burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme60+ min

tezina pripreme Srednje

broj porcija1

Fermentisani krastavci

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
60+ min

Težina pripreme:
Srednje

Broj porcija:
1

Sastojci

Zimnica

2 kg Krastavaca

2000 ml Voda

2 kašika So

1 malo Sveza mirodjija

1 kesica C Konzervans

1 malo Hleb okrajak

Fermentisani krastavci

Ovako su bake ostavljale krastavce leti. Nije bilo seoske kuce a da se krastavci ne 'suncaju' negde u dvoristu. Ovako spremljeni krastavci se mogu sacuvati i za zimu.

Koraci pripreme

Korak 1

Krastavce oprati. Odseci krajeve i zaseci uzduz po tri puta.

Korak 2

Vecu teglu oprati. Na dno staviti mirodjiju. Redjati krastavce dok se ne utrose.

Korak 3

Preliti krastavce sa smesom vode i soli. Na svaku litru vode ide jedna velika puna kasika soli. To je mera ako se sprema veca kolicina. Smesu bi trebala da je mlaka.

Korak 4

Na vrh tegle dodajemo okrajak hleba. Neko stavi krompir ili kasiku sirceta. Ja samo hleb.

Korak 5

Tegla sa krastavcima se ostavlja na toplo mesto. Ne treba direktno sunce, ali temperatura treba da je bar 25 stepeni.

Korak 6

Pocinje fermentacija. Posle tri dana bacimo hleb i ostavimo teglicu jos par dana. Pet dana ukupno je dosta. Sto duze stoji bice kiselije.

Korak 7

Ovako spremljen se moze koristiti odmah. Ali ako zelimo da ga konzumiramo i zimi postupak je sledeci: krastavce izvadimo, properemo malo u vodi. Slozimo u manje teglice. Tecnost procedimo kroz gustu cediljku. Dodajemo konzervans i prelijemo krastavce.

Naši proizvodi

Fermentisani krastavci

Ovako su bake ostavljale krastavce leti. Nije bilo seoske kuce a da se krastavci ne 'suncaju' negde u dvoristu. Ovako spremljeni krastavci se mogu sacuvati i za zimu.

Koraci pripreme

Korak 1

Krastavce oprati. Odseci krajeve i zaseci uzduz po tri puta.

Korak 2

Vecu teglu oprati. Na dno staviti mirodjiju. Redjati krastavce dok se ne utrose.

Korak 3

Preliti krastavce sa smesom vode i soli. Na svaku litru vode ide jedna velika puna kasika soli. To je mera ako se sprema veca kolicina. Smesu bi trebala da je mlaka.

Korak 4

Na vrh tegle dodajemo okrajak hleba. Neko stavi krompir ili kasiku sirceta. Ja samo hleb.

Korak 5

Tegla sa krastavcima se ostavlja na toplo mesto. Ne treba direktno sunce, ali temperatura treba da je bar 25 stepeni.

Korak 6

Pocinje fermentacija. Posle tri dana bacimo hleb i ostavimo teglicu jos par dana. Pet dana ukupno je dosta. Sto duze stoji bice kiselije.

Korak 7

Ovako spremljen se moze koristiti odmah. Ali ako zelimo da ga konzumiramo i zimi postupak je sledeci: krastavce izvadimo, properemo malo u vodi. Slozimo u manje teglice. Tecnost procedimo kroz gustu cediljku. Dodajemo konzervans i prelijemo krastavce.

Autor

Eva Zelenka
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Slavski kolači i torte"

Pošalji recept