burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Zahteva određeno umeće

broj porcija

Pogača sa heljdinim brašnom i koprivom

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće

Broj porcija:

Sastojci

1 šolja za belu kafu heljdinog brašna

1 šolja za belu kafu kukuruznog griza

2 šolje za belu kafu belog brašna

3 kašike usitnjene suve koprive

1 kašičica soli

1,5 dl ulja

1 C suvi kvasac

4 dl mlake vode

1 kašičica šećera

Pogača sa heljdinim brašnom i koprivom

Koraci pripreme

U posudu u kojoj će se mesiti hleb staviti mlaku vodu, šećer i C suvi kvasac i promešati.

Kada kvasc nadođe dodati heljdino brašno, belo brašno, kukuruzni griz i usitnjenu koprivu koje je pethodno izmešano,dodati so i ulje i zamesiti testo.

Testo je lepljivo pa je potrebno malo dodati brašna da bi se ujednačilo.

U posudu ostaviti testo da naraste, naraslo testo premesiti i podeliti na osam delova tako da sedam delova bude iste veličine a jedan deo veći.

Od većeg dela napraviti loptu i staviti na sredinu okrugle tepsiju u koju je stavljen pek papir ili je namazana sa masti i posuta brašnom.

I od ostalih 7 delova napraviti lopte i staviti oko najvećeg dela tako da se dobije cvet i ostaviti da raste.

Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje, a za to vreme testo će opet da raste.

U zagrejanu rernu staviti testo koje ste prethodno namazali sa masti i peći ga na 200 stepeni oko 20 minuta, a potom još 10-15 minuta na 180 stepeni.

Pečenu pogaču izvaditi iz rerne i umiti je vodom uviti u krpu i ostaviti da se ohladi.

Naši proizvodi

Pogača sa heljdinim brašnom i koprivom

Koraci pripreme

U posudu u kojoj će se mesiti hleb staviti mlaku vodu, šećer i C suvi kvasac i promešati.

Kada kvasc nadođe dodati heljdino brašno, belo brašno, kukuruzni griz i usitnjenu koprivu koje je pethodno izmešano,dodati so i ulje i zamesiti testo.

Testo je lepljivo pa je potrebno malo dodati brašna da bi se ujednačilo.

U posudu ostaviti testo da naraste, naraslo testo premesiti i podeliti na osam delova tako da sedam delova bude iste veličine a jedan deo veći.

Od većeg dela napraviti loptu i staviti na sredinu okrugle tepsiju u koju je stavljen pek papir ili je namazana sa masti i posuta brašnom.

I od ostalih 7 delova napraviti lopte i staviti oko najvećeg dela tako da se dobije cvet i ostaviti da raste.

Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje, a za to vreme testo će opet da raste.

U zagrejanu rernu staviti testo koje ste prethodno namazali sa masti i peći ga na 200 stepeni oko 20 minuta, a potom još 10-15 minuta na 180 stepeni.

Pečenu pogaču izvaditi iz rerne i umiti je vodom uviti u krpu i ostaviti da se ohladi.

Autor

Jelica

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Slavski kolači i torte"

Pošalji recept