0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Zahteva određeno umeće
10
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće
Broj porcija:
10
900 g brašna
1 jaje
100 ml ulja
1,5 kesica C suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
2 kašike kisele pavlake
300 ml vode
1 žumance
malo ulja
U malo mlake vode razmutiti kvasac sa kašičicom šećera i kašičicom brašna. Ostaviti da nadođe.
Brašno prosejati, pa mu dodati jaje, ulje, so, kiselu pavlaku, nadošli kvasac i sa preostalom mlakom vodom umesiti glatko testo.
Odmah ga podeliti na sedam manjih i tri veće loptice. Ostaviti da odstoje 15-tak minuta.
Nakon tog vremena, veće loptice razviti u pravougaonu koru. Dobijenu koru iseći na trakice.
Trakice uplitati kao prilikom pletenja za korpu - jedna traka preko druge. Ovakvim pletenim delom obložiti svaku manju lopticu.
Ređati ih u pleh obložen pek papirom. Postupak ponoviti sa svim lopticama. Ostaviti da pogača malo naraste.
Zatim je premazati umućenim žumancetom. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 35 minuta.
U malo mlake vode razmutiti kvasac sa kašičicom šećera i kašičicom brašna. Ostaviti da nadođe.
Brašno prosejati, pa mu dodati jaje, ulje, so, kiselu pavlaku, nadošli kvasac i sa preostalom mlakom vodom umesiti glatko testo.
Odmah ga podeliti na sedam manjih i tri veće loptice. Ostaviti da odstoje 15-tak minuta.
Nakon tog vremena, veće loptice razviti u pravougaonu koru. Dobijenu koru iseći na trakice.
Trakice uplitati kao prilikom pletenja za korpu - jedna traka preko druge. Ovakvim pletenim delom obložiti svaku manju lopticu.
Ređati ih u pleh obložen pek papirom. Postupak ponoviti sa svim lopticama. Ostaviti da pogača malo naraste.
Zatim je premazati umućenim žumancetom. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 35 minuta.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.