burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme60+ min

tezina pripreme Srednje

broj porcija9

Uskršnja lisnata pogača

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
60+ min

Težina pripreme:
Srednje

Broj porcija:
9

Sastojci

Sastojci:

600 g brašna Tip 400

200 ml mleka

100 ml vode

1 kesica C Suvi kvasac

1 kašika šećera

2 kašičica soli

1 komad jaje

1 žumance

50 ml ulja

200 g margarina

po želji susam i laneno seme

Uskršnja lisnata pogača

Izuzetno ukusna i mekana pogača koja se lista kada je lomite rukama...

Koraci pripreme

Testo:

U manji sud sipajte mlako mleko, vodu, šećer i suvi kvasac pa promešajte.
U sud za mešenje stavite brašno, so, jaje, ulje i dodajte mešavinu mleka, vode, šećera i suvog kvasca.
Sve dobro umesite mikserom sa dodatkom za testo ili rukama dok ne dobijete glatko testo ni meko ni tvrdo. Ostavite ga pokriveno da odmara na toplom dok se ne udvostruči.

Premazivanje i oblikovanje:

Izručite testo na pobrašnjenu radnu površinu, lagano ga oblikujte u valjak pa od njega odvojte 2/3 testa. Od tog testa napravite tri lopte pa svaku istanjite oklagijim u pravougaonik i premažite margarinom, pa ga urolajte. Od sva tri rolata (vodite računa da dužinom pokriju dno kalupa u kojoj će se peći) napravite pletenicu pa je pažljivo prebacite u okrugli kalup koji ste podmazali uljem i posuli brašnom.
Ostatak testa razvucite oklagijom u pravougaonik pa i njega premažite margarinom i urolajte a zatim secite komade kojim ćete popunjavati šuplji, srednji deo kalupa (rolovane strane okrenite gore).

Odmaranje, premazivanje i pečenje;

Ostavite pogaču pokrivenu da odmara oko 15 minuta pa je premažite umućenim žumancetom sa malo ulja. Odozgo sredinu pospite susamom i lanenim semenom.
Pogaču pecite u rerni zagrejanoj na 200 st. dok ne porumeni (zavisno od rerne).

Naši proizvodi

Uskršnja lisnata pogača

Izuzetno ukusna i mekana pogača koja se lista kada je lomite rukama...

Koraci pripreme

Testo:

U manji sud sipajte mlako mleko, vodu, šećer i suvi kvasac pa promešajte.
U sud za mešenje stavite brašno, so, jaje, ulje i dodajte mešavinu mleka, vode, šećera i suvog kvasca.
Sve dobro umesite mikserom sa dodatkom za testo ili rukama dok ne dobijete glatko testo ni meko ni tvrdo. Ostavite ga pokriveno da odmara na toplom dok se ne udvostruči.

Premazivanje i oblikovanje:

Izručite testo na pobrašnjenu radnu površinu, lagano ga oblikujte u valjak pa od njega odvojte 2/3 testa. Od tog testa napravite tri lopte pa svaku istanjite oklagijim u pravougaonik i premažite margarinom, pa ga urolajte. Od sva tri rolata (vodite računa da dužinom pokriju dno kalupa u kojoj će se peći) napravite pletenicu pa je pažljivo prebacite u okrugli kalup koji ste podmazali uljem i posuli brašnom.
Ostatak testa razvucite oklagijom u pravougaonik pa i njega premažite margarinom i urolajte a zatim secite komade kojim ćete popunjavati šuplji, srednji deo kalupa (rolovane strane okrenite gore).

Odmaranje, premazivanje i pečenje;

Ostavite pogaču pokrivenu da odmara oko 15 minuta pa je premažite umućenim žumancetom sa malo ulja. Odozgo sredinu pospite susamom i lanenim semenom.
Pogaču pecite u rerni zagrejanoj na 200 st. dok ne porumeni (zavisno od rerne).

Autor

Zorica
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Čokoladne torte i kolači"

Pošalji recept