burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme30-60 minuta

tezina pripreme Lako se priprema

broj porcija

Božićna svečana pogača

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
30-60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:

Sastojci

700 g brašna

1 kesica C suvog kvasca

1 kašičica soli

1 kašičica šećera

1 komad jaja

2 kašike maslinovog ulja

50 g margarina

oko 500 ml osveštane vode

Božićna svečana pogača

Koraci pripreme

U dublju posudu stavite deo brašna, suvi kvasac, šećer i sve promešajte. Postepeno dolivajte osveštanu vodu da se dobije žitka masa.

Ubacite jaje, 2 kašike maslinovog ulja i so.

Sada mikserom, nastavcima za testo, mutite testo uz dodavanje brašna da se dobije kompaktna lopta od testa, koja se ne lepi za ivice posude.

Pospite kašiku brašna preko testa i pokrijte providnom folijom i kuhinjskom krpom.

Kada se testo malo podigne lagano premesite i podelite na 4 dela. Rukama napravite krugove od svakog dela.

Prvi krug namažite otopljenim margarinom, stavite drugi krug i ponovo namažite margarinom i to uradite još jednom, a četvrtu koru ne premazujte.

Sve lepo pritisnite i prebacite u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Na sredinu testa stavite čašu i prosecite na 16 delova od ivice čaše do kraja testa.

Uzimajte po 2 kraka i upletite kao pletenicu i podvijte krajeve. Sredinu prosecite i uvijte u ružice.

Zabodite vrh suvog bosiljka u sredinu pogače i ostavite da se odmori i malo podigne. Premažite rastopljenim margarinom.

Rernu zagrejte na 200 C stepeni i stavite pogaču da se peče. Pecite nekih pola sata, i kada porumeni pogača je gotova.

Izvadite je iz rerne i ponovo premažite otopljenim margarinom, pokrijte i ostavite da se prohladi.

Poslužite pogaču uz božični ručak. 

Naši proizvodi

Božićna svečana pogača

Koraci pripreme

U dublju posudu stavite deo brašna, suvi kvasac, šećer i sve promešajte. Postepeno dolivajte osveštanu vodu da se dobije žitka masa.

Ubacite jaje, 2 kašike maslinovog ulja i so.

Sada mikserom, nastavcima za testo, mutite testo uz dodavanje brašna da se dobije kompaktna lopta od testa, koja se ne lepi za ivice posude.

Pospite kašiku brašna preko testa i pokrijte providnom folijom i kuhinjskom krpom.

Kada se testo malo podigne lagano premesite i podelite na 4 dela. Rukama napravite krugove od svakog dela.

Prvi krug namažite otopljenim margarinom, stavite drugi krug i ponovo namažite margarinom i to uradite još jednom, a četvrtu koru ne premazujte.

Sve lepo pritisnite i prebacite u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Na sredinu testa stavite čašu i prosecite na 16 delova od ivice čaše do kraja testa.

Uzimajte po 2 kraka i upletite kao pletenicu i podvijte krajeve. Sredinu prosecite i uvijte u ružice.

Zabodite vrh suvog bosiljka u sredinu pogače i ostavite da se odmori i malo podigne. Premažite rastopljenim margarinom.

Rernu zagrejte na 200 C stepeni i stavite pogaču da se peče. Pecite nekih pola sata, i kada porumeni pogača je gotova.

Izvadite je iz rerne i ponovo premažite otopljenim margarinom, pokrijte i ostavite da se prohladi.

Poslužite pogaču uz božični ručak. 

Autor

blog Sneško domaćica

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept