burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Komplikovano

broj porcija4

Ukrasna pogača

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Komplikovano

Broj porcija:
4

Sastojci

500 ml mleka

900 g brašno T-400

1 kesica C suvi kvasac

1 kafena kašičica šećera

1 kafena kašičica soli

80 g margarina

1 žumance

malo susama

Ukrasna pogača

Koraci pripreme

U mlako mleko dodati šećer, suvi kvasac, jednu kašiku brašna i ostaviti 15 minuta da se kvasac aktivira.

Polovinu brašna sipati u posebnu posudu, dodati so i promešati, zatim dodati kvasac, promešati i postepenim dodavanjem brašna zamesiti glatko testo. Ostaviti testo oko sat vremena da nadođe (ja ga nekoliko puta premesim).

Testo podeliti na 5 jednakih jufki.

Jednu jufku razvući i premazati je otopljenim margarinom, razvući i drugu jufku i staviti je preko prve. Zatim oštrim nožem zaseći krajeve i sa jedne i sa druge strane i uplesti kao pletenicu. Uviti i staviti u podmazan i papirom za pečenje obložen pleh.

Treća jufka: Zatim razviti treću jufku, premazati je otopljenim margarinom i urolati. Ostaviti sa strane.

Četvrta jufka: Četvrtu jufku opet razvući i po sredini zaseći celom dužinom, uzeti kažiprstom prvu trakicu i provući kroz sledeću i tako redom.

Opet uzeti treću jufku premazati je otopljenim margarinom i preko staviti četvrtu jufku.

To stavimo oko pletenice.

Peta jufka: Petu jufku razvući, premazati otopljenim margarinom i urolati, oštrim nožem seći i ređati u pleh.

Ostaviti na odstoji pola sata, premazati žumancetom, posuti susamom ili lanom, i peći u dobro zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.

Naši proizvodi

Ukrasna pogača

Koraci pripreme

U mlako mleko dodati šećer, suvi kvasac, jednu kašiku brašna i ostaviti 15 minuta da se kvasac aktivira.

Polovinu brašna sipati u posebnu posudu, dodati so i promešati, zatim dodati kvasac, promešati i postepenim dodavanjem brašna zamesiti glatko testo. Ostaviti testo oko sat vremena da nadođe (ja ga nekoliko puta premesim).

Testo podeliti na 5 jednakih jufki.

Jednu jufku razvući i premazati je otopljenim margarinom, razvući i drugu jufku i staviti je preko prve. Zatim oštrim nožem zaseći krajeve i sa jedne i sa druge strane i uplesti kao pletenicu. Uviti i staviti u podmazan i papirom za pečenje obložen pleh.

Treća jufka: Zatim razviti treću jufku, premazati je otopljenim margarinom i urolati. Ostaviti sa strane.

Četvrta jufka: Četvrtu jufku opet razvući i po sredini zaseći celom dužinom, uzeti kažiprstom prvu trakicu i provući kroz sledeću i tako redom.

Opet uzeti treću jufku premazati je otopljenim margarinom i preko staviti četvrtu jufku.

To stavimo oko pletenice.

Peta jufka: Petu jufku razvući, premazati otopljenim margarinom i urolati, oštrim nožem seći i ređati u pleh.

Ostaviti na odstoji pola sata, premazati žumancetom, posuti susamom ili lanom, i peći u dobro zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.

Autor

Milica

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept