0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Lako se priprema
11
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
11
1/2 kockice kvasca
1 kašičica šećera
50 ml mleka
2 jaja
5 kašika šećera
2 kesice C vanilin šećera
prstohvat soli
120 g margarina
oko 700 g brašna
1 jaje za premazivanje
300 g šećera
po želji mleveni orasi, cimet, kokos, čokolada
Pomešajti kvasac sa kašičicom šećera i mlakog mleka, pa pustite da odstoji nekoliko minuta.
Mikserom umutite jaja sa šećerom, C vanilin šećerom, pa dodajte margarin, narasli kvasac, pa umesite srednje tvrdo testo.
Pokrijte posudu krpom i ostavite da testo naraste oko 45 minuta.
Radnu površinu pospite sa malo brašna, pa premesite testo.
Potom oklagijom razvijti koru debljinom 5 mm, pa isecite je na trake širinom oko 1,5 - 2 cm.
Ja sam kalupe pravila od rolne ubrus papira umotala ih folijom. Trake umotati oko kalupa kao sam rolne.
Kad ste završili sa motanjem, četkicom premažite kolače umućenim jajetom i poređajte u odgovarajući pleh, pazeći da se ne dodiruju.
Ređajte ih uspravno, sa otvorom prema gore.
Pecite oko 15 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Skuvajte gust sirup od 300 g šećera i malo vode, tek toliko da se šećer potopi.
Sklonite sa vatre čim se šećer otopi i pustite da se malo prohladi.
Pečene kurtoše pustite da se ohlade par minuta, pa polako izvucite iz kalupa.
Lako se odstrane kad su kolači mlaki.
Onda kolače uvaljajte u topao sirup, pa u preliv po želji.
Može rendana čokolada, lešnici, orasi, kokos.
Pomešajti kvasac sa kašičicom šećera i mlakog mleka, pa pustite da odstoji nekoliko minuta.
Mikserom umutite jaja sa šećerom, C vanilin šećerom, pa dodajte margarin, narasli kvasac, pa umesite srednje tvrdo testo.
Pokrijte posudu krpom i ostavite da testo naraste oko 45 minuta.
Radnu površinu pospite sa malo brašna, pa premesite testo.
Potom oklagijom razvijti koru debljinom 5 mm, pa isecite je na trake širinom oko 1,5 - 2 cm.
Ja sam kalupe pravila od rolne ubrus papira umotala ih folijom. Trake umotati oko kalupa kao sam rolne.
Kad ste završili sa motanjem, četkicom premažite kolače umućenim jajetom i poređajte u odgovarajući pleh, pazeći da se ne dodiruju.
Ređajte ih uspravno, sa otvorom prema gore.
Pecite oko 15 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Skuvajte gust sirup od 300 g šećera i malo vode, tek toliko da se šećer potopi.
Sklonite sa vatre čim se šećer otopi i pustite da se malo prohladi.
Pečene kurtoše pustite da se ohlade par minuta, pa polako izvucite iz kalupa.
Lako se odstrane kad su kolači mlaki.
Onda kolače uvaljajte u topao sirup, pa u preliv po želji.
Može rendana čokolada, lešnici, orasi, kokos.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.