burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Svečana pogača

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Sastojci

oko 1 kg prosejanog brašna tip 400 meko

250 ml mlakog mleka

200 ml kisele vode

1,5 kesica suvog C kvasca

1 kašika šećera

1 kašika soli

3 jaja

150 ml ulja

1 čaša kisele pavlake

250 g margarina

susam

mak

Svečana pogača

Koraci pripreme

Staviti kvasac u mlakom mleku pomešanom sa kiselom vodom, kašikom šećera i par kašika brašna. Pokriti i ostaviti da se kvasac aktivira.

U većoj posudi staviti polovinu brašna, dodati aktiviran kvasac, viljuskom umućena 2 jaja, kašiku soli, ulje, pavlaku.

Mestiti uz postepeno dodavanje brašna dok ne dobijete srednje meko testo. Testo podeliti na dve jufke, pokriti i ostaviti 20-ak minuta da odmore.

Uzeti jednu jufku i razviti u pravougaonik, polovinu iseći na trake, širine 1cm, na polovini koja nije isečena narendati margarin i urolati u rolat.

Staviti na pripremljen pek papir, okruglog oblika, na srediti i uviti.

Drugu jufku, takođe, razvući u pravougaoni oblik, narendati margarin i seći na parčad deblinje 1,5 - 2 cm. Ređati okolo prethodno stavljenog testa.

Umutiti žumanac sa kašikom mleka i ulja i premazati pogaču. Posuti susamom i makom proizvoljno.

Pokriti i ostaviti da pogača naraste. Peći na 180°C oko 40 minuta.

Naši proizvodi

Vidi još proizvoda

Svečana pogača

Koraci pripreme

Staviti kvasac u mlakom mleku pomešanom sa kiselom vodom, kašikom šećera i par kašika brašna. Pokriti i ostaviti da se kvasac aktivira.

U većoj posudi staviti polovinu brašna, dodati aktiviran kvasac, viljuskom umućena 2 jaja, kašiku soli, ulje, pavlaku.

Mestiti uz postepeno dodavanje brašna dok ne dobijete srednje meko testo. Testo podeliti na dve jufke, pokriti i ostaviti 20-ak minuta da odmore.

Uzeti jednu jufku i razviti u pravougaonik, polovinu iseći na trake, širine 1cm, na polovini koja nije isečena narendati margarin i urolati u rolat.

Staviti na pripremljen pek papir, okruglog oblika, na srediti i uviti.

Drugu jufku, takođe, razvući u pravougaoni oblik, narendati margarin i seći na parčad deblinje 1,5 - 2 cm. Ređati okolo prethodno stavljenog testa.

Umutiti žumanac sa kašikom mleka i ulja i premazati pogaču. Posuti susamom i makom proizvoljno.

Pokriti i ostaviti da pogača naraste. Peći na 180°C oko 40 minuta.

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Torte i kolači sa
Eskimko sladoledom"

Pošalji recept