0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 min
Srednje
1
Vreme pripreme:
30-60 min
Težina pripreme:
Srednje
Broj porcija:
1
650 g mekog brašna tip 400
250 ml mleka
100 ml ulja
100 ml jogurta
1 jaje
1 kašika soli
100 g maslaca
1 jaje za premazivanje
malo susama
Pogledajte ovaj provereno dobar recept za najmekšu pogaču.
Sipati C Suvi kvasac u 250 ml mlakog mleka, dodati po jednu kašičicu brašna i šećera, pa ostaviti da kvasac nabubri. U vanglu sipati 600 g brašna, dodati nadošao kvasac i sve ostale sastojke. Promešati prvo varjačom, pa dodavati brašna po potrebi (50 – 100 g) da se formira srednje čvrsto testo. Dobro ga umestiti. Vanglu sa testom prekriti krpom i ostaviti 1h na toplom mestu da naraste .
Naraslo testo premesiti, pa odseći trećinu testa. Formirati dve lopte. Veću loptu testa rastanjiti oklagijom u pravougaonik, približnih dimenzija 55 x 30 cm. Premazati omekšalim maslacem. Iseći trake širine par cm po dužoj strani pravougaonika. Trake da budu dužine do otprilike trećine testa. Testo uviti u rolat, počevši od dela bez traka. Rolat prebaciti u podmazanu i pobrašnjenu šerpu prečnika 26 cm.
Manju loptu testa podeliti na 3 dela. Svaki deo istanjiti oklagijom do približnih dimenzija 25 x 6 cm. Nožem poravnjati ivice i ostaviti delove testa sa strane. Premazati rastanjeno testo maslacem. Iseći svaki deo na 3 trake, s tim da ne zasečemo testo do kraja, već na jednom kraju testo ostane spojeno par cm. Upletemo pletenice, tako da trake ostanu ravne (spljoštene). Zatim krećemo da ih uvijamo od spojenog dela testa i tako formiramo ruže. Tri ruže stavimo u sredinu šerpe. Delove testa koje smo ostavili od poravnjavanja oblikujemo u tri loptice i popunimo praznine između ruža. U sredinu, između tri ruže ubacimo ofarbano kuvano jaje. Pogaču prekrijemo krpom i ostavimo je 30 minuta na toplom mestu da naraste. Nakon toga je premažemo umućenim žumancetom, i pospemo susamom. Pogaču pečemo u zagrejanoj rerni 30 minuta na 200 ˚C. Kad se pogača ispekla, prekrijemo je krpom 10 minuta, zatim je premažemo maslacem, pa je izvadimo iz šerpe da se ohladi (u suprotnom će se potpariti dno pogače). Serviramo je mlaku ili skroz ohlađenu.
Pogledajte ovaj provereno dobar recept za najmekšu pogaču.
Sipati C Suvi kvasac u 250 ml mlakog mleka, dodati po jednu kašičicu brašna i šećera, pa ostaviti da kvasac nabubri. U vanglu sipati 600 g brašna, dodati nadošao kvasac i sve ostale sastojke. Promešati prvo varjačom, pa dodavati brašna po potrebi (50 – 100 g) da se formira srednje čvrsto testo. Dobro ga umestiti. Vanglu sa testom prekriti krpom i ostaviti 1h na toplom mestu da naraste .
Naraslo testo premesiti, pa odseći trećinu testa. Formirati dve lopte. Veću loptu testa rastanjiti oklagijom u pravougaonik, približnih dimenzija 55 x 30 cm. Premazati omekšalim maslacem. Iseći trake širine par cm po dužoj strani pravougaonika. Trake da budu dužine do otprilike trećine testa. Testo uviti u rolat, počevši od dela bez traka. Rolat prebaciti u podmazanu i pobrašnjenu šerpu prečnika 26 cm.
Manju loptu testa podeliti na 3 dela. Svaki deo istanjiti oklagijom do približnih dimenzija 25 x 6 cm. Nožem poravnjati ivice i ostaviti delove testa sa strane. Premazati rastanjeno testo maslacem. Iseći svaki deo na 3 trake, s tim da ne zasečemo testo do kraja, već na jednom kraju testo ostane spojeno par cm. Upletemo pletenice, tako da trake ostanu ravne (spljoštene). Zatim krećemo da ih uvijamo od spojenog dela testa i tako formiramo ruže. Tri ruže stavimo u sredinu šerpe. Delove testa koje smo ostavili od poravnjavanja oblikujemo u tri loptice i popunimo praznine između ruža. U sredinu, između tri ruže ubacimo ofarbano kuvano jaje. Pogaču prekrijemo krpom i ostavimo je 30 minuta na toplom mestu da naraste. Nakon toga je premažemo umućenim žumancetom, i pospemo susamom. Pogaču pečemo u zagrejanoj rerni 30 minuta na 200 ˚C. Kad se pogača ispekla, prekrijemo je krpom 10 minuta, zatim je premažemo maslacem, pa je izvadimo iz šerpe da se ohladi (u suprotnom će se potpariti dno pogače). Serviramo je mlaku ili skroz ohlađenu.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.