0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Lako se priprema
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
1 kg mekog brašna T-400
250 ml svetene vode
250 ml mleka
2 kesice C Suvog kvasca
2 kašičice šećera
2 kašičice soli
50 g otopljenog putera
1 jaje + 1 belance (žumance za odozgo)
100 g brašna
100 g C Čvrstin (skroba, gustina)
50 ml vode
prstohvat soli
U odgovarajuću posudu stavite kvasac, pola količine tečnosti, šećer i kašiku brašna.
Kada se kvasac zapeni možete da ga ubacite u ostatak brašna. Dodati so i ostatak tečnih sastojaka. Rukama ili mikserom, nastavcima za testo, umesite testo koje je mekano ali se odvaja od posude i ruku. Testo pokrite kuhinjskom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi oko 60 minuta da se duplira.
Testo lagano na pobrašnjenoj radnoj površini premesite i odvojite manji deo za sredinu kolača a ostatak podelite na 4 manje i 1 veću lopticu, na 3 dugačke trake od kojih se plete pletenica i dva manja valjka iste veličine koji će biti krst.
U dublji kalup ili šerpu prečnika do 23 cm, koji ste obložili papirom za pečenje ili podmazali, u sredinu stavite testo koje ste prvo odvojili. Upletite pletenicu od traka i stavite oko kolača. Sada stavite dva manja valjka preko ukrštene kao krst. Loptice složite tako da veću lopticu stavite u sredinu preko krsta a manje na sve četri strane izmedju krsta. Premažite žumancetom sa malo ulja.
Kolač ukrasite tako što će te od testa za ukrase, koje treba da se zamesi da bude jako tvrdo i da se ne lepi a oklagijom razvalja jako tanko, pečatom od drveta sa simbolima vere naprave 5 poskurica-slavskih pečata ili kocki koje se stave preko loptica. Od ostatka testa za ukrase pravite razne oblike, ptičice, grozd, listove, klas žita i razne druge oblike. Ukrase pravim na moj način odnosno onako kako sam naučila od moje pokojne mame.
Sada kolač ostavite da nadodje a za to vreme zagrejte rernu na 200C stepeni. Stavite kolač da se peče i posle nekih 15 minuta smanjite temperaturu na 180C stepeni i kolač pecite još nekih 30 minuta. Vodite računa da vam kolač ne pregori ili da ne ostane sirov, što uglavnom zavisi od debljine kolača odnosno veličine kolača. Za ovu količinu testa dovoljno je da se peče oko 45 do 50 minuta.
Pečen kolač izvadite iz rerne, malo poprskajte vodom i pokrite kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi.
U odgovarajuću posudu stavite kvasac, pola količine tečnosti, šećer i kašiku brašna.
Kada se kvasac zapeni možete da ga ubacite u ostatak brašna. Dodati so i ostatak tečnih sastojaka. Rukama ili mikserom, nastavcima za testo, umesite testo koje je mekano ali se odvaja od posude i ruku. Testo pokrite kuhinjskom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi oko 60 minuta da se duplira.
Testo lagano na pobrašnjenoj radnoj površini premesite i odvojite manji deo za sredinu kolača a ostatak podelite na 4 manje i 1 veću lopticu, na 3 dugačke trake od kojih se plete pletenica i dva manja valjka iste veličine koji će biti krst.
U dublji kalup ili šerpu prečnika do 23 cm, koji ste obložili papirom za pečenje ili podmazali, u sredinu stavite testo koje ste prvo odvojili. Upletite pletenicu od traka i stavite oko kolača. Sada stavite dva manja valjka preko ukrštene kao krst. Loptice složite tako da veću lopticu stavite u sredinu preko krsta a manje na sve četri strane izmedju krsta. Premažite žumancetom sa malo ulja.
Kolač ukrasite tako što će te od testa za ukrase, koje treba da se zamesi da bude jako tvrdo i da se ne lepi a oklagijom razvalja jako tanko, pečatom od drveta sa simbolima vere naprave 5 poskurica-slavskih pečata ili kocki koje se stave preko loptica. Od ostatka testa za ukrase pravite razne oblike, ptičice, grozd, listove, klas žita i razne druge oblike. Ukrase pravim na moj način odnosno onako kako sam naučila od moje pokojne mame.
Sada kolač ostavite da nadodje a za to vreme zagrejte rernu na 200C stepeni. Stavite kolač da se peče i posle nekih 15 minuta smanjite temperaturu na 180C stepeni i kolač pecite još nekih 30 minuta. Vodite računa da vam kolač ne pregori ili da ne ostane sirov, što uglavnom zavisi od debljine kolača odnosno veličine kolača. Za ovu količinu testa dovoljno je da se peče oko 45 do 50 minuta.
Pečen kolač izvadite iz rerne, malo poprskajte vodom i pokrite kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.