0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
do 30 min
Lako
20
Vreme pripreme:
do 30 min
Težina pripreme:
Lako
Broj porcija:
20
200 g soka od mandarina (350 g voća)
100 ml vode
4 kašika meda
100 ml soka od limuna
120 ml vode
120 g šećera
300 g višanja
100 ml vode
120 g šećera
150 g šećera za valjanje
Pogledajte kako da pripremite žele kocke kod kuće.
Za žele kocke od mandarina je potrebno očistiti mandarine od kore, odstraniti koštice i samleti u blenderu uz dodatak vode. Mogu se i seći na polovine i iscediti kao limun ili pomorandža.
Sok procediti kroz cediljku, a pulpu odbaciti. U sok dodati želatin i med, promešati sačekati 15-ak minuta da krene da bubri, pa zagrejati na ringli tek toliko da se želatin rastopi, ne treba da provri.
Tečnost provući još jednom kroz cediljku i sipati u pravougaoni kalup dimenzija 12x18cm obložen providnom folijom. Kada se ohladi staviti u frižider da prenoći. Sutradan seći na kocke i tako čuvati do služenja, a pred samo posluživanje valjati u šećer pomešan sa limuntusom.
Najjednostavnija je priprema žele kocki od limuna. Iscediti limun, sok procediti kroz cediljku, a pulpu odbaciti. U sok dodati želatin, vodu i šećer, promešati sačekati 15-ak minuta da krene da bubri, pa zagrejati na ringli tek toliko da se želatin rastopi, ne treba da provri.
Tečnost još jednom procediti kroz cediljku i sipati u pravougaoni kalup obložen providnom folijom. Kada se ohladi staviti u frižider da prenoći. Sutradan seći na kocke i tako čuvati do služenja, a pred samo posluživanje valjati u šećer pomešan sa limuntusom.
Žele kocke od višanja su posebno ukusne i slatke. Potrebno je odmrznuti višnje, odstraniti koštice ukoliko ih ima i samleti u blenderu zajedno sa vodom.
Sok procediti kroz cediljku, a pulpu odbaciti. U sok dodati želatin i šećer, promešati sačekati 15-ak minuta da krene da bubri, pa zagrejati na ringli tek toliko da se želatin rastopi, ne treba da provri.
Tečnost provući još jednom kroz cediljku i sipati u pravougaoni kalup obložen providnom folijom. Kada se ohladi staviti u frižider da prenoći. Sutradan seći na kocke i tako čuvati do služenja, a pred samo posluživanje valjati u kristal šećer.
*Kocke se valjaju u šećer pred samo posluživanje zato što njihova vlaga vremenom raskvasi šećer. Kocke ostanu iste, ali se šećer pređe u tečno stanje.
Pogledajte kako da pripremite žele kocke kod kuće.
Za žele kocke od mandarina je potrebno očistiti mandarine od kore, odstraniti koštice i samleti u blenderu uz dodatak vode. Mogu se i seći na polovine i iscediti kao limun ili pomorandža.
Sok procediti kroz cediljku, a pulpu odbaciti. U sok dodati želatin i med, promešati sačekati 15-ak minuta da krene da bubri, pa zagrejati na ringli tek toliko da se želatin rastopi, ne treba da provri.
Tečnost provući još jednom kroz cediljku i sipati u pravougaoni kalup dimenzija 12x18cm obložen providnom folijom. Kada se ohladi staviti u frižider da prenoći. Sutradan seći na kocke i tako čuvati do služenja, a pred samo posluživanje valjati u šećer pomešan sa limuntusom.
Najjednostavnija je priprema žele kocki od limuna. Iscediti limun, sok procediti kroz cediljku, a pulpu odbaciti. U sok dodati želatin, vodu i šećer, promešati sačekati 15-ak minuta da krene da bubri, pa zagrejati na ringli tek toliko da se želatin rastopi, ne treba da provri.
Tečnost još jednom procediti kroz cediljku i sipati u pravougaoni kalup obložen providnom folijom. Kada se ohladi staviti u frižider da prenoći. Sutradan seći na kocke i tako čuvati do služenja, a pred samo posluživanje valjati u šećer pomešan sa limuntusom.
Žele kocke od višanja su posebno ukusne i slatke. Potrebno je odmrznuti višnje, odstraniti koštice ukoliko ih ima i samleti u blenderu zajedno sa vodom.
Sok procediti kroz cediljku, a pulpu odbaciti. U sok dodati želatin i šećer, promešati sačekati 15-ak minuta da krene da bubri, pa zagrejati na ringli tek toliko da se želatin rastopi, ne treba da provri.
Tečnost provući još jednom kroz cediljku i sipati u pravougaoni kalup obložen providnom folijom. Kada se ohladi staviti u frižider da prenoći. Sutradan seći na kocke i tako čuvati do služenja, a pred samo posluživanje valjati u kristal šećer.
*Kocke se valjaju u šećer pred samo posluživanje zato što njihova vlaga vremenom raskvasi šećer. Kocke ostanu iste, ali se šećer pređe u tečno stanje.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.