1
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 min
Lako
bar 6 porcija
Vreme pripreme:
30-60 min
Težina pripreme:
Lako
Broj porcija:
bar 6 porcija
2,5 čaša belo brašno (oko 320g)
1 čaša kristal šećer (oko 180g)
1 kesica C vanilin šećer
1 kašičica C prašak za pecivo
1 kašičica C kakao
1 kašičica C cimet
pola kašičica so
2 čaša gazirana voda
2 kašika med
2 kašika pekmez od šljiva
5 kašika suncokretovo ulje
5 kašika pekmez od šljiva (iskoristim ostatak tegle od 350g)
50 g rendana/seckana posna crna čokolada
1 kesica C vanilin šećer (ako je pekmez manje sladak)
150g g crna posna čokolada
3 kašika suncokretovo ulje
po potrebi malo biljno mleko ili margarin
Mašti na volju, brzo i lako se pravi, nema puno prljavih sudova. :) Srdačan pozdrav!
Mera je čaša od 200ml, pleh je dimenzije 30x20 cm.
suvi sastojci: brašno + kristal šećer + vanilin šećer + peci prašak + cimet + kakao + so - sve promešati;
tečni sastojci: voda + med + pekmez + ulje - dodati u suve sastojke i sve dobro sjediniti;
prepoloviti smesu, pola sipati u pleh obložen pek papirom (ili podmazan kalup);
peći 10-15 min na 170 stepeni da se učvrsne površina;
za to vreme pripremiti fil: pomešati pekmez i rendanu čokoladu (ja je samo usitnim nožem), po ukusu dodati vanilin šećer;
polu-pečenu polovinu premazati ravnomerno filom i preliti drugom polovinom testa; peći još 25-30 minuta;
preliti glazurom; kad se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi ostaviti da prenoći u frižideru pod folijom; sutra seći kocke.
Najbolje je da se koristi namenska kvalitetna čokolada (bar 50% udeo kakao delova) ili crna ko voli jači ukus. Možda bi bilo ukusno sa drugim džemovima, ali problem nastaje ako su tečniji jer će curiti kad se seče. Kvalitetan pekmez od šljiva je uglavnom gust i nema problema, posebno ga crna čokolada učvrsti.
Pravila sam testo sa seckanim orasima i suvim voćem i bilo je odlično.
Ko ne voli cimet može dodati rum u testo ili u fil.
Mašti na volju, brzo i lako se pravi, nema puno prljavih sudova. :) Srdačan pozdrav!
Mera je čaša od 200ml, pleh je dimenzije 30x20 cm.
suvi sastojci: brašno + kristal šećer + vanilin šećer + peci prašak + cimet + kakao + so - sve promešati;
tečni sastojci: voda + med + pekmez + ulje - dodati u suve sastojke i sve dobro sjediniti;
prepoloviti smesu, pola sipati u pleh obložen pek papirom (ili podmazan kalup);
peći 10-15 min na 170 stepeni da se učvrsne površina;
za to vreme pripremiti fil: pomešati pekmez i rendanu čokoladu (ja je samo usitnim nožem), po ukusu dodati vanilin šećer;
polu-pečenu polovinu premazati ravnomerno filom i preliti drugom polovinom testa; peći još 25-30 minuta;
preliti glazurom; kad se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi ostaviti da prenoći u frižideru pod folijom; sutra seći kocke.
Najbolje je da se koristi namenska kvalitetna čokolada (bar 50% udeo kakao delova) ili crna ko voli jači ukus. Možda bi bilo ukusno sa drugim džemovima, ali problem nastaje ako su tečniji jer će curiti kad se seče. Kvalitetan pekmez od šljiva je uglavnom gust i nema problema, posebno ga crna čokolada učvrsti.
Pravila sam testo sa seckanim orasima i suvim voćem i bilo je odlično.
Ko ne voli cimet može dodati rum u testo ili u fil.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.