burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme30-60 min

tezina pripreme Srednje

broj porcija1

Uskršnja pogača

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
30-60 min

Težina pripreme:
Srednje

Broj porcija:
1

Sastojci

Za pogaču

650 g mekog brašna tip 400

1 kesica C Suvi kvasac

250 ml mleka

100 ml ulja

100 ml jogurta

1 jaje

1 kašika soli

100 g maslaca

I još:

1 jaje za premazivanje

malo susama

Uskršnja pogača

Pogledajte ovaj provereno dobar recept za najmekšu pogaču.

Koraci pripreme

Postupak:

Sipati C Suvi kvasac u 250 ml mlakog mleka, dodati po jednu kašičicu brašna i šećera, pa ostaviti da kvasac nabubri. U vanglu sipati 600 g brašna, dodati nadošao kvasac i sve ostale sastojke. Promešati prvo varjačom, pa dodavati brašna po potrebi (50 – 100 g) da se formira srednje čvrsto testo. Dobro ga umestiti. Vanglu sa testom prekriti krpom i ostaviti 1h na toplom mestu da naraste .

Naraslo testo premesiti, pa odseći trećinu testa. Formirati dve lopte. Veću loptu testa rastanjiti oklagijom u pravougaonik, približnih dimenzija 55 x 30 cm. Premazati omekšalim maslacem. Iseći trake širine par cm po dužoj strani pravougaonika. Trake da budu dužine do otprilike trećine testa. Testo uviti u rolat, počevši od dela bez traka. Rolat prebaciti u podmazanu i pobrašnjenu šerpu prečnika 26 cm.

Manju loptu testa podeliti na 3 dela. Svaki deo istanjiti oklagijom do približnih dimenzija 25 x 6 cm. Nožem poravnjati ivice i ostaviti delove testa sa strane. Premazati rastanjeno testo maslacem. Iseći svaki deo na 3 trake, s tim da ne zasečemo testo do kraja, već na jednom kraju testo ostane spojeno par cm. Upletemo pletenice, tako da trake ostanu ravne (spljoštene). Zatim krećemo da ih uvijamo od spojenog dela testa i tako formiramo ruže. Tri ruže stavimo u sredinu šerpe. Delove testa koje smo ostavili od poravnjavanja oblikujemo u tri loptice i popunimo praznine između ruža. U sredinu, između tri ruže ubacimo ofarbano kuvano jaje. Pogaču prekrijemo krpom i ostavimo je 30 minuta na toplom mestu da naraste. Nakon toga je premažemo umućenim žumancetom, i pospemo susamom. Pogaču pečemo u zagrejanoj rerni 30 minuta na 200 ˚C. Kad se pogača ispekla, prekrijemo je krpom 10 minuta, zatim je premažemo maslacem, pa je izvadimo iz šerpe da se ohladi (u suprotnom će se potpariti dno pogače). Serviramo je mlaku ili skroz ohlađenu.

Naši proizvodi

Uskršnja pogača

Pogledajte ovaj provereno dobar recept za najmekšu pogaču.

Koraci pripreme

Postupak:

Sipati C Suvi kvasac u 250 ml mlakog mleka, dodati po jednu kašičicu brašna i šećera, pa ostaviti da kvasac nabubri. U vanglu sipati 600 g brašna, dodati nadošao kvasac i sve ostale sastojke. Promešati prvo varjačom, pa dodavati brašna po potrebi (50 – 100 g) da se formira srednje čvrsto testo. Dobro ga umestiti. Vanglu sa testom prekriti krpom i ostaviti 1h na toplom mestu da naraste .

Naraslo testo premesiti, pa odseći trećinu testa. Formirati dve lopte. Veću loptu testa rastanjiti oklagijom u pravougaonik, približnih dimenzija 55 x 30 cm. Premazati omekšalim maslacem. Iseći trake širine par cm po dužoj strani pravougaonika. Trake da budu dužine do otprilike trećine testa. Testo uviti u rolat, počevši od dela bez traka. Rolat prebaciti u podmazanu i pobrašnjenu šerpu prečnika 26 cm.

Manju loptu testa podeliti na 3 dela. Svaki deo istanjiti oklagijom do približnih dimenzija 25 x 6 cm. Nožem poravnjati ivice i ostaviti delove testa sa strane. Premazati rastanjeno testo maslacem. Iseći svaki deo na 3 trake, s tim da ne zasečemo testo do kraja, već na jednom kraju testo ostane spojeno par cm. Upletemo pletenice, tako da trake ostanu ravne (spljoštene). Zatim krećemo da ih uvijamo od spojenog dela testa i tako formiramo ruže. Tri ruže stavimo u sredinu šerpe. Delove testa koje smo ostavili od poravnjavanja oblikujemo u tri loptice i popunimo praznine između ruža. U sredinu, između tri ruže ubacimo ofarbano kuvano jaje. Pogaču prekrijemo krpom i ostavimo je 30 minuta na toplom mestu da naraste. Nakon toga je premažemo umućenim žumancetom, i pospemo susamom. Pogaču pečemo u zagrejanoj rerni 30 minuta na 200 ˚C. Kad se pogača ispekla, prekrijemo je krpom 10 minuta, zatim je premažemo maslacem, pa je izvadimo iz šerpe da se ohladi (u suprotnom će se potpariti dno pogače). Serviramo je mlaku ili skroz ohlađenu.

Autor

C Slatka Tradicija
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Slavski kolači i torte"

Pošalji recept