burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme30-60 min

tezina pripreme Srednje

broj porcija20-25

Šarene štanglice sa grizom

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
30-60 min

Težina pripreme:
Srednje

Broj porcija:
20-25

Sastojci

Za tamni biskvit

3 komad jaja

1 prstohvat soli

100 g šećera

1 kesica C Vanilin šećer

75 ml ulja

150 ml mleka

120 g oštrog brašna

60 g mlevenih oraha

1 kašika C Kakao prah

0.5 kesica C Prašak za pecivo

Za svetli biskvit

3 komad jaja

1 prstohvat soli

100 g šećera

1 kesica C Vanilin šećer

75 ml ulja

150 ml mleka

150 g oštrog brašna

0.5 kesica C Prašak za pecivo

Za fil od griza

600 ml mleka

120 g šećera

2 kesica C Vanilin šećer

1 komad rendane korice limuna

100 g C Pšenični griz

250 g maslaca

Još

250 g pekmeza od kajsija

Za glazuru

150 g čokolade za kuvanje

50 g maslaca

3 kašika ulja

1 kašika vode

40 g bele čokolade + par kapi ulja (po želji)

Šarene štanglice sa grizom

Starinski kolač od jednostavnih sastojaka koje uvek imamo kod kuće.

Koraci pripreme

Tamni biskvit

Razbijte jaja u posudu, dodajte so, šećer i vanilin šećer pa umutite mikserom na najjačoj brzini dok se smesa ne zapeni i pobeli, oko 5-8 minuta.
Potom dodajte ulje, mleko, brašno, mlevene orahe, kakao i prašak za pecivo pa kratko sjedinite mikserom na najmanjoj brzini, samo da se sve lepo sjedini.
Izlijte smesu u pleh dimenzija 35x25 cm, obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 20-25 minuta.

Svetli biskvit

Razbijte jaja u posudu i penasto ih umutite sa soli, šećerom i vanilin šećerom dok se smesa ne zapeni i pobeli.
Dodajte ulje, mleko, brašno i prašak za pecivo pa još jednom kratko izmešajte mikserom. Ulijte smesu u isti pleh (35x25 cm) obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 20-25 minuta dok lepo ne porumeni.
Oba biskvita ohladite pa im skinite pek papir.

Fil od griza

Sipajte u šerpu mleko, dodajte šećer, vanilin šećer i rendanu koricu dobro opranog limuna pa zagrevajte do vrenja. Smanjite vatru pa postepeno sipajte griz mešajući sve vreme žicom kako se ne bi stvorile grudvice. Kuvajte stalno mešajući, 5-8 minuta dok se griz ne zgusne i skinite sa vatre.
Pokrijte griz prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.
Ohlađen griz malo izradite mikserom pa dodajte komad po komad omekšalog maslaca i sve lepo sjedinite u penasti fil.

Filovanje

Na tacnu stavite tamni biskvit i premažite ga u tankom sloju pekmezom od kajsija. Rasporedite polovinu fila od griza i lepo poravnajte špatulom. Poklopite svetlim biskvitom koji takođe premažete pekmezom i odozgo nanesite ostatak fila i poravnajte.
Kolač stavite u frižider da se ohladi i stegne, barem sat vremena.

Glazura

Otopite u šerpici na najmanjoj vatri čokoladu za kuvanje izlomljenu na kocke, maslac, ulje i vodu. Ukoliko želite dodatno prošarati kolač, otopite i belu čokoladu sa 2-3 kapi ulja u mikrotalasnoj.
Prelijte kolač glazurom a odozgo prošarajte belom čokoladom koju ste stavili u kesicu kojoj se odseče vrh. Kolač dobro ohladite u frižideru nekoliko sati ili preko noći, a potom secite na štanglice.

Naši proizvodi

Šarene štanglice sa grizom

Starinski kolač od jednostavnih sastojaka koje uvek imamo kod kuće.

Koraci pripreme

Tamni biskvit

Razbijte jaja u posudu, dodajte so, šećer i vanilin šećer pa umutite mikserom na najjačoj brzini dok se smesa ne zapeni i pobeli, oko 5-8 minuta.
Potom dodajte ulje, mleko, brašno, mlevene orahe, kakao i prašak za pecivo pa kratko sjedinite mikserom na najmanjoj brzini, samo da se sve lepo sjedini.
Izlijte smesu u pleh dimenzija 35x25 cm, obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 20-25 minuta.

Svetli biskvit

Razbijte jaja u posudu i penasto ih umutite sa soli, šećerom i vanilin šećerom dok se smesa ne zapeni i pobeli.
Dodajte ulje, mleko, brašno i prašak za pecivo pa još jednom kratko izmešajte mikserom. Ulijte smesu u isti pleh (35x25 cm) obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 20-25 minuta dok lepo ne porumeni.
Oba biskvita ohladite pa im skinite pek papir.

Fil od griza

Sipajte u šerpu mleko, dodajte šećer, vanilin šećer i rendanu koricu dobro opranog limuna pa zagrevajte do vrenja. Smanjite vatru pa postepeno sipajte griz mešajući sve vreme žicom kako se ne bi stvorile grudvice. Kuvajte stalno mešajući, 5-8 minuta dok se griz ne zgusne i skinite sa vatre.
Pokrijte griz prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.
Ohlađen griz malo izradite mikserom pa dodajte komad po komad omekšalog maslaca i sve lepo sjedinite u penasti fil.

Filovanje

Na tacnu stavite tamni biskvit i premažite ga u tankom sloju pekmezom od kajsija. Rasporedite polovinu fila od griza i lepo poravnajte špatulom. Poklopite svetlim biskvitom koji takođe premažete pekmezom i odozgo nanesite ostatak fila i poravnajte.
Kolač stavite u frižider da se ohladi i stegne, barem sat vremena.

Glazura

Otopite u šerpici na najmanjoj vatri čokoladu za kuvanje izlomljenu na kocke, maslac, ulje i vodu. Ukoliko želite dodatno prošarati kolač, otopite i belu čokoladu sa 2-3 kapi ulja u mikrotalasnoj.
Prelijte kolač glazurom a odozgo prošarajte belom čokoladom koju ste stavili u kesicu kojoj se odseče vrh. Kolač dobro ohladite u frižideru nekoliko sati ili preko noći, a potom secite na štanglice.

Autor

C Slatka Tradicija
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Slavske torte i sitni kolači"

Pošalji recept