1
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
60+ min
Lako
8
Vreme pripreme:
60+ min
Težina pripreme:
Lako
Broj porcija:
8
500 g brašna
200 ml mleka
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
2 komad jaja
75 ml ulja
100 g Margarina ili putera
1 komad žumance
nekoliko kašičica susama
Idealna pogača uz predjelo ili meze
Potopiti kvasac u mlakom mleku uz dodatak kašičice šećera.
Prosejati brašno sa praškom za pecivo, napraviti udubljenje i u njega sipati nadošao kvasac , jaja i ulje.Posoliti po ukusu.
Zamesiti testo i ostaviti ga , pokriveno kuhinjskom krpom, da naraste.
U zavisnosti od toplote u prostoriji vreme će biti duže ili kraće.
Naraslo testo premesiti i podeliti na 16 loptica.
Svaki deo rastanjiti i premazati margarinom. U podmazan kuglof slagati pogačice jednu preko druge, dok se ne zatvori ceo krug.
Pogaču ostaviti da odstoji dok se ne ugreje rerna na 220 stepeni , pa po vrhu premazati žumancem i posuti semenkama susama.
Kada se ubaci u rernu, temperaturu smanjiti na 200 stepeni i peći oko 40 minuta.Pogača je lepša kada je topla, pa ako je ne služite odmah pre iznošenja na sto treba da se podgreje. Dovoljno je pola minuta u mikrotalasnoj.
Ne gubi na ukusu i ako je napravite dan ranije.
Prijatno!
Idealna pogača uz predjelo ili meze
Potopiti kvasac u mlakom mleku uz dodatak kašičice šećera.
Prosejati brašno sa praškom za pecivo, napraviti udubljenje i u njega sipati nadošao kvasac , jaja i ulje.Posoliti po ukusu.
Zamesiti testo i ostaviti ga , pokriveno kuhinjskom krpom, da naraste.
U zavisnosti od toplote u prostoriji vreme će biti duže ili kraće.
Naraslo testo premesiti i podeliti na 16 loptica.
Svaki deo rastanjiti i premazati margarinom. U podmazan kuglof slagati pogačice jednu preko druge, dok se ne zatvori ceo krug.
Pogaču ostaviti da odstoji dok se ne ugreje rerna na 220 stepeni , pa po vrhu premazati žumancem i posuti semenkama susama.
Kada se ubaci u rernu, temperaturu smanjiti na 200 stepeni i peći oko 40 minuta.Pogača je lepša kada je topla, pa ako je ne služite odmah pre iznošenja na sto treba da se podgreje. Dovoljno je pola minuta u mikrotalasnoj.
Ne gubi na ukusu i ako je napravite dan ranije.
Prijatno!
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.