublju posudu usuti brašno,dodati mlako mleko,otopljen i prohlađen maslac,žumanca,C prašak za pecivo,posoliti i zamesiti testo.
Testo podeliti na 15 delova i svaki deo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini formirajući jufkice.Jufkice razviti oklagijom u krug.
Šerpu veličine kore okrenuti naopako,prekriti folijom,staviti koru i peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni par minuta(voditi računa da ne gore,da sačuvaju svetlu boju).Pečene kore ostaviti da se ohlade.
Za fil:U šerpu usuti 1,5 l mleka,dodati šećer,C vanilin šećer i staviti na vatru da provri.Dodati margarin i mešati dok se margarin ne otopi.Zasebno u 500 ml mleka staviti 9 kašika brašna,umutiti mikserom,procediti kroz cediljku i ukuvati u vrijuće mleko.Kada dobije potrebnu gustinu skloniti šerpu sa ringle i ostaviti da se prohladi,ali ne u potpunosti,kratko prohladiti.Belanca umutiti mikserom u čvrst šam,dodati u prohlađenu smesu i lagano sjediniti ručnom žicom za mućenje.
Finalni postupak:U šerpu staviti koru,preliti je filom i tako ređati naizmenično kore i fil.Završiti korom.Ostaviti da se dobro ohladi na sobnoj temperaturi,pa prekriti alu-folijom i ostaviti preko noći u frižider da se dobro ohladi i stegne.
Sutradan tortu izručiti na tacnu.
Za glazuru:Čokoladu polomiti na kockice,staviti u šerpu,dodati ulje i otopiti na pari.Glazurom preliti tortu.Ostaviti da se glazura ohladi i stegne.
Tortu seći na parčad željene veličine,servirati i poslužiti.
Provereno dobar recept.Jedna je od onih starih,dobrih torti.
Za kore:U dublju posudu usuti brašno,dodati mlako mleko,otopljen i prohlađen maslac,žumanca,C prašak za pecivo,posoliti i zamesiti testo.
Testo podeliti na 15 delova i svaki deo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini formirajući jufkice.Jufkice razviti oklagijom u krug.
Šerpu veličine kore okrenuti naopako,prekriti folijom,staviti koru i peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni par minuta(voditi računa da ne gore,da sačuvaju svetlu boju).Pečene kore ostaviti da se ohlade.
Za fil:U šerpu usuti 1,5 l mleka,dodati šećer,C vanilin šećer i staviti na vatru da provri.Dodati margarin i mešati dok se margarin ne otopi.Zasebno u 500 ml mleka staviti 9 kašika brašna,umutiti mikserom,procediti kroz cediljku i ukuvati u vrijuće mleko.Kada dobije potrebnu gustinu skloniti šerpu sa ringle i ostaviti da se prohladi,ali ne u potpunosti,kratko prohladiti.Belanca umutiti mikserom u čvrst šam,dodati u prohlađenu smesu i lagano sjediniti ručnom žicom za mućenje.
Finalni postupak:U šerpu staviti koru,preliti je filom i tako ređati naizmenično kore i fil.Završiti korom.Ostaviti da se dobro ohladi na sobnoj temperaturi,pa prekriti alu-folijom i ostaviti preko noći u frižider da se dobro ohladi i stegne.
Sutradan tortu izručiti na tacnu.
Za glazuru:Čokoladu polomiti na kockice,staviti u šerpu,dodati ulje i otopiti na pari.Glazurom preliti tortu.Ostaviti da se glazura ohladi i stegne.
Tortu seći na parčad željene veličine,servirati i poslužiti.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.