burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Lako se priprema

broj porcija20

Prevrnuti kolač s jabukama

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:
20

Sastojci

Za sloj sa jabukama:

1,5 kg očišćenih jabuka

4 kašike šećera

70 g maslaca ili margarina

cimeta po ukusu

Sastojci za koru:

5 jaja

200 g šećera

130 ml ulja

130 ml mleka

200 g oštrog brašna

1 C prašak za pecivo

Sastojci za fil:

600 ml mleka

6 kašika šećera

2 C pudinga od vanile

1 C vanilin šećer

150 g margarina ili maslaca

I još:

250 g C belog krem šlaga

350 ml kisele vode

Prevrnuti kolač s jabukama

Koraci pripreme

Oprati i oguliti jabuke pa ih iseći na polovine. U pleh obložen pek papirom poredjati jabuke te ih posuti sa 4 kašike šećera i cimetom (ako volite). Natrenisati 70g zamrznutog margarina ili maslaca i staviti u prethodno zagrejanu rernu na 200° oko pola sata da jabuke odmekane.

Umutiti čvrsto belanca sa šećerom.
U drugoj posudi umutiti žumanca sa uljem i mlekom, te u istu posudu prosejati brašno pomešano sa praškom za pecivo.
U smesu od žumanaca, ulja, mleka , brašna i praška za pecivo malo po malo dodavati umućeni sneg od belanaca. Mešati ručno, nikako mikserom!

Kada su jabuke odmekanile u rerni, izvaditi ih i rasporediti smesu za koru po njima, te vratiti u rernu na 200° oko 20-25 minuta.

Kada je kora pečena, izvaditi je iz rerne i ostaviti da se prohladi malo u plehu, a zatim prevrnuti koru na tacnu tako da jabuke dodju gore.
Ostaviti potpuno da se ohladi.

Za fil staviti 500ml mleka sa 6 kašika šećera da proključa.
Puding pomešati sa 100ml preostalog mleka, pa zakuvati u prokuvalome mleku.
Prekriti prozirnom folijom da se ohladi kako se ne bi stvorila korica.
U hladan puding umutiti 150g margarina ili maslaca i C vanilin šećer.
Fil rasporediti po ohladjenoj kori sa jabukama.

Umutiti šlag sa kiselom vodom, te prekriti i ukrasiti čitavu tortu.

Naši proizvodi

Prevrnuti kolač s jabukama

Koraci pripreme

Oprati i oguliti jabuke pa ih iseći na polovine. U pleh obložen pek papirom poredjati jabuke te ih posuti sa 4 kašike šećera i cimetom (ako volite). Natrenisati 70g zamrznutog margarina ili maslaca i staviti u prethodno zagrejanu rernu na 200° oko pola sata da jabuke odmekane.

Umutiti čvrsto belanca sa šećerom.
U drugoj posudi umutiti žumanca sa uljem i mlekom, te u istu posudu prosejati brašno pomešano sa praškom za pecivo.
U smesu od žumanaca, ulja, mleka , brašna i praška za pecivo malo po malo dodavati umućeni sneg od belanaca. Mešati ručno, nikako mikserom!

Kada su jabuke odmekanile u rerni, izvaditi ih i rasporediti smesu za koru po njima, te vratiti u rernu na 200° oko 20-25 minuta.

Kada je kora pečena, izvaditi je iz rerne i ostaviti da se prohladi malo u plehu, a zatim prevrnuti koru na tacnu tako da jabuke dodju gore.
Ostaviti potpuno da se ohladi.

Za fil staviti 500ml mleka sa 6 kašika šećera da proključa.
Puding pomešati sa 100ml preostalog mleka, pa zakuvati u prokuvalome mleku.
Prekriti prozirnom folijom da se ohladi kako se ne bi stvorila korica.
U hladan puding umutiti 150g margarina ili maslaca i C vanilin šećer.
Fil rasporediti po ohladjenoj kori sa jabukama.

Umutiti šlag sa kiselom vodom, te prekriti i ukrasiti čitavu tortu.

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Slavski kolači i torte"

Pošalji recept