burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Lako se priprema

broj porcija11

Kurtoš kolač ili odžak kolač

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:
11

Sastojci

1/2 kockice kvasca

1 kašičica šećera

50 ml mleka

2 jaja

5 kašika šećera

2 kesice C vanilin šećera

prstohvat soli

120 g margarina

oko 700 g brašna

1 jaje za premazivanje

Za preliv:

300 g šećera

po želji mleveni orasi, cimet, kokos, čokolada

Kurtoš kolač ili odžak kolač

Koraci pripreme

Pomešajti kvasac sa kašičicom šećera i mlakog mleka, pa pustite da odstoji nekoliko minuta.

Mikserom umutite jaja sa šećerom, C vanilin šećerom, pa dodajte margarin, narasli kvasac, pa umesite srednje tvrdo testo.

Pokrijte posudu krpom i ostavite da testo naraste oko 45 minuta.

Radnu površinu pospite sa malo brašna, pa premesite testo.

Potom oklagijom razvijti koru debljinom 5 mm, pa isecite je na trake širinom oko 1,5 - 2 cm.

Ja sam kalupe pravila od rolne ubrus papira umotala ih folijom. Trake umotati oko kalupa kao sam rolne.

Kad ste završili sa motanjem, četkicom premažite kolače umućenim jajetom i poređajte u odgovarajući pleh, pazeći da se ne dodiruju.

Ređajte ih uspravno, sa otvorom prema gore.

Pecite oko 15 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Skuvajte gust sirup od 300 g šećera i malo vode, tek toliko da se šećer potopi.

Sklonite sa vatre čim se šećer otopi i pustite da se malo prohladi.

Pečene kurtoše pustite da se ohlade par minuta, pa polako izvucite iz kalupa.

Lako se odstrane kad su kolači mlaki.

Onda kolače uvaljajte u topao sirup, pa u preliv po želji.

Može rendana čokolada, lešnici, orasi, kokos.

Naši proizvodi

Kurtoš kolač ili odžak kolač

Koraci pripreme

Pomešajti kvasac sa kašičicom šećera i mlakog mleka, pa pustite da odstoji nekoliko minuta.

Mikserom umutite jaja sa šećerom, C vanilin šećerom, pa dodajte margarin, narasli kvasac, pa umesite srednje tvrdo testo.

Pokrijte posudu krpom i ostavite da testo naraste oko 45 minuta.

Radnu površinu pospite sa malo brašna, pa premesite testo.

Potom oklagijom razvijti koru debljinom 5 mm, pa isecite je na trake širinom oko 1,5 - 2 cm.

Ja sam kalupe pravila od rolne ubrus papira umotala ih folijom. Trake umotati oko kalupa kao sam rolne.

Kad ste završili sa motanjem, četkicom premažite kolače umućenim jajetom i poređajte u odgovarajući pleh, pazeći da se ne dodiruju.

Ređajte ih uspravno, sa otvorom prema gore.

Pecite oko 15 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Skuvajte gust sirup od 300 g šećera i malo vode, tek toliko da se šećer potopi.

Sklonite sa vatre čim se šećer otopi i pustite da se malo prohladi.

Pečene kurtoše pustite da se ohlade par minuta, pa polako izvucite iz kalupa.

Lako se odstrane kad su kolači mlaki.

Onda kolače uvaljajte u topao sirup, pa u preliv po želji.

Može rendana čokolada, lešnici, orasi, kokos.

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Slavski kolači i torte"

Pošalji recept