0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Komplikovano
4
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Komplikovano
Broj porcija:
4
500 ml mleka
900 g brašno T-400
1 kesica C suvi kvasac
1 kafena kašičica šećera
1 kafena kašičica soli
80 g margarina
1 žumance
malo susama
U mlako mleko dodati šećer, suvi kvasac, jednu kašiku brašna i ostaviti 15 minuta da se kvasac aktivira.
Polovinu brašna sipati u posebnu posudu, dodati so i promešati, zatim dodati kvasac, promešati i postepenim dodavanjem brašna zamesiti glatko testo. Ostaviti testo oko sat vremena da nadođe (ja ga nekoliko puta premesim).
Testo podeliti na 5 jednakih jufki.
Jednu jufku razvući i premazati je otopljenim margarinom, razvući i drugu jufku i staviti je preko prve. Zatim oštrim nožem zaseći krajeve i sa jedne i sa druge strane i uplesti kao pletenicu. Uviti i staviti u podmazan i papirom za pečenje obložen pleh.
Treća jufka: Zatim razviti treću jufku, premazati je otopljenim margarinom i urolati. Ostaviti sa strane.
Četvrta jufka: Četvrtu jufku opet razvući i po sredini zaseći celom dužinom, uzeti kažiprstom prvu trakicu i provući kroz sledeću i tako redom.
Opet uzeti treću jufku premazati je otopljenim margarinom i preko staviti četvrtu jufku.
To stavimo oko pletenice.
Peta jufka: Petu jufku razvući, premazati otopljenim margarinom i urolati, oštrim nožem seći i ređati u pleh.
Ostaviti na odstoji pola sata, premazati žumancetom, posuti susamom ili lanom, i peći u dobro zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.
U mlako mleko dodati šećer, suvi kvasac, jednu kašiku brašna i ostaviti 15 minuta da se kvasac aktivira.
Polovinu brašna sipati u posebnu posudu, dodati so i promešati, zatim dodati kvasac, promešati i postepenim dodavanjem brašna zamesiti glatko testo. Ostaviti testo oko sat vremena da nadođe (ja ga nekoliko puta premesim).
Testo podeliti na 5 jednakih jufki.
Jednu jufku razvući i premazati je otopljenim margarinom, razvući i drugu jufku i staviti je preko prve. Zatim oštrim nožem zaseći krajeve i sa jedne i sa druge strane i uplesti kao pletenicu. Uviti i staviti u podmazan i papirom za pečenje obložen pleh.
Treća jufka: Zatim razviti treću jufku, premazati je otopljenim margarinom i urolati. Ostaviti sa strane.
Četvrta jufka: Četvrtu jufku opet razvući i po sredini zaseći celom dužinom, uzeti kažiprstom prvu trakicu i provući kroz sledeću i tako redom.
Opet uzeti treću jufku premazati je otopljenim margarinom i preko staviti četvrtu jufku.
To stavimo oko pletenice.
Peta jufka: Petu jufku razvući, premazati otopljenim margarinom i urolati, oštrim nožem seći i ređati u pleh.
Ostaviti na odstoji pola sata, premazati žumancetom, posuti susamom ili lanom, i peći u dobro zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.