burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Zahteva određeno umeće

broj porcija10

Pletena uskršnja pogača

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće

Broj porcija:
10

Sastojci

900 g brašna

1 jaje

100 ml ulja

1,5 kesica C suvog kvasca

1 kašičica šećera

1 kašičica soli

2 kašike kisele pavlake

300 ml vode

Još:

1 žumance

malo ulja

Pletena uskršnja pogača

Koraci pripreme

U malo mlake vode razmutiti kvasac sa kašičicom šećera i kašičicom brašna. Ostaviti da nadođe.

Brašno prosejati, pa mu dodati jaje, ulje, so, kiselu pavlaku, nadošli kvasac i sa preostalom mlakom vodom umesiti glatko testo.

Odmah ga podeliti na sedam manjih i tri veće loptice. Ostaviti da odstoje 15-tak minuta.

Nakon tog vremena, veće loptice razviti u pravougaonu koru. Dobijenu koru iseći na trakice.

Trakice uplitati kao prilikom pletenja za korpu - jedna traka preko druge. Ovakvim pletenim delom obložiti svaku manju lopticu.

Ređati ih u pleh obložen pek papirom. Postupak ponoviti sa svim lopticama. Ostaviti da pogača malo naraste.

Zatim je premazati umućenim žumancetom. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 35 minuta.

Naši proizvodi

Pletena uskršnja pogača

Koraci pripreme

U malo mlake vode razmutiti kvasac sa kašičicom šećera i kašičicom brašna. Ostaviti da nadođe.

Brašno prosejati, pa mu dodati jaje, ulje, so, kiselu pavlaku, nadošli kvasac i sa preostalom mlakom vodom umesiti glatko testo.

Odmah ga podeliti na sedam manjih i tri veće loptice. Ostaviti da odstoje 15-tak minuta.

Nakon tog vremena, veće loptice razviti u pravougaonu koru. Dobijenu koru iseći na trakice.

Trakice uplitati kao prilikom pletenja za korpu - jedna traka preko druge. Ovakvim pletenim delom obložiti svaku manju lopticu.

Ređati ih u pleh obložen pek papirom. Postupak ponoviti sa svim lopticama. Ostaviti da pogača malo naraste.

Zatim je premazati umućenim žumancetom. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 35 minuta.

Autor

Sandra

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept