0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Lako se priprema
10
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
10
oko 1 kg prosejanog brašna tip 400 meko
250 ml mlakog mleka
200 ml kisele vode
1,5 kesica suvog C kvasca
1 kašika šećera
1 kašika soli
3 jaja
150 ml ulja
1 čaša kisele pavlake
250 g margarina
susam
mak
Staviti kvasac u mlakom mleku pomešanom sa kiselom vodom, kašikom šećera i par kašika brašna. Pokriti i ostaviti da se kvasac aktivira.
U većoj posudi staviti polovinu brašna, dodati aktiviran kvasac, viljuskom umućena 2 jaja, kašiku soli, ulje, pavlaku.
Mestiti uz postepeno dodavanje brašna dok ne dobijete srednje meko testo. Testo podeliti na dve jufke, pokriti i ostaviti 20-ak minuta da odmore.
Uzeti jednu jufku i razviti u pravougaonik, polovinu iseći na trake, širine 1cm, na polovini koja nije isečena narendati margarin i urolati u rolat.
Staviti na pripremljen pek papir, okruglog oblika, na srediti i uviti.
Drugu jufku, takođe, razvući u pravougaoni oblik, narendati margarin i seći na parčad deblinje 1,5 - 2 cm. Ređati okolo prethodno stavljenog testa.
Umutiti žumanac sa kašikom mleka i ulja i premazati pogaču. Posuti susamom i makom proizvoljno.
Pokriti i ostaviti da pogača naraste. Peći na 180°C oko 40 minuta.
Staviti kvasac u mlakom mleku pomešanom sa kiselom vodom, kašikom šećera i par kašika brašna. Pokriti i ostaviti da se kvasac aktivira.
U većoj posudi staviti polovinu brašna, dodati aktiviran kvasac, viljuskom umućena 2 jaja, kašiku soli, ulje, pavlaku.
Mestiti uz postepeno dodavanje brašna dok ne dobijete srednje meko testo. Testo podeliti na dve jufke, pokriti i ostaviti 20-ak minuta da odmore.
Uzeti jednu jufku i razviti u pravougaonik, polovinu iseći na trake, širine 1cm, na polovini koja nije isečena narendati margarin i urolati u rolat.
Staviti na pripremljen pek papir, okruglog oblika, na srediti i uviti.
Drugu jufku, takođe, razvući u pravougaoni oblik, narendati margarin i seći na parčad deblinje 1,5 - 2 cm. Ređati okolo prethodno stavljenog testa.
Umutiti žumanac sa kašikom mleka i ulja i premazati pogaču. Posuti susamom i makom proizvoljno.
Pokriti i ostaviti da pogača naraste. Peći na 180°C oko 40 minuta.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.