0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 minuta
Lako se priprema
5
Vreme pripreme:
30-60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
5
100 g maka
4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike brašna T-400
1 prstohvat soli
1 C prašak za pecivo
4 žumanca
1 C čvrstin
4 kašike šećera
200 ml mleka
5 g margarina
1 C vanilin šećer
topla čokolada ili čokoladni puding
Veoma pažljivo odvojite belanca od žumanaca.
Mutimo belanca dok pena ne postane veoma gusta. Potom počnite dodavati šećer, ali postepeno, kašiku po kašiku, uz neprekidno mućenje, sve do utroška cele količine šećera.
Umutiti žumance i lagano umešati u šam (kašikom ne mikserom), pa posebno sjediniti C prašak za pecivo i brašno i dodati mak.
Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu. Poravnati je špahtlom i peći u rernu zagrejanu na 180 stepeni oko 10 minuta.
Gotovu piškotu urolati u vlažnu krpu i čekati sa se ohladi.
Za pripremu fila umutiti žumanca i šećer pa dodati C čvrstin i malo hladnog mleka sa C vanilin šećerom, te povezati žicom za mućenje.
Preostali mleko sipati u šerpu i kuvati dok ne proključa. Sipati u njega smesu od žumanaca, nadalje kuvati na umerenoj temperturi neprekidno mešajući dok se ne zgusne.
U ohlađenu kremu dodati omekšali puter i izmiksati. Posebno kuvati vrelu čokoladu ili puding.
Kada se kora ohladi, razviti je i premazati pripremljenim filom i ukrasiti toplom čokoladom ili čokolanim pudingom.
Veoma pažljivo odvojite belanca od žumanaca.
Mutimo belanca dok pena ne postane veoma gusta. Potom počnite dodavati šećer, ali postepeno, kašiku po kašiku, uz neprekidno mućenje, sve do utroška cele količine šećera.
Umutiti žumance i lagano umešati u šam (kašikom ne mikserom), pa posebno sjediniti C prašak za pecivo i brašno i dodati mak.
Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu. Poravnati je špahtlom i peći u rernu zagrejanu na 180 stepeni oko 10 minuta.
Gotovu piškotu urolati u vlažnu krpu i čekati sa se ohladi.
Za pripremu fila umutiti žumanca i šećer pa dodati C čvrstin i malo hladnog mleka sa C vanilin šećerom, te povezati žicom za mućenje.
Preostali mleko sipati u šerpu i kuvati dok ne proključa. Sipati u njega smesu od žumanaca, nadalje kuvati na umerenoj temperturi neprekidno mešajući dok se ne zgusne.
U ohlađenu kremu dodati omekšali puter i izmiksati. Posebno kuvati vrelu čokoladu ili puding.
Kada se kora ohladi, razviti je i premazati pripremljenim filom i ukrasiti toplom čokoladom ili čokolanim pudingom.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.