0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
60+ min
Lako
20+
Vreme pripreme:
60+ min
Težina pripreme:
Lako
Broj porcija:
20+
5 kg paradajza (pelat ili šljivar)
50 g šećera
1 kesica "C" mlevenog bibera
Napravite sami paradajz pelat koji možete koristiti tokom zime za razna jela. Ne sadrži ni trunku konzervansa a ukus je neverovatan. Tokom zime ćeto uštedeti na kupovini i uživati u zdravom i sigurnom proizvodu koji ste sami napravili. Priprema paradajz pelata ne zahteva mnogo vremena a može trajti dugo ukoliko se čuva na hladnomi tamnom mestu. Možete ga koristiti za razna jela i pripremu soseva.
Paradajz dobro operite.
Napuniti lonac vodom a onda stavite da proključa.
Ubacivati u ključalu vodu paradajza i blanširati ga 2-3 minuta.
Vaditi ih šupljikavom kašikom i ubacivati u šerpu sa hladnom vodom.
Odmah ih oljuštiti i očistiti središni deo sa semenkama.
Očišćen paradajz stavljati u veći sud.
U očišćen paradajz dodati šećer, so, mleveni biber, listove bosiljka (po želji mogu i drugi sveži začini kao što su origano, majčina dušica.)
Lagano promešati da se paradajz previše ne izdrobi i po ukusu dodajte soli ako je potrebno.
Paradajz ređati u tegle tako da ne ostane vazduh.
Tegle dobro zatvoriti, složiti ih u visoki lonac, pa naliti vodu da bude oko 3 cm iznad vrha tegli.
Staviti na šporet i kuvati 40 minuta nakon što proključa.
Zatim isključiti ringlu i ostaviti sve zajedno da se ohladi.
Napravite sami paradajz pelat koji možete koristiti tokom zime za razna jela. Ne sadrži ni trunku konzervansa a ukus je neverovatan. Tokom zime ćeto uštedeti na kupovini i uživati u zdravom i sigurnom proizvodu koji ste sami napravili. Priprema paradajz pelata ne zahteva mnogo vremena a može trajti dugo ukoliko se čuva na hladnomi tamnom mestu. Možete ga koristiti za razna jela i pripremu soseva.
Paradajz dobro operite.
Napuniti lonac vodom a onda stavite da proključa.
Ubacivati u ključalu vodu paradajza i blanširati ga 2-3 minuta.
Vaditi ih šupljikavom kašikom i ubacivati u šerpu sa hladnom vodom.
Odmah ih oljuštiti i očistiti središni deo sa semenkama.
Očišćen paradajz stavljati u veći sud.
U očišćen paradajz dodati šećer, so, mleveni biber, listove bosiljka (po želji mogu i drugi sveži začini kao što su origano, majčina dušica.)
Lagano promešati da se paradajz previše ne izdrobi i po ukusu dodajte soli ako je potrebno.
Paradajz ređati u tegle tako da ne ostane vazduh.
Tegle dobro zatvoriti, složiti ih u visoki lonac, pa naliti vodu da bude oko 3 cm iznad vrha tegli.
Staviti na šporet i kuvati 40 minuta nakon što proključa.
Zatim isključiti ringlu i ostaviti sve zajedno da se ohladi.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.