0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
60+ min
Srednje
9
Vreme pripreme:
60+ min
Težina pripreme:
Srednje
Broj porcija:
9
600 g brašna Tip 400
200 ml mleka
100 ml vode
1 kašika šećera
2 kašičica soli
1 komad jaje
1 žumance
50 ml ulja
200 g margarina
po želji susam i laneno seme
Izuzetno ukusna i mekana pogača koja se lista kada je lomite rukama...
U manji sud sipajte mlako mleko, vodu, šećer i suvi kvasac pa promešajte.
U sud za mešenje stavite brašno, so, jaje, ulje i dodajte mešavinu mleka, vode, šećera i suvog kvasca.
Sve dobro umesite mikserom sa dodatkom za testo ili rukama dok ne dobijete glatko testo ni meko ni tvrdo. Ostavite ga pokriveno da odmara na toplom dok se ne udvostruči.
Izručite testo na pobrašnjenu radnu površinu, lagano ga oblikujte u valjak pa od njega odvojte 2/3 testa. Od tog testa napravite tri lopte pa svaku istanjite oklagijim u pravougaonik i premažite margarinom, pa ga urolajte. Od sva tri rolata (vodite računa da dužinom pokriju dno kalupa u kojoj će se peći) napravite pletenicu pa je pažljivo prebacite u okrugli kalup koji ste podmazali uljem i posuli brašnom.
Ostatak testa razvucite oklagijom u pravougaonik pa i njega premažite margarinom i urolajte a zatim secite komade kojim ćete popunjavati šuplji, srednji deo kalupa (rolovane strane okrenite gore).
Ostavite pogaču pokrivenu da odmara oko 15 minuta pa je premažite umućenim žumancetom sa malo ulja. Odozgo sredinu pospite susamom i lanenim semenom.
Pogaču pecite u rerni zagrejanoj na 200 st. dok ne porumeni (zavisno od rerne).
Izuzetno ukusna i mekana pogača koja se lista kada je lomite rukama...
U manji sud sipajte mlako mleko, vodu, šećer i suvi kvasac pa promešajte.
U sud za mešenje stavite brašno, so, jaje, ulje i dodajte mešavinu mleka, vode, šećera i suvog kvasca.
Sve dobro umesite mikserom sa dodatkom za testo ili rukama dok ne dobijete glatko testo ni meko ni tvrdo. Ostavite ga pokriveno da odmara na toplom dok se ne udvostruči.
Izručite testo na pobrašnjenu radnu površinu, lagano ga oblikujte u valjak pa od njega odvojte 2/3 testa. Od tog testa napravite tri lopte pa svaku istanjite oklagijim u pravougaonik i premažite margarinom, pa ga urolajte. Od sva tri rolata (vodite računa da dužinom pokriju dno kalupa u kojoj će se peći) napravite pletenicu pa je pažljivo prebacite u okrugli kalup koji ste podmazali uljem i posuli brašnom.
Ostatak testa razvucite oklagijom u pravougaonik pa i njega premažite margarinom i urolajte a zatim secite komade kojim ćete popunjavati šuplji, srednji deo kalupa (rolovane strane okrenite gore).
Ostavite pogaču pokrivenu da odmara oko 15 minuta pa je premažite umućenim žumancetom sa malo ulja. Odozgo sredinu pospite susamom i lanenim semenom.
Pogaču pecite u rerni zagrejanoj na 200 st. dok ne porumeni (zavisno od rerne).
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.