0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
60+ min
Srednje
1
Vreme pripreme:
60+ min
Težina pripreme:
Srednje
Broj porcija:
1
2 kg Krastavaca
2000 ml Voda
2 kašika So
1 malo Sveza mirodjija
1 malo Hleb okrajak
Ovako su bake ostavljale krastavce leti. Nije bilo seoske kuce a da se krastavci ne 'suncaju' negde u dvoristu. Ovako spremljeni krastavci se mogu sacuvati i za zimu.
Krastavce oprati. Odseci krajeve i zaseci uzduz po tri puta.
Vecu teglu oprati. Na dno staviti mirodjiju. Redjati krastavce dok se ne utrose.
Preliti krastavce sa smesom vode i soli. Na svaku litru vode ide jedna velika puna kasika soli. To je mera ako se sprema veca kolicina. Smesu bi trebala da je mlaka.
Na vrh tegle dodajemo okrajak hleba. Neko stavi krompir ili kasiku sirceta. Ja samo hleb.
Tegla sa krastavcima se ostavlja na toplo mesto. Ne treba direktno sunce, ali temperatura treba da je bar 25 stepeni.
Pocinje fermentacija. Posle tri dana bacimo hleb i ostavimo teglicu jos par dana. Pet dana ukupno je dosta. Sto duze stoji bice kiselije.
Ovako spremljen se moze koristiti odmah. Ali ako zelimo da ga konzumiramo i zimi postupak je sledeci: krastavce izvadimo, properemo malo u vodi. Slozimo u manje teglice. Tecnost procedimo kroz gustu cediljku. Dodajemo konzervans i prelijemo krastavce.
Ovako su bake ostavljale krastavce leti. Nije bilo seoske kuce a da se krastavci ne 'suncaju' negde u dvoristu. Ovako spremljeni krastavci se mogu sacuvati i za zimu.
Krastavce oprati. Odseci krajeve i zaseci uzduz po tri puta.
Vecu teglu oprati. Na dno staviti mirodjiju. Redjati krastavce dok se ne utrose.
Preliti krastavce sa smesom vode i soli. Na svaku litru vode ide jedna velika puna kasika soli. To je mera ako se sprema veca kolicina. Smesu bi trebala da je mlaka.
Na vrh tegle dodajemo okrajak hleba. Neko stavi krompir ili kasiku sirceta. Ja samo hleb.
Tegla sa krastavcima se ostavlja na toplo mesto. Ne treba direktno sunce, ali temperatura treba da je bar 25 stepeni.
Pocinje fermentacija. Posle tri dana bacimo hleb i ostavimo teglicu jos par dana. Pet dana ukupno je dosta. Sto duze stoji bice kiselije.
Ovako spremljen se moze koristiti odmah. Ali ako zelimo da ga konzumiramo i zimi postupak je sledeci: krastavce izvadimo, properemo malo u vodi. Slozimo u manje teglice. Tecnost procedimo kroz gustu cediljku. Dodajemo konzervans i prelijemo krastavce.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.