0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30 minuta
Lako se priprema
Vreme pripreme:
30 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
500 g glatkog belog brašna
1 C Suvi kvasac
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
2 kašičice maslinovog ulja
60 ml toplog mleka
250 ml tople vode
3 kašičice (40 g) maslaca
2 čena belog luka
Pola kašičice začina: mlevena ljuta
paprika / origano / peršun / majčina dušica
malo soli (po želji)
Pomešati „suve“ sastojke, dodati „mokre“ i zamesiti mekano testo. Staviti testo u malo nauljenu posudu i premazati maslinovim uljem, prekriti posudu folijom i ostaviti da testo naraste oko 1 h.
Dignuto testo podeliti na 10 jednakih loptica. Svaku lopticu razvaljati u valjak dugačak otprilike 25 cm. Valjčići treba da budu dobro pobrašnjeni, kako bi se lakše zavezali u čvor. Svaki, dakle, zavezati u čvor. Kad ste zavezali čvor, krajeve koji vire savijte, svaki kraj u suprotnu stranu - jedan prema dole (malo pritisnite prstom u sredinu čvora kako bi se zalepio), a drugi kraj se savije prema gore.
Premestite ih na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite još 45 minuta da malo narastu.
Rastopite maslac i pomešajte sa nekim od začina (idealno: ljuta paprika ili biber ili origano...) i sa sitno iseckanim belim lukom. Ovom mešavinom treba premazati svako pecivo.
Rernu ugrejati na 180°C. Pecite ih 30-ak minuta.
Pomešati „suve“ sastojke, dodati „mokre“ i zamesiti mekano testo. Staviti testo u malo nauljenu posudu i premazati maslinovim uljem, prekriti posudu folijom i ostaviti da testo naraste oko 1 h.
Dignuto testo podeliti na 10 jednakih loptica. Svaku lopticu razvaljati u valjak dugačak otprilike 25 cm. Valjčići treba da budu dobro pobrašnjeni, kako bi se lakše zavezali u čvor. Svaki, dakle, zavezati u čvor. Kad ste zavezali čvor, krajeve koji vire savijte, svaki kraj u suprotnu stranu - jedan prema dole (malo pritisnite prstom u sredinu čvora kako bi se zalepio), a drugi kraj se savije prema gore.
Premestite ih na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite još 45 minuta da malo narastu.
Rastopite maslac i pomešajte sa nekim od začina (idealno: ljuta paprika ili biber ili origano...) i sa sitno iseckanim belim lukom. Ovom mešavinom treba premazati svako pecivo.
Rernu ugrejati na 180°C. Pecite ih 30-ak minuta.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.