burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Lako se priprema

broj porcija6

Hleb bez kvasca

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:
6

Sastojci

3,5 šolje crnog brašna (koristila sam tip 1100)

1,5 šolja mlake vode

1 ravna kašičica soli (koristila sam morsku so)

Hleb bez kvasca

Koraci pripreme

U porcelanskoj ili staklenoj posudi izmešajte: 1 šolju brašna, 1 šolju vode i so.

Posudu lepo upakujte (obično koristim rastegljivu foliju). Držite na toplom mestu, npr. pored grejnog tela.

Ne mogu da vam kažem koliko sati treba da stoji ova smesa jer zavisi od toga koliko je toplo. Najčešće sve to umutim uveče, pa ujutru prelazim na drugi korak.

Drugi korak je još jedna šolja brašna i 1/2 šolje vode. Ponovo sve treba lepo sjediniti i upakovati.

Sada smesa brže naraste, pa ćete kraće čekati do narednog koraka, nekoliko sati. Videćete kako testo raste.

Kada se testo udvostruči, dodajte treću šolju brašna i sve lepo umesite kašikom ili viljuškom. Ponovo pakovanje posude i čekanje. Ovo testo će jako brzo da naraste, za oko cca 2 sata će se udvostručiti.

Poslednja faza je dodavanje još cca pola šolje brašna i mešenje rukom.

Umešen hleb stavite u posudu za pečenje (poželjno je da posuda ima poklopac), upakujte i ostavite da odstoji. U zavisnosti od toga kakav hleb želite, držite ga duže ili kraće da naraste.

Poklopljenu posudu stavite u hladnu rernu i uključite je na 150 stepeni. Od momenta kada se rerna zagreje, pecite oko pola sata.

Nakon pola sata, skinite poklopac i pojačajte rernu na 200-220 stepeni i pecite hleb još 15-20 minuta.

Dužina pečenja zavisi od debljine hleba.

Ovo testo je malo mekše, pa ukoliko koristite veću posudu (pekla sam u šerpi prečnika 20 cm) dobićete tanji hleb. Ako se odlučite za manju modlu, dobićete viši/deblji hleb, pa će vam biti potrebno malo više vremena da ga ispečete.

Hleb pripremljen na ovaj način ima punoću (biskvitnu teksturu) i mek je. Hlebove bez kvasca ne pripremam uvek ovako.

Nekada pravim mekša testa, nekada čvršća, nekada pečem bez poklopca odmah na visokoj temperaturi. Nekada koristim druga brašna, semenke, pravim razne kombinacije...

Možda vam sve ovo deluje jako komplikovano, ali nije. Nema puno posla oko pripreme hleba bez kvasca. Jedini faktor je vreme čekanja.

Izmerila sam brašno koje mi je ostalo u kesici, pa znam da sam potrošila 450 g brašna i cca 3 dl vode jer uvek koristim šolju od 2 dl.

Hleb bez kvasca

Koraci pripreme

U porcelanskoj ili staklenoj posudi izmešajte: 1 šolju brašna, 1 šolju vode i so.

Posudu lepo upakujte (obično koristim rastegljivu foliju). Držite na toplom mestu, npr. pored grejnog tela.

Ne mogu da vam kažem koliko sati treba da stoji ova smesa jer zavisi od toga koliko je toplo. Najčešće sve to umutim uveče, pa ujutru prelazim na drugi korak.

Drugi korak je još jedna šolja brašna i 1/2 šolje vode. Ponovo sve treba lepo sjediniti i upakovati.

Sada smesa brže naraste, pa ćete kraće čekati do narednog koraka, nekoliko sati. Videćete kako testo raste.

Kada se testo udvostruči, dodajte treću šolju brašna i sve lepo umesite kašikom ili viljuškom. Ponovo pakovanje posude i čekanje. Ovo testo će jako brzo da naraste, za oko cca 2 sata će se udvostručiti.

Poslednja faza je dodavanje još cca pola šolje brašna i mešenje rukom.

Umešen hleb stavite u posudu za pečenje (poželjno je da posuda ima poklopac), upakujte i ostavite da odstoji. U zavisnosti od toga kakav hleb želite, držite ga duže ili kraće da naraste.

Poklopljenu posudu stavite u hladnu rernu i uključite je na 150 stepeni. Od momenta kada se rerna zagreje, pecite oko pola sata.

Nakon pola sata, skinite poklopac i pojačajte rernu na 200-220 stepeni i pecite hleb još 15-20 minuta.

Dužina pečenja zavisi od debljine hleba.

Ovo testo je malo mekše, pa ukoliko koristite veću posudu (pekla sam u šerpi prečnika 20 cm) dobićete tanji hleb. Ako se odlučite za manju modlu, dobićete viši/deblji hleb, pa će vam biti potrebno malo više vremena da ga ispečete.

Hleb pripremljen na ovaj način ima punoću (biskvitnu teksturu) i mek je. Hlebove bez kvasca ne pripremam uvek ovako.

Nekada pravim mekša testa, nekada čvršća, nekada pečem bez poklopca odmah na visokoj temperaturi. Nekada koristim druga brašna, semenke, pravim razne kombinacije...

Možda vam sve ovo deluje jako komplikovano, ali nije. Nema puno posla oko pripreme hleba bez kvasca. Jedini faktor je vreme čekanja.

Izmerila sam brašno koje mi je ostalo u kesici, pa znam da sam potrošila 450 g brašna i cca 3 dl vode jer uvek koristim šolju od 2 dl.

Autor

blog Domaćica

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Slavski kolači i torte"

Pošalji recept