burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Lako se priprema

broj porcija

Posni slavski kolač

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:

Sastojci

1 kg namenskog brašna

2 kesice C Suvi kvasac

250 ml tople vode

250 ml svetene vode

100 ml + 50 ml ulja

1 kašika jabukovog sirćeta

2 kašičice sitne morske soli

2 kašike šećera

Za ukrase:

100 g brašna

100 g C Čvrstina

trunka soli

Posni slavski kolač

Koraci pripreme

Prvo napraviti ukrase za kolač dan ranije od testa za ukrase ili dok se testo odmara. U manju posudu stavite brašno, gustin i so i dodavanjem vode postepeno, umesite tvrdo testo. Rastanjite ga što tanje i uz pomoć kalupa napravite pet poskurica-pečata, koje stavite na pet loptica na kolaču. Od ostatka testa pravite ukrase po želji, ptice, knjigu, burence, groždje, žito, listove, ružice, cvetiće. Sve složite oko i po kolaču.

U toplu vodu staviti kvasac, malo šećera i 2 kašike brašna i ostaviti da kvasac počne da deluje. U drugu dublju posudu staviti brašno, ostaviti nekih 100 g, dodati nadošli kvasac, svetenu vodu, jabukovo sirće, so i šećer i prvi deo ulja. Mikserom, nastavci za testo, ili ručno umesiti testo. Po potrebi dodavati još brašna ili vode.

Testo je gotovo kada se dobije lopta od testa koja se odvaja od posude. Preliti je drugim delom ulja, pokriti ubrusom i ostaviti na nadodje oko 1 sat, što zavisi od toplote prostorije.

Uskislo testo prebaciti na radnu ploću i lagano je, uz dodatak brašna, premesiti. Podeliti testo na deo za podlogu, deo za pletenicu, deo za krst, četri manje loptice i jednu veću.

Deo za podlogu lagano oblikovati i staviti u dublju posudu za pečenje, obloženu papirom za pečenje. Napraviti pletenicu i staviti je oko testa. Od testa napravite dva duža valjka i ukrstite ih preko testa.

Loptice lagano provaljajte i oblikujte i stavite veću na sredinu a manje na četri strane na krajeve krsta. Sada premažite kolač hladnom vodom i složite ukrase.

Uključite da vam se rerna zagreje na 200 C stepeni, i kolač koji ste ostavili oko 1 sat da nadodje i popuni posudu u kojoj će se peći, staviti da se peče. Posle nekih 15 minuta smanjiti temperaturu na 180 C stepeni pecite još nekih 30 minuta. U toku pečenja koristim i topli vazduh.

Pečen kolač izvadite iz rerne, namažite vodom, pokrite i ostavite na rešetki da se ohladi.

Naši proizvodi

Posni slavski kolač

Koraci pripreme

Prvo napraviti ukrase za kolač dan ranije od testa za ukrase ili dok se testo odmara. U manju posudu stavite brašno, gustin i so i dodavanjem vode postepeno, umesite tvrdo testo. Rastanjite ga što tanje i uz pomoć kalupa napravite pet poskurica-pečata, koje stavite na pet loptica na kolaču. Od ostatka testa pravite ukrase po želji, ptice, knjigu, burence, groždje, žito, listove, ružice, cvetiće. Sve složite oko i po kolaču.

U toplu vodu staviti kvasac, malo šećera i 2 kašike brašna i ostaviti da kvasac počne da deluje. U drugu dublju posudu staviti brašno, ostaviti nekih 100 g, dodati nadošli kvasac, svetenu vodu, jabukovo sirće, so i šećer i prvi deo ulja. Mikserom, nastavci za testo, ili ručno umesiti testo. Po potrebi dodavati još brašna ili vode.

Testo je gotovo kada se dobije lopta od testa koja se odvaja od posude. Preliti je drugim delom ulja, pokriti ubrusom i ostaviti na nadodje oko 1 sat, što zavisi od toplote prostorije.

Uskislo testo prebaciti na radnu ploću i lagano je, uz dodatak brašna, premesiti. Podeliti testo na deo za podlogu, deo za pletenicu, deo za krst, četri manje loptice i jednu veću.

Deo za podlogu lagano oblikovati i staviti u dublju posudu za pečenje, obloženu papirom za pečenje. Napraviti pletenicu i staviti je oko testa. Od testa napravite dva duža valjka i ukrstite ih preko testa.

Loptice lagano provaljajte i oblikujte i stavite veću na sredinu a manje na četri strane na krajeve krsta. Sada premažite kolač hladnom vodom i složite ukrase.

Uključite da vam se rerna zagreje na 200 C stepeni, i kolač koji ste ostavili oko 1 sat da nadodje i popuni posudu u kojoj će se peći, staviti da se peče. Posle nekih 15 minuta smanjiti temperaturu na 180 C stepeni pecite još nekih 30 minuta. U toku pečenja koristim i topli vazduh.

Pečen kolač izvadite iz rerne, namažite vodom, pokrite i ostavite na rešetki da se ohladi.

Autor

food blog Sneško domaćica

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept