0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 min
Srednje
20-25
Vreme pripreme:
30-60 min
Težina pripreme:
Srednje
Broj porcija:
20-25
3 komad jaja
1 prstohvat soli
100 g šećera
75 ml ulja
150 ml mleka
120 g oštrog brašna
60 g mlevenih oraha
3 komad jaja
1 prstohvat soli
100 g šećera
75 ml ulja
150 ml mleka
150 g oštrog brašna
600 ml mleka
120 g šećera
1 komad rendane korice limuna
250 g maslaca
250 g pekmeza od kajsija
150 g čokolade za kuvanje
50 g maslaca
3 kašika ulja
1 kašika vode
40 g bele čokolade + par kapi ulja (po želji)
Starinski kolač od jednostavnih sastojaka koje uvek imamo kod kuće.
Razbijte jaja u posudu, dodajte so, šećer i vanilin šećer pa umutite mikserom na najjačoj brzini dok se smesa ne zapeni i pobeli, oko 5-8 minuta.
Potom dodajte ulje, mleko, brašno, mlevene orahe, kakao i prašak za pecivo pa kratko sjedinite mikserom na najmanjoj brzini, samo da se sve lepo sjedini.
Izlijte smesu u pleh dimenzija 35x25 cm, obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 20-25 minuta.
Razbijte jaja u posudu i penasto ih umutite sa soli, šećerom i vanilin šećerom dok se smesa ne zapeni i pobeli.
Dodajte ulje, mleko, brašno i prašak za pecivo pa još jednom kratko izmešajte mikserom. Ulijte smesu u isti pleh (35x25 cm) obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 20-25 minuta dok lepo ne porumeni.
Oba biskvita ohladite pa im skinite pek papir.
Sipajte u šerpu mleko, dodajte šećer, vanilin šećer i rendanu koricu dobro opranog limuna pa zagrevajte do vrenja. Smanjite vatru pa postepeno sipajte griz mešajući sve vreme žicom kako se ne bi stvorile grudvice. Kuvajte stalno mešajući, 5-8 minuta dok se griz ne zgusne i skinite sa vatre.
Pokrijte griz prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.
Ohlađen griz malo izradite mikserom pa dodajte komad po komad omekšalog maslaca i sve lepo sjedinite u penasti fil.
Na tacnu stavite tamni biskvit i premažite ga u tankom sloju pekmezom od kajsija. Rasporedite polovinu fila od griza i lepo poravnajte špatulom. Poklopite svetlim biskvitom koji takođe premažete pekmezom i odozgo nanesite ostatak fila i poravnajte.
Kolač stavite u frižider da se ohladi i stegne, barem sat vremena.
Otopite u šerpici na najmanjoj vatri čokoladu za kuvanje izlomljenu na kocke, maslac, ulje i vodu. Ukoliko želite dodatno prošarati kolač, otopite i belu čokoladu sa 2-3 kapi ulja u mikrotalasnoj.
Prelijte kolač glazurom a odozgo prošarajte belom čokoladom koju ste stavili u kesicu kojoj se odseče vrh. Kolač dobro ohladite u frižideru nekoliko sati ili preko noći, a potom secite na štanglice.
Starinski kolač od jednostavnih sastojaka koje uvek imamo kod kuće.
Razbijte jaja u posudu, dodajte so, šećer i vanilin šećer pa umutite mikserom na najjačoj brzini dok se smesa ne zapeni i pobeli, oko 5-8 minuta.
Potom dodajte ulje, mleko, brašno, mlevene orahe, kakao i prašak za pecivo pa kratko sjedinite mikserom na najmanjoj brzini, samo da se sve lepo sjedini.
Izlijte smesu u pleh dimenzija 35x25 cm, obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 20-25 minuta.
Razbijte jaja u posudu i penasto ih umutite sa soli, šećerom i vanilin šećerom dok se smesa ne zapeni i pobeli.
Dodajte ulje, mleko, brašno i prašak za pecivo pa još jednom kratko izmešajte mikserom. Ulijte smesu u isti pleh (35x25 cm) obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 20-25 minuta dok lepo ne porumeni.
Oba biskvita ohladite pa im skinite pek papir.
Sipajte u šerpu mleko, dodajte šećer, vanilin šećer i rendanu koricu dobro opranog limuna pa zagrevajte do vrenja. Smanjite vatru pa postepeno sipajte griz mešajući sve vreme žicom kako se ne bi stvorile grudvice. Kuvajte stalno mešajući, 5-8 minuta dok se griz ne zgusne i skinite sa vatre.
Pokrijte griz prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.
Ohlađen griz malo izradite mikserom pa dodajte komad po komad omekšalog maslaca i sve lepo sjedinite u penasti fil.
Na tacnu stavite tamni biskvit i premažite ga u tankom sloju pekmezom od kajsija. Rasporedite polovinu fila od griza i lepo poravnajte špatulom. Poklopite svetlim biskvitom koji takođe premažete pekmezom i odozgo nanesite ostatak fila i poravnajte.
Kolač stavite u frižider da se ohladi i stegne, barem sat vremena.
Otopite u šerpici na najmanjoj vatri čokoladu za kuvanje izlomljenu na kocke, maslac, ulje i vodu. Ukoliko želite dodatno prošarati kolač, otopite i belu čokoladu sa 2-3 kapi ulja u mikrotalasnoj.
Prelijte kolač glazurom a odozgo prošarajte belom čokoladom koju ste stavili u kesicu kojoj se odseče vrh. Kolač dobro ohladite u frižideru nekoliko sati ili preko noći, a potom secite na štanglice.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.