0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 min
Srednje
1
Vreme pripreme:
30-60 min
Težina pripreme:
Srednje
Broj porcija:
1
850 g brašna tip 500
150 ml vode
300 ml mleka
125 ml ulja
1 jaje
1 kašika soli
1 kašika šećera
1 belance
50 ml ulja za premazivanje
Mekani slavski kolač koji će svi pamtiti.
U vanglu sipati C Suvi kvasac i dodati mlaku vodu, kašičicu šećera i brašna. Ostaviti par minuta da kvasac naraste. Odmeriti 850 g brašna. U kvasac dodati mleko sobne temperature, ulje, jaje, so i malo brašna od izmerenih 850 g. Promešati sastojke žicom. Isprva dodati većinu brašna i umesiti testo. Testo treba da je meko, tek da se lepi za ruke. Ako je testo lepljivo dodati ostatak brašna. Testo staviti u vanglu, pokriti je krpom i ostaviti je 1h na toplom mestu da testo naraste.
Naraslo testo blago premesiti, pa iseći trećinu testa i oblikovati pljosnatu loptu. Od ostatka testa iseći manji deo od kojeg formirati loptu prečnika oko 4 cm. Preostali deo testa podeliti na 4 jednaka dela i oblikovati 4 lopte.
Najmanju loptu podeliti na 3 dela, formirati valjke i uplesti ih u pletenicu. 4 lopte malo izdužiti da dobiju valjkasti oblik.
U pobrašnjen pleh prečnika 26 cm staviti najveću pljosnatu loptu u sredinu. Oko nje rasporediti 4 valjkaste lopte. Pletenicom okružiti središnju loptu. Ceo kolač premazati uljem pa ostaviti još 1h na toplom mestu da naraste.
Kada je kolač narastao, premazati ga belancetom kako bi se ukrasi zalepili za testo. Slavski kolač peći u prethodno zagrejanoj rerni 20 minuta na 200 °C, pa smanjiti temperaturu na 180 °C i peći još 20 minuta. Ispečeni kolač izvaditi iz pleha na žicu da se prohladi. Premazati ga uljem.
Mekani slavski kolač koji će svi pamtiti.
U vanglu sipati C Suvi kvasac i dodati mlaku vodu, kašičicu šećera i brašna. Ostaviti par minuta da kvasac naraste. Odmeriti 850 g brašna. U kvasac dodati mleko sobne temperature, ulje, jaje, so i malo brašna od izmerenih 850 g. Promešati sastojke žicom. Isprva dodati većinu brašna i umesiti testo. Testo treba da je meko, tek da se lepi za ruke. Ako je testo lepljivo dodati ostatak brašna. Testo staviti u vanglu, pokriti je krpom i ostaviti je 1h na toplom mestu da testo naraste.
Naraslo testo blago premesiti, pa iseći trećinu testa i oblikovati pljosnatu loptu. Od ostatka testa iseći manji deo od kojeg formirati loptu prečnika oko 4 cm. Preostali deo testa podeliti na 4 jednaka dela i oblikovati 4 lopte.
Najmanju loptu podeliti na 3 dela, formirati valjke i uplesti ih u pletenicu. 4 lopte malo izdužiti da dobiju valjkasti oblik.
U pobrašnjen pleh prečnika 26 cm staviti najveću pljosnatu loptu u sredinu. Oko nje rasporediti 4 valjkaste lopte. Pletenicom okružiti središnju loptu. Ceo kolač premazati uljem pa ostaviti još 1h na toplom mestu da naraste.
Kada je kolač narastao, premazati ga belancetom kako bi se ukrasi zalepili za testo. Slavski kolač peći u prethodno zagrejanoj rerni 20 minuta na 200 °C, pa smanjiti temperaturu na 180 °C i peći još 20 minuta. Ispečeni kolač izvaditi iz pleha na žicu da se prohladi. Premazati ga uljem.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.