burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme30-60 min

tezina pripreme Srednje

broj porcija1

Slavski kolač

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
30-60 min

Težina pripreme:
Srednje

Broj porcija:
1

Sastojci

Testo:

850 g brašna tip 500

1 kesica C Suvi kvasac

150 ml vode

300 ml mleka

125 ml ulja

1 jaje

1 kašika soli

1 kašika šećera

Dodatno

1 belance

50 ml ulja za premazivanje

Slavski kolač

Mekani slavski kolač koji će svi pamtiti.

Koraci pripreme

Način pripreme

U vanglu sipati C Suvi kvasac i dodati mlaku vodu, kašičicu šećera i brašna. Ostaviti par minuta da kvasac naraste. Odmeriti 850 g brašna. U kvasac dodati mleko sobne temperature, ulje, jaje, so i malo brašna od izmerenih 850 g. Promešati sastojke žicom. Isprva dodati većinu brašna i umesiti testo. Testo treba da je meko, tek da se lepi za ruke. Ako je testo lepljivo dodati ostatak brašna. Testo staviti u vanglu, pokriti je krpom i ostaviti je 1h na toplom mestu da testo naraste.
Naraslo testo blago premesiti, pa iseći trećinu testa i oblikovati pljosnatu loptu. Od ostatka testa iseći manji deo od kojeg formirati loptu prečnika oko 4 cm. Preostali deo testa podeliti na 4 jednaka dela i oblikovati 4 lopte.
Najmanju loptu podeliti na 3 dela, formirati valjke i uplesti ih u pletenicu. 4 lopte malo izdužiti da dobiju valjkasti oblik.
U pobrašnjen pleh prečnika 26 cm staviti najveću pljosnatu loptu u sredinu. Oko nje rasporediti 4 valjkaste lopte. Pletenicom okružiti središnju loptu. Ceo kolač premazati uljem pa ostaviti još 1h na toplom mestu da naraste.
Kada je kolač narastao, premazati ga belancetom kako bi se ukrasi zalepili za testo. Slavski kolač peći u prethodno zagrejanoj rerni 20 minuta na 200 °C, pa smanjiti temperaturu na 180 °C i peći još 20 minuta. Ispečeni kolač izvaditi iz pleha na žicu da se prohladi. Premazati ga uljem.

Naši proizvodi

Slavski kolač

Mekani slavski kolač koji će svi pamtiti.

Koraci pripreme

Način pripreme

U vanglu sipati C Suvi kvasac i dodati mlaku vodu, kašičicu šećera i brašna. Ostaviti par minuta da kvasac naraste. Odmeriti 850 g brašna. U kvasac dodati mleko sobne temperature, ulje, jaje, so i malo brašna od izmerenih 850 g. Promešati sastojke žicom. Isprva dodati većinu brašna i umesiti testo. Testo treba da je meko, tek da se lepi za ruke. Ako je testo lepljivo dodati ostatak brašna. Testo staviti u vanglu, pokriti je krpom i ostaviti je 1h na toplom mestu da testo naraste.
Naraslo testo blago premesiti, pa iseći trećinu testa i oblikovati pljosnatu loptu. Od ostatka testa iseći manji deo od kojeg formirati loptu prečnika oko 4 cm. Preostali deo testa podeliti na 4 jednaka dela i oblikovati 4 lopte.
Najmanju loptu podeliti na 3 dela, formirati valjke i uplesti ih u pletenicu. 4 lopte malo izdužiti da dobiju valjkasti oblik.
U pobrašnjen pleh prečnika 26 cm staviti najveću pljosnatu loptu u sredinu. Oko nje rasporediti 4 valjkaste lopte. Pletenicom okružiti središnju loptu. Ceo kolač premazati uljem pa ostaviti još 1h na toplom mestu da naraste.
Kada je kolač narastao, premazati ga belancetom kako bi se ukrasi zalepili za testo. Slavski kolač peći u prethodno zagrejanoj rerni 20 minuta na 200 °C, pa smanjiti temperaturu na 180 °C i peći još 20 minuta. Ispečeni kolač izvaditi iz pleha na žicu da se prohladi. Premazati ga uljem.

Autor

C Slatka Tradicija
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept