0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Zahteva određeno umeće
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće
Broj porcija:
1 šolja za belu kafu heljdinog brašna
1 šolja za belu kafu kukuruznog griza
2 šolje za belu kafu belog brašna
3 kašike usitnjene suve koprive
1 kašičica soli
1,5 dl ulja
1 C suvi kvasac
4 dl mlake vode
1 kašičica šećera
U posudu u kojoj će se mesiti hleb staviti mlaku vodu, šećer i C suvi kvasac i promešati.
Kada kvasc nadođe dodati heljdino brašno, belo brašno, kukuruzni griz i usitnjenu koprivu koje je pethodno izmešano,dodati so i ulje i zamesiti testo.
Testo je lepljivo pa je potrebno malo dodati brašna da bi se ujednačilo.
U posudu ostaviti testo da naraste, naraslo testo premesiti i podeliti na osam delova tako da sedam delova bude iste veličine a jedan deo veći.
Od većeg dela napraviti loptu i staviti na sredinu okrugle tepsiju u koju je stavljen pek papir ili je namazana sa masti i posuta brašnom.
I od ostalih 7 delova napraviti lopte i staviti oko najvećeg dela tako da se dobije cvet i ostaviti da raste.
Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje, a za to vreme testo će opet da raste.
U zagrejanu rernu staviti testo koje ste prethodno namazali sa masti i peći ga na 200 stepeni oko 20 minuta, a potom još 10-15 minuta na 180 stepeni.
Pečenu pogaču izvaditi iz rerne i umiti je vodom uviti u krpu i ostaviti da se ohladi.
U posudu u kojoj će se mesiti hleb staviti mlaku vodu, šećer i C suvi kvasac i promešati.
Kada kvasc nadođe dodati heljdino brašno, belo brašno, kukuruzni griz i usitnjenu koprivu koje je pethodno izmešano,dodati so i ulje i zamesiti testo.
Testo je lepljivo pa je potrebno malo dodati brašna da bi se ujednačilo.
U posudu ostaviti testo da naraste, naraslo testo premesiti i podeliti na osam delova tako da sedam delova bude iste veličine a jedan deo veći.
Od većeg dela napraviti loptu i staviti na sredinu okrugle tepsiju u koju je stavljen pek papir ili je namazana sa masti i posuta brašnom.
I od ostalih 7 delova napraviti lopte i staviti oko najvećeg dela tako da se dobije cvet i ostaviti da raste.
Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje, a za to vreme testo će opet da raste.
U zagrejanu rernu staviti testo koje ste prethodno namazali sa masti i peći ga na 200 stepeni oko 20 minuta, a potom još 10-15 minuta na 180 stepeni.
Pečenu pogaču izvaditi iz rerne i umiti je vodom uviti u krpu i ostaviti da se ohladi.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.